Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Otrdien notika kaut kas, kas jau sen bija sagaidāms. Latvijas "X" lietotāji iepazinās ar burvīgo lietu, kuru sauc Mākslīgā intelekta (MI) spēja "izģērbt" cilvēkus. Sākotnējā bilde nu jau no interneta dzēsta, bet metaforiskais džins no pudeles izlaists un atpakaļ līst īsti negrasās.

No vienas puses varam jau cerēt, ka šis būs kārtējais cepiens-viendienītis, par kuru drīz jau tiks aizmirsts, bet kaut kas liek domāt, ka šoreiz tā gan nebūs. Kāpēc? Jo MI rīki paliek arvien "gudrāki", spēcīgāki un no realitātes neatšķiramāki, kamēr mūsu acis paliek nemainīgas. Ja konkrētajā bildē, rūpīgi ieskatoties, varēja redzēt pazīmes, ka tā ir apstrādāta ar MI, tad citās to jau šobrīd nevar pateikt. Tas, ko spēj izdarīt "Adobe" produkti ar savu "generative fill" funkciju, pirms desmit gadiem šķistu kā zinātniskā fantastika, bet vēl pirms simts gadiem tā būtu vienlaikus maģija un diktatoru mīļākais vēstures mainīšanas līdzeklis.

Plašāk par juridisko aspektu šai padarīšanai var lasīt manā otrdien publicētajā rakstā, bet šajā viedokļrakstā es vēlos pievērsties citam jautājumam – cilvēku attieksmei par notikušo un tam, vai mēs esam gatavi nākotnei, kas nu jau vairs nevis klauvē pie durvīm, bet ir ienākusi dzīvojamajā istabā un to pielāčojusi.

Pirmkārt, uzreiz pēc mākslīgi "izģērbtās" bildes publicēšanas pār tās autoru sāka velties pamatota sašutuma cunami, kurā tika piesauktas morāles vērtības, likumu panti un vienkārši ad hominem aizvainojumi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!