Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc pirmajām un pagaidām vienīgajām ASV prezidenta amata kandidātu Kamalas Harisas un Donalda Trampa debatēm internetā izplatījās apgalvojumi, ka Demokrātiskās partijas kandidāte esot krāpusies – viņas auskaros esot bijušas iestrādātas austiņas, pateicoties kurām politiķe saņēmusi savu palīgu padomus. "Delfi" pārbaudīja šo apgalvojumu pamatotību.

Saskaņā ar debašu noteikumiem, kuriem ir piekrituši abu kandidātu štābi, Harisa un Tramps debašu laikā nedrīkstēja sazināties ar savām komandām, ņemt līdzi piezīmes vai jebkādus citus priekšmetus. Politiķiem uz tribīnēm bija atstāta sagatavota tikai pildspalva, piezīmju blociņš un ūdens.

Taču neilgi pēc debašu beigām sociālajos medijos izplatījās ieraksti, kuru autori apsūdzēja Harisu krāpšanā. "Kamala Harisa ieradās uz debatēm ar Trampu, nēsājot auskaru formas austiņas. Modelis "Nova H1 Audio Earrings". Viņai tur uz jautājumiem atbildēja diktors," apgalvoja "Telegram" kanāls "Saņa Floridā" (498 000 skatījumu). Līdzīgi ieraksti tika publicēti kanālos "Dmitrijs Nikotins" (369 000 skatījumu), "Putins Telegramā" (191 000 skatījumu), "Voblya" (158 000 skatījumu), kā arī citos kanālos.

Foto: screenshots

Sākotnēji šis apgalvojums izplatījās sociālā tīkla "X" angļu valodas vidē. Jo īpaši daudzu krievu valodas publikāciju autori atsaucas uz lietotāja "JonnieKing" ierakstu. "Lūk, kāpēc viņa (Harisa – "Delfi" piezīme) debašu laikā nepārtraukti bija redzama ar pildspalvu pierakstām piezīmes, lai gan iepriekš bija nolemts, ka nekādas piezīmes netiks veiktas," rakstīja blogeris.

Jāatgādina, ka pildspalvas un blociņus abiem kandidātiem piešķīra pasākuma organizatori. Tamlīdzīgi ieraksti ir guvuši miljoniem skatījumu.

Savā ierakstā "JonnieKing" pievienojis debašu laikā uzņemtu kandidātes Harisa fotogrāfiju, kā arī ekrānuzņēmumu, kurā redzami "Nova H1 Audio" auskari ar iebūvētām austiņām. Šis ekrānuzņēmums ņemts no platformas "Kickstarter", kurā jaunuzņēmumi vāc naudu savām biznesa idejām. Tur patiešām ir atrodama lapa ar neparasto sīkrīku auskaru formā. Preces aprakstā teikts: "Pirmās un vienīgās bezvadu austiņas, kas iebūvētas pērļu auskaros ar apzeltītu vai apsudrabotu klipsi". Aprakstā norādīts, ka ar projektu nodarbojas komanda no Vācijas, kurai savas idejas īstenošanai izdevies savākt 104 000 eiro. Tomēr ne "Kickstarter" lapa, ne "Nova" zīmola "Instagram" profils nav atjaunināts kopš 2023. gada maija.

Foto: screenshot

Lai gan projekta veidotāji apgalvoja, ka jau 2023. gada pavasarī sākuši piegādāt ierīces dažiem klientiem, nav droši zināms, vai kādam patiešām ir šādu auskaru pāris. 2023. gadā "Nova" bankrotēja, bet tās intelektuālo īpašumu iegādājās Vācijas uzņēmums "Icebach Sound".

Tās izpilddirektors Malte Iversens (Malte Iversen) komentārā medijam "USA Today" paskaidroja, ka viņa vadītais uzņēmums nav saņēmis naudu, ko sākotnējās idejas autori bija savākuši vietnē "Kickstarter", un tagad meklē jaunus finansējuma avotus. Auskari, saskaņā ar uzņēmēja teikto, pašlaik nav pieejami.

Savukārt dārglietas, ar kurām Harisa bija ieradies uz debatēm, izskatās citādi nekā tās, kas bija redzamas zīmola "Nova" "Kickstarter" profilā. Arī viceprezidentei debatēs ir pērļu auskari, taču ar to līdzība arī beidzas – aizdares izskatās atšķirīgas.

Foto: screenshots

Daži amerikāņu blogeri (piemēram, "TaraBull808" sociālajā tīklā "X") debašu laikā uzņemtās Harisa fotogrāfijas salīdzināja ar citām daudz līdzīgākām "spiegu auskaru" fotogrāfijām.

Foto: screenshots

Tomēr, kā noskaidrojās projekts "Provereno", šo ierakstu autori savus sekotājus maldināja. Šīs fotogrāfijas tika ņemtas no tehnoloģiju blogeres Keitas Kozučas publikācijas par to, kā viņa 2023. gada janvārī izstādē izmēģināja "Nova" auskarus. Līdzīgu kadru blogere publicēja arī vietnē "Instagram". To darot, Kozuča ausī bija ielikusi vairākus auskarus vienlaicīgi. Kad viņas fotogrāfijas tika izplatītas kā pierādījums tam, ka Harisa debatēs krāpās, blogere šos apgalvojumus savos "Instagram" izgaistošajos video nodēvēja par sazvērestības teorijām un dezinformāciju.

Foto: screenshots

Visbeidzot, daži izdevumi (piemēram, prokremliskais tabloīds "Komsomoļskaja Pravda") norādīja, ka auskari, kurus Harisa valkāja debašu laikā, līdz šim nekad nav bijuši publiski redzēti, kas netieši apstiprinot pret viņu vērstās apsūdzības. Tomēr arī šis apgalvojums ir kļūdains: politiķe šīs pašas rotaslietas ir nēsājusi vismaz divus gadus. Piemēram, Harisa ar šiem pērļu auskariem ir iemūžināta fotogrāfijā, kas uzņemta Baltā nama pasākumā 2022. gada septembrī.

Saskaņā ar Harisas garderobei un stilam veltītās tīmekļa vietnes "What Kamala Wore" ("Ko valkāja Kamala") datiem tie ir zelta auskari no zīmola "Tiffany". Juvelierizstrādājumu nama tīmekļa vietnē šādas rotas šobrīd netiek pārdotas, taču pircēji par 800 ASV dolāriem var iegādāties līdzīgus auskarus, kas izgatavoti no sudraba.

Tādējādi apgalvojumi, ka Harisa prezidenta amata kandidātu debatēs valkāja speciālus auskarus, kuros paslēptas audio austiņas, ir nepamatoti. Rotaslietas, ko debašu dienā valkāja prezidenta amata kandidāte, tīmeklī tika sajauktas ar pērn bankrotējušā uzņēmuma "Nova" izstrādājumiem. Patiesībā tie ir "Tiffany" auskari, ar kuriem Harisa pirms tam publiskos pasākumos redzēta jau vairākas reizes. Daži interneta lietotāji un mediji ir izvirzījuši teoriju, ka ASV valdība varētu būt pārveidojusi šīs rotaslietas, aprīkojot tās ar austiņām, taču šī hipotēze ir klaja sazvērestības teorija bez pierādījumiem.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!