Foto: EPA/Scanpix/LETA

Televīzijas kanālu, tīmekļa izdevumu un avīžu radītais intereses sakāpinājums par Krievijas prezidenta pompozo sagaidīšanu Ziemeļkorejas galvaspilsētā man atmiņā atsauc kādu citu ar savrupās valsts vadību saistītu sirreālu protokola pasākumu, kas – bez sarkana paklāja un ļaužu acīm nemanāms – reiz risinājās Rīgā.

Jaunajā lidostas īpašo viesu piebūvē, bruņots ar oficiālajiem suvenīriem, sagaidu ar Kima Irsena portretu piespraudēm rotātus piecus vidēja vecuma ziemeļkorejiešus. Priekšplānā ir Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas (KTDR) viceprezidents Paks Senčers – Ziemeļkorejas "otrais cilvēks". Viņš runā, pārējie klusē. Kad apsēžamies pie galda attiecībā pieci pret vienu, es neviļus iztēlojos, kā šie pašapzinīgie vīri – atšķirīgā pozā un citā atstatumā – Phenjanā sēd vienā galda pusē pretī Lielajam vadonim. Bet šobrīd vismaz vienam no viņiem ir iespēja demonstrēt pašam savu svarīgumu.

Apjautājies par maniem vaļaspriekiem, augstais ciemiņš sāk stāstīt par savējo – medībām. Degošām acīm viņš pamāca, kā jārīkojas, lai pārbrauktu mājās ar bagātīgu medījumu. Pāris "džipos" viņš ar padotajiem laikus maskējoties krūmājos pie kalnu straumes, kur tveicīgās naktīs padzerties nāk stirnas. Kad dzīvnieku skaits pieaudzis, viņi iededzot milzu prožektorus un apdullinātajām stirnām bliežot virsū no ložmetēja. Viceprezidents aizrautīgi un sīki klāsta norises asiņainās detaļas, un man ir grūti sagaidīt stāstījuma beigas. Nu kā? – vaicā smaidīgais vīrs. Atcerēšos to uz visu mūžu – es atzīstos.

Tikšanās ar Ziemeļkorejas "otro cilvēku" piesātināja

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!