Drūmais mežs un problēmas ar jaunceltnēm
Mežciema un Dreiliņu kriminālais stāsts
KRIMINĀLĀ RĪGA. LABAIS KRASTS
Diāna Čučkova
žurnāliste, projekta autore
Olga Petrova
žurnāliste, projekta autore
Mežciems vienmēr uzskatīts par samērā mierīgu rajonu, kura klusumu reizumis pārtrauc vien troksnis no Biķernieku trases. Tomēr šīs zaļās apkaimes hronikās ir arī savas drūmās lappuses: deviņdesmito gadu sākumā mežā īpaši nežēlīgi tika nogalināts jauns vīrietis, 1997. gadā uzspridzināts uzņēmējs Aleksandrs Baikovs, bet pavisam nesen varmākas centās dzīvu sadedzināt kādu bezpajumtnieku. Tikmēr Dreiliņos viss ir pavisam citādi. Pēdējā desmitgadē rajons strauji attīstās, un līdz ar iedzīvotāju skaita palielināšanos vairāk darba arī policijai. "Delfi" stāsta par Mežciema un Dreiliņu kriminālo pagātni, kā arī par to, kas šajās apkaimēs notiek tagad.
Šis raksts ir daļa no stāstu cikla "Kriminālā Rīga. Labais krasts", kurā DELFI atklāj dažādu Rīgas apkaimju kriminālo pagātni un tagadni.
Mežciemu no trīs pusēm ieskauj mežs, apbūve te sākās septiņdesmitajos gados. Lai gan apkaime platības ziņā ir lielāka par, piemēram, Vecmīlgrāvi vai Purvciemu, te nav pārāk daudz iedzīvotāju. 2017. gadā Mežciemā dzīvoja vien 16 019 rīdzinieki.
Mežciems
766,7
16 019
iedzīvotāji
personas
ha
platība
Mikrorajona kopējā platība - 766,7 ha.
Mežciems: meža rajons un sliktā slimnīca
Milzīgā meža josla, kas aizņem lielāko daļu apkaimes, agrāk kriminālhronikās tika pieminēta itin bieži. Te notikušas gan apzagšanas, gan izvarošanas, gan slepkavības. Bieži vien mežā tika atrasti jaundzimušie: padomju gados sievietes mēdza atbraukt uz mežu, dzemdēt un pamest bērnu. Bijušais milicijas darbinieks Vitālijs (nevēlējās atklāt savu uzvārdu – red.) atceras, kā meža masīvā aiz bērnu slimnīcas Juglas ielā kāds bija pasācis pa naktīm rakt vecos kara lādiņus.
Vietējie to pamanīja un ziņoja milicijai, savukārt milicija – kara komisariātam. "Norīkojām apsardzi, kas tur sēdēja divas diennaktis. Neviens tā arī neieradās. Bet, tikko posteni noņēmām, zeme atkal tika izrakņāta, bet līdzās salikti lādiņi," atceras kādreizējais detektīvs Vitālijs.
Audžumātes slepkavība
Vēlā 2018. gada 24. jūlija vakarā policijas dežurants saņēma informāciju, ka Mežciemā kādā dzīvoklī atrasts 61 gadus vecas sievietes līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Mirstīgās atliekas uzgāja upura radinieks, kurš konstatēja, ka no mājām pazudusi arī nauda un vērtslietas. Upurim bija vairākas grieztas un sistas brūces galvā.

Notikuma vietā ieradās Kriminālpolicijas pārvaldes un policijas iecirkņa "Teika" darbinieki. Ātri vien viņi noskaidroja, ka iespējamie vainīgie ir upura audžumeita Alīna un viņas draugs Kristians (dzimuši 1998. un 1999. gadā). Aizdomās turētie drīz vien apcietināti Juglā, kad centās aizbēgt no pilsētas, atbrīvojušies no pierādījumiem. Neviens no jauniešiem iepriekš nebija sodīts.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka noziegumu plānojusi upura audžumeita, kas tobrīd bija grūtniece, un viņas draugs. Slepkavības motīvs – ģimenes konflikts, kā arī mantas jautājumi.
Ilggadējais policijas iecirkņa "Teika" darbinieks Sergejs Galilejevs uzskata, ka salīdzinājumā ar citiem Rīgas mikrorajoniem Mežciems ir ļoti kluss un mierīgs. Te lielākoties notiek zādzības no mājokļiem un automašīnām. Smagāki noziegumi ir reti.
Taksometru laupītājs, kurš nogalināja brāli
No 1993. gada 18. jūlija līdz 14. decembrim Igors S. izdarīja divas slepkavības un četras laupīšanas. Kādā no uzbrukumiem cietusī tika nogalināta, otrajā laupīšanā upurim nodarīti smagi miesas bojājumi.

