Latvijas sabiedrību satraukušas ziņas par to, ka Latvijas teritorijā ielidojis un Rēzeknes novadā nokritis ar sprāgstvielām aprīkots "Shahed" tipa drons. Kas par šo incidentu zināms, kādi varētu būt bijuši lidojuma mērķi, kāda ir standarta rīcība šādās situācijās un cik gatavi esam šādu incidentu novēršanai, par to raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Laura Ozoliņa izjautā aizsardzības ministru Andri Sprūdu ("Progresīvie"), Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktoru Jāni Sārtu.

Jau vēstīts, ka Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā 7. septembrī nokritušais bija ar sprāgstvielām aprīkots "Shahed" tipa drons, par to preses konferencē pirmdien paziņoja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadība.

Pēc nokrišanas NBS dronu deaktivizējuši, un pašlaik notiek padziļināta tā analīze. Pēc nogāšanās drona kaujas galviņa nebija eksplodējusi. Pēc analīzes varēšot arī noskaidrot, vai drona konstruēšanai tika izmantotas Rietumu detaļas.

Atsaucoties uz drona nokrišanas vietai tuvumā esošo māju iedzīvotājiem, telekanāls TV3 vēstīja, ka sestdienas vakarā kārtībsargi vietējos brīdinājuši par to, ka gaidāms sprādziens, un ap plkst.22 notikusi eksplozija ar gaismas uzplaiksnījumu, kuru kāds iedzīvotājs arī esot iemūžinājis videomateriālā. Pēc iedzīvotāju stāstītā, blīkšķis bijis pamatīgs. Vietā, kur it kā notikusi drona deaktivizēšana, tagad palikusi iespaidīga izmēra bedre, vēstīja TV3.

Pēc NBS vadības paustā, līdz šim iegūtā informācija liecinot, ka drona ielidošana Latvijā nav vērtējama kā atklāta militārā eskalācija pret Latviju un drona mērķis neesot bijusi Latvija. Visa incidenta laikā Latvijas aizsardzības spēki esot monitorējuši situāciju, sadarbojoties ar NATO partneriem. Drons bija ielidojis Latvijā no Baltkrievijas.

NBS rīkojas saskaņā ar noteiktajām procedūrām, tajā skaitā ir informēta NATO komandvadība. Par incidentu informētas atbildīgās valsts amatpersonas, tiesībsargājošās iestādes un reģiona NATO valstis.

NBS konstatēja bezpilota lidaparāta nonākšanu Latvijas teritorija, kā arī monitorēja tā kustību un konstatēja nokrišanas vietu. Situācijas izmeklēšana turpinās.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!