Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (turpmāk – Stradiņa slimnīca) jaunajam korpusam – A2 ēkai –, atbilstoši sākotnēji noslēgtajam būvniecības līgumam bija jābūt pabeigtam jau pērn. Tomēr pretēji cerētajam jaunas, mūsdienīgas ēkas vietā ir vien jaunbūve ar būtiskiem defektiem, lauzts līgums ar būvnieku, tiesvedības, kā arī zaudēts laiks un nauda. Kādas mācības gūtas no līdzšinējā būvniecības uzraudzības procesa, kādi darbi jaunajā korpusā veicami neatliekami un kas par to visu maksās, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns diskutē ar Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāju Lauri Vidzi un Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieku finanšu jautājumos Borisu Kņiginu.

Stradiņa slimnīca 26. augustā informēja, ka A2 ēkas būvniecības nepārtrauktības nodrošināšanai publiska iepirkuma rezultātā noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "P un S būvniecība" par neatliekamo būvdarbu veikšanu, tajā skaitā iepriekšējā būvnieka SIA "Velve" radīto defektu novēršanai. Paredzēts, ka šos darbus "P un S būvniecība" īstenos līdz 2025. gada februārim.

Saskaņā ar sniegto informāciju līguma paredzamā līgumcena ir vairāk nekā 7 miljoni eiro. Tomēr jāņem vērā, ka tā vēl tiks precizēta darbu izpildes laikā, nosakot defektu apjomus un "pielietojot tādas būvniecības metodes, kas minimizētu izmaksas". Stradiņa slimnīca norādījusi, ka darbu apjomā ir iekļautas tādas būvdarbu pozīcijas, uz kuru veikšanas nepieciešamību tostarp norādījušas vairākas ekspertīzes un Būvniecības valsts kontroles birojs un kas saistītas ar "Velve" radīto defektu novēršanu. Iecerēts, ka zaudējumi, tostarp attiecībā uz defektu novēršanu tiks piedzīti no "Velve".

Vienlaikus slimnīca plāno atklāta konkursa ietvaros atrast būvnieku, kas provizoriski līdz 2026.gada beigām pabeigtu ēkas būvniecību.

Jau ziņots, ka Stradiņa slimnīca šā gada jūnija sākumā iesniegusi tiesā pirmo prasību pret "Velve" par līgumsodu vairāk nekā viena miljona eiro apmērā. Kā tobrīd skaidroja slimnīcas interešu pārstāvis, zvērināts advokāts, "PwC Legal" partneris Benno Butulis, pirmās prasības pieteikumā Stradiņa slimnīca kā galveno pagaidām ir ietvērusi līgumsoda piedziņas prasījumu, jo tās apmērs šobrīd jau ir precīzi zināms. Tomēr viņš norādīja, ka prasījums pret SIA "Velve" neaprobežosies ar līgumsoda komponenti un tā kopsumma ievērojami pieaugs.

Savukārt būvkompānija SIA "Velve" 28. jūnijā iesniegusi Ekonomikas lietu tiesā prasības pieteikumu pret Stradiņa slimnīcu par vienpusēju atkāpšanos no slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvdarbu līguma un ieskaita atzīšanu par prettiesisku, parāda un zaudējumu atlīdzības piedziņu.

Stradiņa slimnīca līgumu ar "Velvi" vienpusēji lauza 13. februārī būvdarbu kavēšanās, sadārdzināšanās un būvniecības defektu dēļ. "Velve" uzskata, ka līgums lauzts prettiesiski un norāda, ka pasūtītājs neesot norēķinājusies par izpildītajiem darbiem objektā vairāk nekā 9 miljonu eiro apmērā.

Jāatgādina, ka pērnā gada novembrī "Velve" pabeidza slimnīcas A2 ēkas fasādes darbus, tomēr mēneša beigās slimnīcas jaunā A2 ēkas pagrabstāvā nepareizas būvdarbu secības dēļ tika atklāts pelējums. Pelējuma sporu klātbūtne ir ļoti nopietns apdraudējums nākotnes slimnīcai un tās pacientu drošībai, jo projekts paredz, ka pagrabstāva zonā tiek izvietoti jaunizveidotais operāciju bloks un Neatliekamās medicīnas centrs, kas nozīmē, ka pelējuma sporu klātbūtne nav pieļaujama nekādā gadījumā.

Pēc būvuzņēmēja pagrabstāva telpu tīrīšanas darbu pabeigšanas pagrabstāvā, Stradiņa slimnīca piesaistīja starp pusēm saskaņotus neatkarīgos ekspertus gan no Rīgas Stradiņa universitātes, gan "Bior" laboratorijas, kas veica papildus pārbaudes, lai noteiktu, vai minētajā zonā darbus var droši turpināt un pelējums pilnībā likvidēts. "Velve" vēlāk paziņoja, ka pelējuma skartās daļas ir demontētas, bet termiņu kavējumus esot ietekmējušas nepilnības un kļūdas slimnīcas būvprojektā. Tā apliecināja gatavību un spēju pabeigt būvniecību, taču tas, pēc kompānijas aprēķiniem, aizņemtu 15 līdz 17 mēnešus. Stradiņa slimnīca ar to nebija mierā, paziņoja, ka lauzīs līgumu ar būvnieku un 21.februārī pēc trīs stundu garām sarunām slimnīca pārņēma no "Velves" nepabeigto korpusu.

Līgums starp Stradiņa slimnīcu un "Velvi" tika noslēgts 2020.gada 27.augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēnešu - jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt 2023.gada pavasarī. Līguma laikā pēc "Velves" ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus Eiropas Savienības finansējuma.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!