18. jūlijā Igors un Filips V. Dārziņos apturēja automašīnu "Moskvič" un lūdza aizvizināt vispirms līdz Ziepniekkalnam, bet pēc tam uz Mežciemu. Ceļā uz Mežciemu pasažieri pieprasīja autovadītājam iebraukt mežā, kur viņu nežēlīgi piekāva, bet auto – aizdzina.

3. oktobrī kautiņa laikā mātes klātbūtnē Igors nogalināja savu brāli Vjačeslavu, kurš gribēja izdzīt no dzīvokļa Igora draudzeni.

9. decembrī kopā ar līdzdalībniekiem Igors apturēja automašīnu "VAZ" un, piedraudot šoferim ar nazi, pieprasīja, lai viņus aizved uz Mežciemu. Pa ceļam banda piekāva šoferi un atņēma viņam personīgās lietas.

14. decembrī Igors ar draugiem nogalināja 1926. gadā dzimušu sievieti. Slepkavība notika ar laupīšanas nolūku. Varmāku guvums – personīgās lietas 27 latu vērtībā (38 eiro).

Noziedznieki tika aizturēti tās pašas dienas vakarā, kad viņi Dzelzavas ielā apturēja automašīnu "M-2141" un, draudot ar nazi, lika šoferim pārsēsties aizmugurējās pasažieru vietās. Turpat Ieriķu ielā pie Zemitānu tilta viņus apturēja policijas patruļa.

