Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievu propagandas kanāli izgudrojuši jaunu sāgu, kuras mērķis ir diskreditēt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un noskaņot pasauli pret militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai. Viltus medijā, kas atgādina ASV ziņu vietni, publicēts apgalvojums, ka Zelenskis it kā iegādājies nacistiskās Vācijas diktatora Ādolfa Hitlera parādes auto. Ukrainas prezidents esot redzēts izkāpjam no šī auto pie prezidenta pils oktobra sākumā neilgi pēc viņa vizītes ASV. Šī apgalvojuma avots ir viltots ekrānuzņēmums no neeksistējoša ieraksta ukraiņu "Telegram" kanālā "Реальна Війна".

Foto: Ekrānuzņēmums

Mercedes-Benz 770K, ar kuru Hitlers Otrā pasaules kara laikā piedalījies militārajā parādē, pēc kara nonācis ASV, bet 2018. gadā to izsolē iegādājies kāds anonīms pircējs ārpus ASV. Viltus medija publikācijā savukārt apgalvots, ka iepriekšējā izsole izgāzusies, bet patiesībā auto pārdots nesen. Oktobra sākumā jaunais īpašnieks esot kļuvis zināms, proti, Zelenskis esot manīts izkāpjam no šī auto pie Ukrainas prezidenta oficiālās rezidences. Darījuma summa neesot zināma, taču runa varētu būt par 15 miljoniem ASV dolāru, apgalvots rakstā, kuram nav nedz autora, nedz izsekojamu informācijas avotu.

Kā norāda BBC vadošie faktu pārbaudītāji, ukraiņu "Telegram" kanālā šāds attēls un ziņa nekad nav publicēts, un arī pats attēls nav īsts – tajā automašīna "izgriezta" no citas fotogrāfijas un "ielīmeta" pie Ukrainas prezidenta pils, par ko liecina arī vienādie atspīdumi uz automašīnas sāniem.

Savukārt pašu "mediju" "Seattle Tribune", kas tiek izmantota kā "pierādījums" šai nepatiesajai ziņai, ar Kremli saistīti avoti izveidojuši tikai pirms dažām dienām ar mērķi publiskot specifiski šo nepatieso rakstu. Vairāki tajā atrodamie raksti ir plaģiāti no dažādām citām ziņu vietnēm, norāda Ukrainas vadošā informācijas aģentūra "Unian".

Kaut arī melīgais apgalvojums ļoti ātri atspēkots, šī viltus ziņa joprojām turpina "cirkulēt" vietnē "X" dažādos Kremļa botu un atbalstītāju kontos. Zem daudziem no šiem ierakstiem jau ir parādījies "X" administrācijas brīdinājums, ka šī informācija ir nepatiesa.

Kā atgādina "Unian", Krievija veic mērķtiecīgu kampaņu, lai diskreditētu Ukrainu, izmantojot dažādas safabricētas "ziņas". Iecienītākā metode šādu viltus ziņu izplatīšanai - izveidot pazīstamu Rietumu mediju interneta lapu klonus, lai radītu uzticama medija iespaidu.

Kā lasāms ASV "auto kultūras" ziņu medija "TheDrive.com" arhīvā, desmit procenti no 2018. gadā notikušās Hitlera limuzīna izsoles ieņēmumiem novirzīti izglītošanai par holokaustu.

Jāatgādina, ka šovasar līdzīgus melus Kremļa kanāli tiražēja par Ukrainas pirmo lēdiju Olenu Zelensku – viņa it kā Parīzē esot iegādājusies "Bugatti" par 4,5 miljoniem ASV dolāru. Šo vēsti kategoriski noliedza arī pats uzņēmums "Bugatti".

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!