Foto: Publicitātes foto

Jau ilgstoši tiek apgalvots, ka Latvijā ir viens no augstākajiem alkohola patēriņa līmeņiem pasaulē. Arī bijusī 14. Saeimas deputāte Glorija Grevcova, kura nesen kandidēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās no saraksta "Jaunlatvieši", savā "TikTok" profilā saka, ka Latvija ir valsts ar lielāko alkohola patēriņu pasaulē, norādot, ka vidēji viens iedzīvotājs patērē vairāk nekā 13 litrus alkohola. Tomēr "Delfi Bizness" noskaidroja, ka šie apgalvojumi ir daļēji nepatiesi.

Grevcovas "TikTok" publicētais video skatīts jau vairāk nekā 30 tūkstošus reižu. Politiķe krievu valodā saka, ka vismaz kaut kur mēs esam pirmajā vietā: "Mūs atkal atzina par dzerošāko valsti pasaulē". Viņa norāda, ka Latvijā viens cilvēks izdzer vairāk nekā 13 litrus alkohola, ieskaitot bērnus un tos, kuri nelieto alkoholu. "Taču tagad skaidrs, kāpēc daudziem liekas, ka mums valstī viss ir kārtībā un neko nevajag mainīt. Ziniet, ja tik daudz lietot alkohola, tad, protams, liksies, ka valstī viss ir kārtībā," saka Grevcova.

Foto: Kadrs no video

"Delfi Bizness" sazinājās ar Grevcovu, lai noskaidrotu datu par alkohola patēriņu avotu. Viņa atklāj, ka šo informāciju atrada "Facebook" un vēlāk atsūta arī aptaujas rezultātus.

Foto: Publicitātes foto

Pirms Grevcova nosūtīja datus, viņai tika jautāts, no kura gada tie ir. Viņa atbildēja, ka publikācijā dati bija par 2024. gadu, bet piebilda, ka tie, visticamāk, attiecas uz 2023. gadu, jo aprēķini tiek veikti par iepriekšējo periodu. "Arī 2023. gadā mums alkohola patēriņš bija tieši tāds pats — aptuveni 13 litri — pat nedaudz vairāk," saka Grevcova.

Reģistrētā absolūtā alkohola patēriņa aprēķinu Latvijā veic Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), kas "Delfi Bizness" norāda, ka pēdējie dati pieejami par 2022. gadu. Savukārt dati par alkohola patēriņu 2023. gadā vēl nav publiskoti un būs pieejami šā gada nogalē.

Kad Grevcovai norāda, ka SPKC pēdējie apkopotie dati ir par 2022. gadu, viņa atbild, ka tā varētu būt un datu patiesums ir uz to publiskotāja atbildības.

Lai gan Latvijā ir augsts alkohola patēriņš, tas ir zemāks par 13 litriem uz vienu iedzīvotāju, liecina SPKC aprēķini. 2022. gadā reģistrētā absolūtā alkohola patēriņš* litros uz vienu 15 gadus vecu un vecāku iedzīvotāju bija 12,8 litri, ieskaitot arī tūristus.

Kā tiek aprēķināts patēriņš?

Lai aprēķinātu reģistrētā alkohola patēriņu Latvijā, tiek izmantoti VID Nodokļu pārvaldes Akcīzes daļas dati par patēriņam nodotajiem alkoholiskajiem dzērieniem, no kuriem tiek atrēķināti pārskata perioda beigās atlikušie dzērieni. Aprēķini tiek veikti gan par katru dzērienu grupu, gan par kopējo patēriņu.

Alkoholisko dzērienu patēriņš uz vienu iedzīvotāju tiek noteikts, dalot noteiktā gadā patērētā alkohola daudzumu ar attiecīgā gada vidējo iedzīvotāju skaitu, bet uz vienu iedzīvotāju vecāku par 15 gadiem.

Savukārt, lai iegūtu aptuvenas aplēses par tūristu patērēto absolūtā alkohola daudzumu, tiek izmantoti pieejamie dati, piemēram, VID "APAD pētījums par alkoholisko dzērienu realizāciju Latvijas-Igaunijas pierobežā", CSP dati par ārvalstu tūristu pavadīto nakšu skaitu Latvijas naktsmītnēs, un Latvijas iedzīvotāju vidējais ceļojumu ilgums ārvalstīs.

Vai esam pirmie pasaulē?

OECD dati liecina, ka 2022. gadā Latvijā bija lielākais kopējais alkohola patēriņš starp 24 valstīm. Šie ir jaunākie pieejamie dati, kuros alkohola patēriņš vairākās valstīs tiek aprēķināts pēc vienotas metodoloģijas.

Pagājušajā gadā "Delfi" uzsāka rakstu sēriju "Latvijas dzertgriba" par alkohola lietošanu Latvijā, lai saprastu, cik daudz un kā ikdienā lietojam alkoholu un kādi ir problēmas apmēri.

Satura projektu līdzfinansē Vācijas Federatīvā Republika konkursa par noturīgumu un medijpratības veicināšanu 2024. gada ietvaros. Par saturu atbild AS "DELFI".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!