1994. gada novembrī Augstākā tiesa Igoram S. piesprieda augstāko soda mēru – nāves sodu. 1996. gadā spriedums tika izpildīts.
NOZIEGUMU KARTE
Mežciems un Dreiliņi
(1993. - 2021. gads)
1993. gada 20. decembris. Īpaši nežēlīgi noslepkavots 22 gadus vecs vīrietis. Eksperti uz upura mirstīgajām atliekām konstatēja 169 ar skrūvgriezi un nazi durtas brūces. Izmeklēšanā noskaidrots, ka iereibusi kompānija (starp viņiem arī nepilngadīgas personas) mežā netālu no slimnīcas "Gaiļezers" sastapa divus puišus. Vienam no viņiem izdevās aizbēgt, savukārt otram kompānija uzbruka. Uzbrucēji jaunietim atņēma vējjaku un pulksteni, viens no uzbrukuma iniciatoriem upuri vairākkārt sadūra ar nazi un skrūvgriezi. 30. martā šis grupējums Biķernieku trasē aplaupīja riteņbraucējus, atņemot viņiem apģērbu un apavus. Viens no bandas vadoņiem, Igors S., jau agrāk bija izdarījis slepkavības un laupīšanas, turklāt 3. oktobrī paša mājās mātes acu priekšā nogalināja savu brāli Vjačeslavu.
1999. gada 17. jūlijs. Divi narkomāni iebrūk 79. pasta nodaļas telpās Malienas ielā. Uzbrucēji bija uzmaukuši galvā zeķes un bruņojušies ar šaujamierocim līdzīgu priekšmetu. Ļaundaru guvums – 645 lati (917 eiro).
1994. gada 30. maijs. Pie Hipokrāta ielā 9 novietota auto "BMW 325" pienāk divi jaunieši un, piedraudot vadītājam ar šaujamieroci un nazi, piespiež izkāpt no transportlīdzekļa. Uzbrucēji iesēdās auto un aizbrauca. Nobraukuši 200 metrus, viņi piestāja Līduma ielā un izlaida no automašīnas auto īpašnieka sievu un viņu pusotru gadu veco bērnu.
1997. gada 4. februāris. Netālu no Sergeja Eizenšteina ielas uzspridzināta automašīna "Opel Omega". Tajā atradās 1959. gadā dzimušais uzņēmējs Aleksandrs B.
2001. gada decembris. Sergeja Eizenšteina ielā pie kartinga halles ar četriem šāvieniem tiek ievainota kriminālā autoritāte Vasīlijs J. (Koijots). Cietušais mira neatliekamās medicīniskās palīdzības transportlīdzeklī. Vasīlija dzīvība bija apdraudēta jau agrāk: nezināmi uzbrucēji centās uzspridzināt viņa automašīnu Jūrmalā pie sanatorijas "Edinburga". Drīz pēc šī incidenta viņa automašīna tika apšaudīta Rīgas centrā, šajā uzbrukumā bojā gāja cita kriminālā autoritāte – Andris K.
2006. gada aprīlis. Policija Mežciemā uziet pagrīdes tipogrāfiju, kurā tika drukātas pases un autovadītāja apliecības. Privātmājā izveidotās tipogrāfijas klienti galvenokārt bija ārzemnieki. Kārtības sargiem izdevās konfiscēt dokumentus, kas bija sagatavoti sūtīšanai uz Lietuvu.
2007. gada 7. novembris. Sergeja Eizenšteina ielā 79 daudzdzīvokļu namā izceļas ugunsgrēks, kurā iet bojā 43 gadus veca sieviete un viņas divi dēli – 6 un 11 gadus veci. Ugunsnelaimē izdzīvoja 14 gadus vecā meita.
2008. gada 3. augusts. Ēvalda Valtera ielā 1972. gadā dzimis vīrietis, būdams alkohola reibumā, izmet pa 8. stāva logu suni. Tiesa sadistam piesprieda 200 stundas piespiedu darba.
2009. gada 5. novembris. Mežciemā meža masīvā policijas darbinieki uziet zagtu kabeli. Lai notvertu zagli, kārtības sargi ierīkoja slēpni. Visi trīs aizdomās turētie apcietināti, viens no viņiem aizturēšanas laikā mēģināja bēgt, bet apstājās, kad policijas darbinieks raidīja gaisā brīdinājuma šāvienu.
2010. gada februāris. Mežciemā nogalināta 1929. gadā dzimusi pensionāre. Aizdomās par slepkavību apcietināta upura mazmeita un viņas draugs. Starp slepkavām un upuri bija izcēlies konflikts par to, ka "vecmāmiņa mācīja dzīvot".
2011. gada janvāris. Policija aiztur grupējumu, kas tiek turēts aizdomās par rituālām dzīvnieku slepkavībām. Slaktiņus organizēja sieviete, kas domāja, ka ir ragana, un tādējādi centās uzlabot savu veselību. Apcietināšana notika, sadarbojoties Drošības un Valsts policijas darbiniekiem. Dienesta suns mežā atrada divus kaķēnus ar nogrieztu galvu.
2011. gada marts. Līduma ielā kādā piecstāvu namā izceļas ugunsgrēks, kurā iet bojā divi gados vecāki cilvēki – vīrietis un sieviete. Ar dūmiem saindējās divi bērni pusgada un trīs gadu vecumā, kas atradās nama ceturtajā un piektajā stāvā.
2011. gada 29. maijs. Agresīvu jauniešu grupa uzbrūk maršruta mikroautobusa vadītājam, kurš jauniešiem neļāva izkāpt no transporta starp pieturvietām. Šoferis nogādāts slimnīcā, kur viņam konstatēja dažāda smaguma pakāpes miesas bojājumus.
2012. gada septembris. Ēvalda Valtera ielā atrasts 25 gadus veca vīrieša līķis. Eksperti konstatēja, ka nāve iestājusies pēc ievainojuma sirds apvidū. 4. septembrī tika aizturēts aizdomās turētais, 14 gadus vecs puisis. Viņš bija nozadzis nogalinātā vīrieša mobilo tālruni.
2013. gada februāris. Zagļi paviesojušies tirdzniecības centrā Hipokrāta ielā. Viņu guvums – dažādi juvelierizstrādājumi aptuveni 50 000 latu (71 tūkstotis eiro) vērtībā.
2013. gada augusts. Policija aiztur noziedznieku grupējumu, kurš kopš maija terorizēja Dreiliņu sociālo māju iedzīvotājus: zagļi regulāri ielauzās dzīvokļos un aiznesa visas vērtīgās lietas.
2013. gada augusts. Policija aiztur noziedznieku grupējumu, kurš kopš maija terorizējis sociālo māju iemītniekus Dreiliņos: zagļi regulāri siroja pa dzīvokļiem un aiznesa visas vērtīgās lietas.
2021. gada 7. aprīlis. Teritorijā starp "Ikea" un tirdzniecības centru "Sāga" nezināmi maskās tērpti ļaundari uzbrūk inkasentam, izsitot transportlīdzeklim priekšējos stiklus un no salona nolaupot ievērojamu naudas summu, gandrīz 500 tūkstošus eiro, kā arī citas materiālās vērtības. Uzbrukumā pielietota arī asaru gāze. Cietušais inkasents guva vieglas traumas.
1993. gads. No jūlija līdz decembrim Biķernieku mežā piekauti un aplaupīti vairāki privāto taksometru vadītāji. Piekautos taksometru vadītājus noziedznieki pameta mežā, savukārt automašīnas – aizdzina.
2019. gada 25. augusts. Trīs iereibuši jaunieši pie degvielas uzpildes stacijas sastaptu bezpajumtnieku aplej ar degvielu un aizdedzina. Izņirgājušies par upuri, noziedznieki aizbēg. Mediķi par cietušā dzīvību cīnījās vairākas nedēļas. Par laimi upuris izdzīvoja.
Lai ērtāk izpētītu karti, pagrieziet savu viedierīci horizontāli.
Apkaimē ir kāds bīstams objekts – nepabeigtā dzemdību nama ēka pie slimnīcas "Gaiļezers". Tā gluži kā magnēts vilinājusi jaunatni. "Tur nākušas gan sektas, kas dedzināja sveces, gan mazgadīgās, kas alkst pēc asām izjūtām. Ļoti daudz pašnāvnieku, vairākas reizes esmu braucis pie līķiem," stāsta Galilejevs. "Tur ir ļoti bīstami: dažādas nišas, caurumi, plaisas, ļoti viegli nokrist no augstuma. Agrāk tur varēja ložņāt, nebija ierobežojumu, pēc tam uzlika sētu. Par iekļūšanu privātā teritorijā bez atļaujas bijušas gan kriminālās, gan administratīvās lietas. Agrāk bija daudz iesniegumu, pēdējā gada laikā uz šo objektu neesam braukuši. Situācija uzlabojusies."
Lieta par bezpajumtnieka dedzināšanu
2019. gada 25. augusta naktī Mežciemā degvielas uzpildes stacijā ienāca vīrietis gados. Viņa apģērbs kūpēja, ķermeni klāja apdegumi. Degvielas uzpildes stacijas darbinieks izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību. Pēc izsaukuma ieradās arī policijas speciālo uzdevumu bataljona vīri, kas nekavējoties devās "izķemmēt" apkaimi: vīrietis bija kļuvis par uzbrukuma upuri.

