Lielākajai daļai skolēnu šonedēļ noslēdzas mācību gads. Tikmēr saasinājušās Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) attiecības – pie valdības nama 21. maijā notika izglītības darbinieku protesta akcija, turklāt arodbiedrība turpina vākt parakstus par neuzticības izteikšanu ministrei. Kādam turpmāk būtu jābūt ministrijas un arodbiedrības dialogam, kā tas ietekmē ministrijas darbu, un kā sokas ar mērķiem – pāreju uz mācībām latviešu valodā, skolu tīkla optimizēšanu, valsts aizsardzības mācības obligāto ieviešanu un citiem uzdevumiem, par to ceturtdien, 30. maijā raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV). Raidījumā piedalījās arī nacionālās informācijas aģentūras LETA žurnāliste Polīna Miķelsone.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nepiekritīs Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) prasībām par vēlamo slodžu balansēšanas veidu no nākamā mācību gada, jo neredz iespējas tam iegūt papildu nepieciešamo finansējumu, žurnālistiem 22. maijā sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Politiķe norādīja, ka budžeta gads šobrīd ir pusē, tāpēc nevarot runāt par kādām izmaiņām, ja pedagogiem nāktos strādāt bez papildu finansiālā ieguvuma. Arī finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) esot apliecinājis, ka šajā gadā IZM nevar rēķināties ar papildu finansējumu, lai jaunā veidā sabalansētu pedagogu slodzes.

Čakša uzskata, ka LIZDA piedāvājums turklāt neatrisinātu pedagogu pārslodzi. "Arodbiedrības piedāvājums nevis samazina pārslodzi, bet rada jaunas vakances. [Mēs] nosacīti piemaksājam, bet slodze nesamazinās. (..) Ja ir labi apmaksāta slodze, balanss izkārtojas dabiski," sprieda politiķe.

Tam iebilst arodbiedrība. Čakšas atteikšanos ieguldīt finansējumu "nesakārtotā sistēmā" LIZDA interpretē kā "ļoti rupju pārmetumu" par nelietderīgi iztērētu finansējumu, ko valdība piešķīra pērn. LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga apgalvoja, ka skolu direktori un dibinātāji "ir tiešām ļoti daudz strādājuši", lai virzītos slodžu balansēšanas virzienā.

Lai turpinātu slodžu balansēšanu no septembra, nepieciešamo finansējumu LIZDA aicinājusi ņemt no rezervētā finansējuma profesionālās izglītības iestāžu uzturēšanai.

Vanaga uzskata, ka atteikšanās balansēt slodzes no septembra ir negatīvs vēstījums pedagogu saimei, jo IZM atkāpjas no streika vienošanās izpildes.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !