Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) uzskata, ka būtu jāmazina ieradums ņemt nepamatotas darba nespējas lapas, un regulējumam būtu jābūt tādam, kas motivē atgriezties darbā. Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) kategoriski iebilst pret iespēju samazināt darba nespējas lapu apmaksu, jo var pasliktināties sabiedrības veselības rādītāji. Par darba nespējas lapu regulējumu un iespējamiem kompromisiem šajā jautājumā žurnāliste Alina Lastovska 9. aprīlī raidījumā "Spried ar Delfi" iztaujāja LDDK ģenerāldirektoru Kasparu Gorkšu un LBAS priekšsēdētāju Egilu Baldzēnu.

Kā ziņots, LBAS iebilst pret darba devēju ierosinājumu noteikt, ka pirmā darba nespējas diena tāpat kā šobrīd varētu būt neapmaksāta, bet par otro un trešo dienu darba devējs maksātu 60% līdzšinējo 75% vietā. Par laiku no ceturtās līdz astotajai dienai darba devējs maksātu 70% līdzšinējo 80% vietā, bet no devītās dienas valsts maksātu slimības pabalstu 75% apmērā no algas, nevis 80% no desmitās dienas, kā tas ir šobrīd.

Savukārt LDDK uzsver, ka darba nespējas lapu apmaksa un izsniegšanas kārtība ir viens no valsts konkurētspēju ietekmējošajiem faktoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!