Foto: screenshot

2024. gada septembrī sociālajos tīklos izplatījās video par migrantiem no Latīņamerikas, kuri izgrābj preces no kāda ASV veikala plauktiem. Mēs pārbaudījām, cik patiesi ir šie ieraksti.

11. septembrī publicists Aleksandrs Ņevzorovs savā "Telegram" kanālā publicēja video ar apakšvirsrakstu angļu valodā "Venecuēlieši pārņēmuši veikalu Kolorādo". Ņevzorovs, kurš sociālajos tīklos katru dienu uzrunā simtos tūkstošu mērāmu auditoriju, video sasaistīja ar Auroras pilsētā aktīvām venecuēliešu bandām, kuras "veido nelegālie ārvalstnieki" un kuras "ASV nodarbojas ar bandītismu, kontrabandu, narkotiku izplatīšanu un tā tālāk". "Varasiestādes apliecina, ka viss tiek kontrolēts, taču ne vienmēr un ne visur. Baidens pirms gada nespēja atbildēt uz jautājumu, cik daudz nelegālo imigrantu ir Amerikā. Bet Tramps saskaitīja 11 miljonus cilvēku. Viņš sola viņus visus izraidīt," piebilda publicists.

Līdz raksta tapšanas brīdim viņa ieraksts ir guvis 572 000 skatījumu.

Ņevzorova ierakstam ir pievienoti divi video: viens no tiem filmēts lielveikalā, bet otrs ir trīs citu rullīšu kompilācija. Otrā video pirmajā epizodē redzama bruņotu vīriešu grupa dzīvojamās mājas kāpņu telpā (tiek apgalvots, ka tie ir "Venecuēlas nelegālie imigranti, kas pārņem kontroli pār dzīvojamo kompleksu, viņi ir padzinuši iedzīvotājus un ievākušies tur paši"). Otrajā fragmentā redzama izgāztuve starp mājām, savukārt trešajā fragmentā redzama piegružota autostāvvieta. Kreisajā augšējā stūrī norādīts, ka visas trīs epizodes arī filmētas Aurorā, Kolorādo štatā.

Vismaz daļa no šiem kadriem patiešām filmēti šajā pilsētā un sociālajos medijos izplatīti jau augustā. Tomēr saskaņā ar faktu pārbaudes projekta "Snopes" secinājumiem, pārbaudot videoierakstu ar bruņotajiem vīriešiem kāpņutelpā, joprojām nav skaidrs, kas viņi ir un ko viņi darīja pie mājas ieejas.

Vietējā policija norādīja, ka videoieraksts tiek izplatīts ar nepareiziem komentāriem – neviena bruņota banda nav pārņēmusi daudzdzīvokļu kompleksu vai piespiedusi iedzīvotājus maksāt viņiem naudu, kā apgalvo daži komentētāji. Kompleksa iedzīvotāji telekanāla "Denver7" žurnālistiem arī pastāstīja, ka izplatīto stāstu dēļ baidās iziet no savām mājām: "Mūs visus apsūdz par to, ka esam bandu locekļi, bet tie ir absolūti meli."

Augusta beigās pilsētas amatpersonas sociālajā tīklā "X" apstiprināja, ka Aurorā darbojas "neliels" skaits noziedzīgās grupas "Tren de Aragua" locekļu, taču uzsvēra, ka sociālajos medijos noziedznieku darbības bieži vien tiek pasniegtas sagrozītā veidā. Lai cīnītos pret bandu "Tren de Aragua", augusta beigās pilsētā tika izveidoja īpaša policijas vienība. Septembra sākumā pilsētas amatpersonas paziņoja, ka trīs kilometru attālumā no ēkas, kurā tika uzņemts videoklips, tika aizturēti trīs aizdomās turētie bandas locekļi. Vēl divi iespējamie tā paša incidenta dalībnieki tika arestēti jūlijā un atrodas apcietinājumā.

Lai gan lielveikala videoklipu papildina tas pats ģeogrāfiskais marķējums, patiesībā tas nav uzņemts Kolorādo štatā. Kā noskaidroja projekta "LeadStories" faktu pārbaudītāji, oriģinālo video (tas ir aptuveni divreiz garāks) 16. jūnijā publicēja kāds "TikTok" lietotājs ar profila vārdu "@alessanro.sr". Viņš kā filmēšanas vietu norādīja Brazīlijas pilsētu Salvadoru. Komentāros blogeris precizēja, ka tas ir lielveikals blakus tirdzniecības centram "Barra".

@alessandro.sr #fypシ #fyyyyyyyyyyyyyyyy ♬ som original - Alessandro Ribeiro

Spriežot pēc "Google Maps" informācijas, blakus esošajā ēkā iepriekš atradās veikals "Bompreço". Vietējie plašsaziņas līdzekļi jūnija vidū ziņoja, ka lielveikals tiek slēgts, un preču izpārdošana piesaistīja lielu iedzīvotāju interesi. Papildu videoklipam, kas ne vēlāk kā 1. septembrī sāka figurēt kā uzņemts ASV Kolorādo štata pilsētā, "@alessanro.sr" tajā pašā dienā publicēja vēl vienu videoklipu no tās pašas vietas. ""Bompreço" tiek slēgts, cilvēki trako," viņš komentēja video.

@alessandro.sr

Bompreço fechando o povo fica doido 😂😂😂

♬ som original - Alessandro Ribeiro

Tādējādi varam secināt, ka Amerikas pilsētā Aurorā patiešām darbojas bandas un situācija var būt trauksmaina. Tomēr Ņevzorova publicētajam ierakstam par to, kā venecuēlieši "pārņem" tur esošo lielveikalu, nav nekāda sakara ar ASV. Patiesībā tas gandrīz trīs mēnešus agrāk filmēts Brazīlijā. Video autors iemūžināja pircēju uzvedību izpārdošanas laikā, kas bija saistīta ar veikala gaidāmo slēgšanu.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!