Foto: social media

Septembra beigās prokremliskie telegrammas kanāli izplatīja fotogrāfiju, kurā redzama pustukša ANO Ģenerālās asamblejas zāle Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzstāšanās laikā. Pamatojoties uz šo fotoattēlu, blogu autori secināja, ka "Zelenska vaimanas apnikušas visiem." "Delfi" pārbaudīja, cik patiesi ir šie apgalvojumi.

No 23. līdz 25. septembrim Ukrainas prezidents Zelenskis uzturējās oficiālā vizītē Ņujorkā, kur piedalījās vairākos ANO pasākumos. Tostarp politiķis uzstājās starptautiskās organizācijas Drošības padomes un Ģenerālās asamblejas sanāksmēs.

26. septembrī, kad Zelenskis devās uz sarunām ar ASV prezidentu Džo Baidenu Vašingtonā, prokremliskie telegrammas kanāli izplatīja fotogrāfiju, kas it kā uzņemta Ukrainas līdera runas laikā ANO. Kanāls "Operācija Z: Krievu pavasara militārie korespondenti" pievienoja fotogrāfiju ar parakstu: "Zelenska vaimanāšana ir apnikusi visiem: ANO zāle Ukrainas prezidenta runas laikā ir gandrīz tukša. "Pilnā sastāvā pārstāvji sapulcējas tikai tad, kad tiek runāts par Izraēlas konfliktu," sūdzas ukraiņi." Šī ziņa skatīta vairāk nekā 588 tūkstošus reižu. Līdzīgas publikācijas tika publicētas vēl vairākos populāros "Telegram" kanālos.

Foto: screenshot

Tīmeklī izplatītajā fotogrāfijā Zelenskis iemūžināts ANO Ģenerālās asamblejas sēžu zālē, ģērbies haki krāsas jakā ar apkakli. Taču, spriežot pēc fotogrāfijām Ukrainas prezidenta oficiālajā mājaslapā, Zelenskis tajā dienā bija ģērbies citādāk – melnā džemperī ar valsts emblēmu kreisajā pusē uz krūtīm. Oficiālajā ANO translācijā viņš redzams tajās pašās drēbēs.

Izmantojot "Google" reverso attēlu meklēšanu, portāls "Delfi" atklāja, ka šo pašu Zelenska fotogrāfiju pustukšā ANO sanāksmju zālē prokremliskie mediji publicēja jau pirms gada. Piemēram, 2023. gada 21. septembrī to publicēja portāls "Reportjor". Attēla apakšējā kreisajā un augšējā labajā stūrī ir redzami tie paši Vācijas ziņu programmas "Tagesschau" un to veidojošā televīzijas kanāla ARD logo. Pagājušā gada ANO Ģenerālajā asamblejā Zelenskis patiešām uzstājās zaļganā jakā ar apkakli.

Kad Ukrainas prezidents nolasīja savu runu, zāle, spriežot pēc video, patiešām nebija pilna – ne šogad, ne arī pērn. Taču pēdējā Ģenerālās asamblejas sēdē ar pilnu zāli nevarēja lepoties arī citu lielu valstu līderi. Daudz tukšu vietu zālē bija arī Lielbritānijas, Francijas, Irānas, Turcijas un citu valstu vadītāju uzstāšanās laikā. Tāpat tas bija arī tad, kad runāja agresorvalsts Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Ar patiešām lielu auditoriju var lepoties ASV prezidents Džo Baidens – taču viņš bija viens no pirmajiem, kas uzstājās sešas dienas ilgajā sanāksmē, turklāt viņam tā bija pēdējā ANO runa kā ASV prezidentam.

Patiesībai neatbilst arī dažu prokremlisko kanālu apgalvojums, ka "pārstāvji pilnā sastāvā pulcējas tikai tad, kad runa ir par Izraēlas konfliktu". Pirmkārt, Ģenerālās asamblejas sanāksmes laikā desmitiem valstu pārstāvji tā vai citādi runāja par konfrontāciju starp Izraēlu un Gazas joslas "Hamās" un Libānas "Hezbollah". Attiecīgi citi diplomāti vienkārši nevarēja iepriekš zināt, kurš no runātājiem pievērsīsies šiem jautājumiem.

Otrkārt, kad uz tribīnes kāpa Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, desmitiem diplomātu demonstratīvi pameta jau tā ne pilno zāli.

Jebkurā gadījumā ir nepamatoti pasaules sabiedrības attieksmi pret karu Ukrainā vērtēt pēc cilvēku skaita, kuri klausījās Zelenska runu ANO Ģenerālās asamblejas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!