Vēlāk policijai izdevās noskaidrot notikumu gaitu. 25. augusta vakarā 57 gadus vecais bezpajumtnieks devies pārtikas un sadzīves mantu meklējumos Mežciema mikrorajonā. Netālu no degvielas uzpildes stacijas viņa ceļš krustojies ar trim alkohola reibumā esošiem jauniešiem. Viens no jauniešiem viņam paprasījis cigaretes. Saņemot noraidošu atbildi, jaunietis vīrietim uzlējis virsū benzīnu. Pēc tam otrs jaunietis aizdedzinājis sērkociņu un to sviedis cietušā vīrieša virzienā. Viņa apģērbs spēji uzliesmoja, pēc kā jaunieši aizbēga no notikuma vietas.

Drīz pēc pusnakts policijas darbinieki aizturēja divus jauniešus, kas atbilda cietušā sniegtajam aprakstam. Viens no aizturētajiem dzimis 2000. gadā un iepriekš administratīvi sodīts par smēķēšanu. Aizturēšanas brīdī viņš atradās 0,71 promiles alkohola reibumā. Otrs jaunietis dzimis 1998. gadā un aizturēšanas brīdī bija 1,15 promiļu alkohola reibumā. Viņš iepriekš jau bija administratīvi sodīts par narkotisko vielu lietošanu un kūlas dedzināšanu. Savukārt 2002. gadā dzimušais aizturētais atradās 0,83 promiļu reibumā un iepriekš policijas redzeslokā nonācis, jo bija vizinājies, pieķeroties braucošam vilcienam.

