Foto: Ekrānuzņēmums

Pēdējās dienās sociālajos tīklos un dažādās izglītības iestāžu sarakstēs vēršas plašumā satraukums par to, ka Rīgas skolās it kā izplatās jaunas narkotikas želejkonfekšu veidā, kas bērniem var būt bīstamas. Berģu mūzikas un mākslas pamatskolā, kas minēta kā viena no skolām, kurā šī problēma it kā eksistē, to kategoriski noraida un uzsver, ka šo ziņu pamatā ir pārprasts atgādinājums vecākiem būt vērīgiem un sekot, ko bērni "dara, ēd vai dzer dažādā veidā". Arī Valsts policijā (VP) uzsver – oficiāli policijā neviena izglītības iestāde nav vērsusies, taču, rūpīgi monitorējot informāciju publiskajā telpā, šīs ziņas ir pārbaudītas un faktiski šādi gadījumi nav reģistrēti.

"Ir saņemta informācija, kas nāk no Rīgas Centra Humanitārās vidusskolas un Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas. Rīgas bērnu starpā tiek izplatītas jaunas narkotikas želejkonfekšu izskatā, un rezultāti varot būt letāli. Atklāto iepakojumu attēli iekļauti pielikumā. Būsim vērīgi un nodrošināsim skolēnu drošību, novēršot šo narkotiku izplatību," teikts paziņojumā, kas cirkulē gan dažādās sociālo tīklu platformās, gan sarakstēs. Atsaucoties uz ziņām, kas saņemtas no "Rīgas skolām", vēsts izplatījusies arī ārpus galvaspilsētas, piemēram, arī Ikšķiles vidusskolas medmāsas e-klasē izsūtījušas brīdinājumu, aicinot ar vecākiem pārrunāt šo tematu, un brīdinot, ka šīs želejkonfektes ir diezgan košos, bērna uzmanību piesaistošos iepakojumos. Pielikumā skolas medmāsas pievienojušas internetā klejojošo attēlu.

Foto: Ekrānuzņēmums

Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas direktore Ilze Briņķe sarunā ar portālu "Delfi" uzsvēra – šādu narkotiku izplatība skolā nenotiek; tas ir pārpratums, kas radies, neprecīzi atstāstot skolas padomes sēdē runāto. Proti, aizvadītajā nedēļā direktore ar vecākiem pārrunājusi dažādus jautājumus, tai skaitā paudusi, ka tā dēvēto "saltu" smēķēšanas sērga šķietami ir pierimusi, taču vienlaikus direktore mudinājusi vecākus neatslābt un arī turpmāk sekot, ko bērni "dara, ēd vai dzer dažādā veidā".

"Tas bija vienkārši lūgums, brīdinājums būt uzmanīgiem. Viena skolas padomes pārstāve uzrakstījusi saviem klases vecākiem, un kāds pa diagonāli to izlasījis nevis kā brīdinājumu, lai šādas lietas nenotiktu, bet gan kā faktu," skaidro direktore. Īsā laikā šis brīdinājums apaudzis ar papildu informāciju: "Viena tante teica, otra teica, trešā pielika klāt gan mūsu skolu, gan [Rīgas Centra] humanitāro vidusskolu," situācijas attīstību ieskicē Briņķe.

Izglītības iestāde apsvērusi pret bērna māti, kas izplatījusi viegli pārprotamo vēstuli, vērsties Valsts policijā par apmelošanu. Viņa izglītības iestādei atvainojusies un šorīt izglītības iestādes vadība gan kolēģiem, gan vecākiem izsūtījuši paziņojumu ar korektu informāciju par situāciju skolā. Briņķe uzsver – ja šādi notikumi skolā būtu notikuši, izglītības iestāde noteikti par to atklāti komunicētu, nekavējoties brīdinātu vecākus un ziņotu Valsts policijai (VP), ar kuru skolai ir veiksmīga sadarbība, regulāri aicinot to uz profilaktiskām pārbaudēm. Tiesa, pēc šīm ziņām sociālajos tīklos policija skolā nav viesojusies.

Rīgas Centra humanitārās vidusskolas direktore Ineta Rudzīte pauda dziļu neizpratni par šādām ziņām, jo skolā nav nekādu signālu par šādas problēmas eksistenci – tā ir viltus ziņa, kurai nav nekādu apliecinājumu.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Līna Bagdone sarunā ar "Delfi" vairākkārt uzsvēra, ka neviens šāds gadījums policijā nav reģistrēts. "Esam redzējuši ziņas sociālajos tīklos, veicam pārbaudes, bet faktiski neviens šāds gadījums, ka bērni ēd šādas konfektes vai ka tās būtu ienestas skolās, nav reģistrēts." Kādas tieši pārbaudes notikušas, policijā atturas komentēt, jo šī informācija var būt noderīga arī tiem, kurus šīs pārbaudes varētu skart.

Arī attēls, kas papildina vēstījumu, ir nācis no interneta dzīlēm. Šādas konfektes, kas satur marihuānas galveno aktīvo vielu jeb tetrahidrokanabinola skābi un kas veidotas tā, lai atgādinātu visparastākās želejkonfektes vai citus pazīstamus saldumus, patiešām eksistē. Brīdinājumi par tām iepriekš izplatīti arī citās valstīs - 2021. un 2022. gadā ASV tiešām bijuši gadījumi, kad ar tām saindējas bērni, kuri tās noturējuši par parastām konfektēm. Arī Lielbritānijā iepriekš izplatīti līdzīgi brīdinājumi un šobrīd šādas konfektes piedzīvo strauju popularitātes kāpumu arī Austrālijā. Taču Latvijā pagaidām šādu "našķu" izplatība nav fiksēta.

Ēdamās narkotikas - īpaši riskantas

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu un jauniešu psihiskā veselības centra virsārste Karīna Beinerte portālam "Delfi" sacīja, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā pēc ēdamo narkotiku lietošanas neviens bērns vai pusaudzis pēdējā laikā nav nonācis. Viņa arī uzsver: "Narkotikas pilnīgi noteikti neviens nedāļā pa labi un pa kreisi, kam pagadās", taču tās var tikt iedotas no kāda pazīstama cilvēka rokām.

"Jāņem vērā, ka narkotikas jau pašreiz pieejamas dažādos formātos. Ēdamās narkotikas nav nekāds jaunums, sevišķi marihuāna mēdz tikt pagatavota ēdamās formās – kūkas, saldumi, šokolādes, sīrupi," skaidro BKUS ārste. Ēdamās narkotikas ir riskantas, jo tās nesmaržo un neizskatās pēc narkotikām, un bieži ārēji nekas neliecina, ka produkts ir apreibinošs vai kaitīgs." Tomēr speciāliste uzsver – par narkotikām, kas pieejamas želejkonfekšu veidā, noteikti ir vērts brīdināt savus pusaudžus: "Risks ar šāda veida marihuānu ir tāds, ka tās var apēst vairāk nekā ierasti var patērēt smēķējot – tad efekts ir ātrāks, dažu minūšu laikā. Turpretī apēdot efekts var būt pēc 30 minūtēm vai pat dažām stundām, tāpēc var gadīties, ka kāds apēd stipri vairāk nekā plānots vai vajadzīgs, lai apreibinātos, un var būt intoksikācija."

"Sava bīstamība tur ir, bet pie mums šādu narkotiku izplatību neredzam," rezumēja Beinerte.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!