Sociālajos medijos izplatījusies nepatiesa informācija par it kā gaidāmu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu, kura apmērs varētu palielināties vairākas reizes. Kas nekustamā īpašuma nodokļa jomā sagaidāms nākamgad, kā mainīsies kadastrālās vērtības un kā tās rēķinātas, un vai tālākā nākotnē nodokļa apmērs tomēr varētu pieaugt, par to ceturtdien, 24. oktobrī, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Laura Ozoliņa sarunājās ar Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieci Andu Smiltēnu un Valsts zemes dienesta ģenerāldirektori Vitu Narnicku.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija (TM) izskatīšanai valdībā iesniegusi tiesību akta projektu par universālās kadastrālās vērtības aprēķinu kadastrālo vērtību bāzi, kas nepārsniedz 80% no vidējā nekustamo īpašumu cenu līmeņa 2022. gada 1. jūlijā, liecina informācija Tiesību aktu projektu (TAP) portālā.

Iepriekš Saeima atbalstīja TM virzītos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz nekustamajiem īpašumiem uz laiku aprēķināt divas kadastrālās vērtības – fiskālo un universālo.

Paredzēts, ka fiskālā kadastrālā vērtība tiks izmantota nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, nodevu aprēķiniem un nomas maksas noteikšanai. Tā paliks līdzšinējā apmērā, balstoties uz 2012. gada tirgus datiem.

Savukārt universālā kadastrālā vērtība nodrošinās patiesāku priekšstatu par īpašuma vērtību. To izmantos zemes likumiskās lietošanas maksas noteikšanai, grāmatvedībā un finanšu pārskatos. Universālā kadastrālā vērtība tiks noteikta, balstoties uz 2022. gada tirgus datiem.

Par iesniegto tiesību akta projektu līdz 29. oktobrim notiek publiskā apspriešana. Projekts paredz no 2025. gada 1. janvāra apstiprināt kadastrālo vērtību bāzi, lai nodrošinātu universālo kadastrālo vērtību aprēķinu, kas nepārsniedz 80% no vidējā nekustamo īpašumu cenu līmeņa 2022. gada 1. jūlijā.

Kadastrālo vērtību bāzes izstrādei izmantota informācija par nekustamā īpašuma tirgus darījumiem no 2012. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 1. jūlijam.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!