Nežēlīgais gadījums nav raksturīgs Mežciemam, tomēr laiku pa laikam kas tāds notiek arī šajā salīdzinoši mierīgajā apkaimē.
Foto: LETA
Dreiliņi: jaunākais dzīvojamais rajons ar nemierīgiem iedzīvotājiem
2019. gadā Dreiliņi bija mikrorajons ar visstraujāk augošo iedzīvotāju skaitu. Šķiet, Rīgā nav cita rajona, kurā būtu tik daudz jauno projektu daudzdzīvokļu namu uz vienu kvadrātmetru. Tomēr daļa no šīm ēkām ir sociālās mājas, tādēļ policija te ir bieži redzama: kārtības sargi te grozās regulāri jau kopš 2004. gada, kad sociālajās mājās parādījās pirmie iemītnieki.
Viens no jaunākajiem Rīgas mikrorajoniem. Daudziem, jo īpaši kaimiņu apkaimēs – Pļavniekos, Purvciemā un Mežciemā – dzīvojošajiem, Dreiliņi vēl ilgi asociēsies ar pamestām, līdz galam neuzbūvētām, ar grafiti zīmējumiem noķēpātām augstceltnēm. Tur mitinājās narkomāni, bezpajumtnieki un citi šaubīgi elementi, te bieži vien brauca policija. Deviņstāvu ēkas saviem treniņiem izmantoja Latvijas armija. Divtūkstošo gadu sākumā apkaime strauji mainījās: tika renovētas ilgus gadus nepabeigtās mājas, būvēti jauni dzīvokļu nami un bērnudārzs.
Dreiliņi
415,5
7 376
iedzīvotāji
personas
ha
platība
Mikrorajona kopējā platība — 415,5 hektāri
"Ļoti daudz izsaukumu nāca no Dzilnas ielas 3. Burtiski slīkām iesniegumos. Mums bija ļoti laba sadarbība ar Rīgas Pašvaldības policiju. Kādu laiku viņi tur ierīkoja stacionāro posteni, pašvaldība uzstādīja videokameras. Tā rezultātā noziegumu vilni izdevās samazināt," stāsta Sergejs Galilejevs.
Policijas darbinieks norāda, ka namos, kur ir daudz sociālo dzīvokļu, parasti policiju sauca kaimiņi. Dažās adresēs iesniegumi nākuši no namu pārvaldnieka. "Kāds nolemj iziet kāpņutelpā uzpīpēt, bet tur logi aizskrūvēti. Viņi vienkārši izsita stiklus. Ja nevar iekļūt kāpņutelpā, arī izsit logu, lai ienāktu," skaidro Galilejevs. "Kad mājas bija uzbūvētas, viss bija labi. Tad gadu, pusotru gāzās mēslu vilnis, pēc tam atkal viss vairāk vai mazāk nomierinājās, pateicoties sadarbībai ar pašvaldības policiju. Savulaik Dzilnas ielā bija viena pārvaldniece – miermīlīga sieviete, ar kuru varēja visu atrisināt. Aizbrauc pie viņas, uzreiz stāsta: "Tā, tie vakar dzēra tur, bet tie jandalējās ar tiem." Un tu uzreiz zini, kuros dzīvokļos jāiet strādāt. Apkaimē viņu cienīja."
Foto: LETA
Pirms diviem gadiem Ulbrokas ielā daudzstāvu autostāvvietā tika pamanīti divi jaunieši. Iedzīvotāji izdzirdēja, ka kāds dauza stiklus, un izsauca policiju. Kad stāvvietā ieradās policisti, jaunieši metās bēgt. "Viens, tikko sācis bēgt, nolēca. Acīmredzot nesaprata, kurā stāvā atrodas. Domāja, ka pirmais vai otrais, bet izrādījās trešais. Bet ar viņu viss kārtībā, sveiks un vesels," atceras Sergejs Galilejevs. Līdzdalībnieku izdevās aizturēt. Radās aizdomas, ka viņš ir narkotisko vielu reibumā. Pārbaudot personas datus, noskaidrojās, ka viens no aizturētajiem jau savulaik bijis policijas uzmanības lokā par narkotiku lietošanu un zagšanu.
Dreiliņos neiztikt arī bez piromāniem: 2019. gadā te notikuši vairāk nekā desmit ugunsgrēki. Policijai tolaik ziņoja, ka vainojams kāds psihiski slims vīrietis, kurš kādu laiku pavadījis piespiedu ārstēšanā analoģisku noziegumu dēļ. Tikko viņš izlaists no klīnikas, mikrorajonā atkal sāka degt atkritumu konteineri un vadi. 2019. gada septembrī izcēlās tik spēcīgs ugunsgrēks, ka stiprā sadūmojuma dēļ iemītniekus nācās evakuēt caur logiem.
"Dzilnas ielā notika kāpņutelpās izvietoto atkritumu konteineru dedzināšanas sērija. Dedzinātāju aizturējām tieši pie atkritumu konteinera, kad viņš meta sērkociņus. Vainīgais tika nosūtīts uz piespiedu ārstēšanos. Kad viņu izlaida, vīrietis pārcēlās uz dzīvi citur, dedzināšanas beidzās," skaidro Galilejevs.