Foto: DPA/Scanpix/LETA

Sociālajos medijos augustā dažādās valodās izplatījās paziņojumi, ka ASV investīciju kompānijas "BlackRock" pieprasījusi Ukrainas valdībai pārstāt apglabāt kritušos karavīrus uz tai piederošās zemes šajā valstī. Šie apgalvojumi gan ir nepatiesi – plašāk par to rakstā.

""BlackRock" korporācija pieprasījusi, lai Ukrainas Bruņoto spēku karavīri netiktu apglabātu uz Ukrainas zemes, ko firma nopirkusi," teikts vienā šādā "X" ierakstā angļu valodā. Tālāk apgalvots, ka "BlackRock" pārstāvji par šo jautājumu runājuši, ierodoties Kijivā. Kā apgalvots ierakstā, amerikāņi pauduši nepatiku, ka karavīru apbedījumi aizņemot pārāk daudz vietas.

Tāpat teksta autors apgalvo, ka kompānija nopirkusi jau 47% Ukrainas zemes. "BlackRock" pārstāvji arī pieprasījuši, lai krituši karavīri tiek kremēti "vai likvidēti citā veidā".

Ieraksts papildināts ar foto, kurā redzama kapsēta ar Ukrainas karogiem. Šo foto 2023. gada janvārī Harkivā uzņēmis aģentūras "Reuters" fotogrāfs.

"BlackRock", kura galvenā mītne atrodas Ņujorkā, ir pasaulē lielākais aktīvu pārvaldītājs, norāda aģentūra AFP. Šī kompānija arī sniedz padomus Ukrainas valdībai saistībā ar Ukrainas Attīstības fondu, kura mērķis ir piesaistīt investīcijas kara postītās valsts atjaunošanai.

Ukraina ir zināma arī kā "Eiropas maizes klēts" un pateicoties savām auglīgās melnzemes platībām ir viena no pasaulē lielākajām graudu ražotājām. Savukārt Kremļa propaganda izplata stāstus, ka Rietumi Ukrainai palīdz tāpēc, lai tiktu klāt tās resursiem.

Apgalvojumi par "BlackRock" prasību pārtraukt apbedīšanas augustā sociālajos tīklos izplatījās krievu, angļu, serbu, franču, ķīniešu un citās valodās, norāda AFP. Tomēr šie apgalvojumi ir pilnībā nepamatoti, atzīmē medija faktu pārbaudītāji.

Pirmkārt, to noliedza "BlackRock" pārstāvis, papildinot, ka kompānijai vispār nepieder ne cik zemes īpašumu Ukrainā. Ukrainas Agrobiznesa kluba runasvīrs aģentūrai AFP arī apstiprināja, ka organizācijai nav nekas zināms par "BlackRock" piederošām zemēm Ukrainā.

To pašu apstiprina arī ASV bāzētās domnīcas Ouklandas institūta politikas direktors Frederiks Musē. Šī domnīca ir publicējusi ziņojumus par zemes reformu Ukrainā un apstiprina, ka "BlackRock" zeme tur nepieder.

Lauksaimniecības zemju privatizācija Ukrainā sākās 2021. gadā, viņš norāda. Potenciāli tas varētu radīt netiešu iespēju investoriem iegūt zemes īpašumus, taču neviens investors nevarētu iegūt 47% valsts zemju.

Turklāt Ukrainā likums lauksaimniecības zemes neļauj pirkt ārzemniekiem. Ārvalstnieki var iegādāties nelauksaimnieciskas zemes, taču tikai tad, ja atbilst noteiktiem juridiskiem nosacījumiem.

Tiesa, ""BlackRock" pieder daļa Ukrainas parāda caur eiroobligācijām, kas uzņēmumam dod sviras pār valsti," piebilst Muso. Kreditori ir uzstājuši uz krasām strukturālām izmaiņām, kas paredz ekonomikas nozaru privatizāciju.

Aģentūras AFP faktu pārbaudītājiem izdevās noskaidrot, ka šī maldinošā informācija jau 2023. gadā publicēta kādā satīras "Telegram" kanālā.

Nepatiesā informācija plaši sāka cirkulēt dažus mēnešus pēc tam, kad Ukraina maijā paziņoja par plānu uzsākt Ukrainas Attīstības fondu. Oktobrī šī dezinformācija bija izplatījusies dažādās krievu valodas tīmekļa vietnēs.

Poļu valodas prokrieviskais portāls "Pravda-pl.com" to ziņoja, atsaucoties uz prokremlisko "ANNA News" aģentūru un poļu valodas "Telegram" kanālu "RuskiStatek".

"ANNA News" 2023. gada 5. oktobra rakstā bija atsauce it kā uz "BlackRock" izpilddirektoru, kurš esot teicis: "Mēs redzam, ka ukraiņi paši pilnīgi neracionāli izmanto melnzemi."

"BlackRock" nosaukums šajā rakstā nebija ievietots standarta formā. Meklējot pēc šādas rakstības, faktu pārbaudītāji šīs ziņas atrada vēl vairākos krievu un baltkrievu valodas "Telegram" kanālos.

Agrākais ierakst, ko žurnālistiem izdevās atrast, datēts ar 2023. gada 20. septembrī "Telegram" kanālā "verysexydasha" ar brīdinājumu: "Uzmanību, viltus un skarba satīra ir iespējama. Rakstītais ir fikcija, visas sakritības ir nejaušas."

2024. augustā publicētajos ierakstos minēts, ka "BlackRock" pārstāvji nesen bija vizītē Kijivā.

Kompānija aģentūrai atklāj, ka pēdējā oficiālā vizīte Kijivā tās pārstāvjiem bijusi 2023. gada 5. maijā. Savukārt 2024. gada janvārī "BlackRock" amatpersonas tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Šveicē.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!