Šonedēļ kļuva zināms, ka Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pagājušajā nedēļā nonākuši četri bērni, kuri inficējušies ar difteriju un nebija pret to vakcinēti. Par difterijas atgriešanos – cēloņiem, sekām un to, cik smaga var būt šī slimība, un kāpēc tai pievēršama uzmanība, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Laura Ozoliņa izjautā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecāko epidemioloģi Sigitu Geidu un Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas infekciju slimību profila virsārsti Guntu Laizāni.

Kā norāda slimnīcā, pateicoties labai vakcinācijas aptverei, Latvija līdz pagājušajai nedēļai bijusi no "difterijas brīva zona", tomēr tagad sācies lokāls difterijas uzliesmojums un šobrīd slimnīcā atrodas vairāki nevakcinēti bērni un pieaugušie.

BKUS uzsver, ka difterija var būt potenciāli nāvējoša, bet ar vakcinēšanos iespējams no tās pasargāties. Šobrīd vēl nevarot pateikt, cik smagas sekas šī slimība atstās uz nesen slimnīcā nogādāto bērnu veselību un turpmāko dzīvi, "ja bērni izdzīvos", pausts slimnīcas paziņojumā.

"Paaugstinoties nevakcinēto īpatsvaram gan bērnu vecumā pēc pandēmijas, kad bērni vispār nav saņēmuši vakcīnas vecāku dažādo pārliecību dēļ, gan pieaugušo vidū, kad viņi aizmirsuši saņemt vai nolēmuši nesaņemt pēc desmit gadiem valsts apmaksāto vakcināciju, arī pie mums ir palielinājies pret bīstamajām infekcijām uzņēmīgo cilvēku skaits, un difterija ir atgriezusies," uzsver BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

Zavadska norāda, ka infekcijas izraisītāji var būt ievesti ar ceļotājiem no citām zemēm vai cirkulējuši Latvijā. Saslimušie bērni jau ar pirmajiem simptomiem tomēr bija aizvesti gan uz bērnudārzu, gan un skolu, tāpēc ir liels risks, ka infekcija izplatījusies un saslimušo būs vairāk.

Viņa atgādina, ka jau vairākus gadus grūtniecēm pieejama valsts apmaksāta vakcinācija pret difteriju, stingumkrampjiem un garo klepu, lai pasargātu no infekcijas bērnus. Vakcīna ir droša, spēj pasargāt gan grūtnieci, gan bērnu pirmajos dzīves mēnešos, pirms viņam izveidojas specifiskā imunitāte no paša saņemtajām vakcīnām.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!