Foto: DPA/Scanpix/LETA

Tuvākie mēneši parādīs, cik apņēmīgi ir Eiropas līderi, lai atjaunotu bloka ekonomisko konkurētspēju pasaulē, kurā Eiropa arvien vairāk atpaliek. Eiropas Savienībai ir ļoti nepieciešama kapitāla tirgus integrācija, un, lai to panāktu, daudzām dalībvalstīm nāksies norīt savu nacionālo lepnumu.

Spriežot pēc Mario Dragi izvēlētās spēcīgās un sakāpinātās valodas, kādā viņš veidojis tā dēvēto lielo ziņojumu par Eiropas Savienības konkurētspēju, ziņojuma mērķis bija piesaistīt bloka lēmumu pieņēmēju uzmanību. Tā vietā, lai mēģinātu to mīkstināt, viņš brīdina, ka Eiropa arvien vairāk atpaliek no Amerikas Savienotajām Valstīm. Viņš uzsver, ka Eiropa ne tikai lielā mērā ir palaidusi garām digitālo revolūciju, bet drīzumā palaidīs garām arī mākslīgā intelekta revolūciju. Neviens Eiropas tehnoloģiju uzņēmums nespēj konkurēt ar tādiem uzņēmumiem kā "Apple" vai "Microsoft".

Turklāt Dragi norāda, ka produktivitātes pieaugums visā kontinentā atpaliek no ASV, un tas Eiropas Savienībai rada "eksistenciālu izaicinājumu". Ja tā "radikāli nemainīs" savus ieradumus, tā "zaudēs savas pastāvēšanas jēgu". Tas bija skaļš brīdinājuma zvans – tāds, kāds dažiem modinātājiem ieslēdzas, ja ignorējat pirmos pieklusinātos zvanus.

Kopēja pārraudzība vai pārlieka sadrumstalotība

Dragi secinājumi ir mūzika sarūkošās "Brexit" atbalstītāju grupas ausīs Apvienotajā Karalistē, jo viņi vienmēr ir brīdinājuši par Eiropas sklerozi. Argumentējot par labu bloka pamešanai, viņi apgalvoja, ka Lielbritānija ir piesieta beigtam ēzelim un tai no tā ir jāatbrīvojas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!