Foto: LETA

Pēc mazliet vairāk nekā diviem mēnešiem ASV pilsoņi piedalīsies prezidenta vēlēšanās, kur izšķirsies starp demokrātu partijas kandidāti Kamalu Harisu un republikāņu partijas izvirzīto, jau reiz Baltajā namā sēdējušo Donaldu Trampu. Latvijai (un ne tikai) un latviešiem tās būs liktenīgas vēlēšanas.

Ja uzvarēs Tramps ar savu viceprezidenta kandidātu J.D. Vensu (J.D. Vance), pie vispesimistiskākā scenārija varam saredzēt Ukrainas pakļaušanu Krievijai, ASV attālināšanos vai pat izstāšanos no NATO un pēc dažiem gadiem Krievijas karu pret atlikušo NATO, kas varētu sākties ar Baltijas valstīm. Tramps un īpaši Venss ir devuši daudz signālu, ka Ukraina viņus īsti neinteresē, vienīgi Trampam kā lielā šeftmaņa (dealmaker) objekts, kur viņš 24 stundu laikā visu saliktu vietās.

Nenoliedzami, starp latviešiem ir arī tādi, kas apbrīno un atbalsta Trampu, bet no visas mūsu nelielās tautas (esam ap 1,8 miljoniem) ASV nav pat 100 000 latviešu, kas izkaisīti dažādos štatos un var balsot kā ASV pilsoņi par vienu vai otru kandidātu. Šis skaitlis nāk no ASV tautas skaitīšanas, kur etnisko izcelsmi – latvietis – esot minējuši ap 93 000.

Cik no ASV latviešiem atbalsta Trampu,

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!