Kā vācietis Tomass mūrē ekonomiskās un efektīvās raķeškrāsnis
Dzīvesstila pieredzes apmaiņas projekta "Es daru tā!" vadītāja aktrise un kostīmu māksliniece Madara Botmane viesojas pie Latvijā dzīvojošā vācieša Tomasa Krīgera, kura īpašā lieta ir raķeškrāsnis un to mūrēšana.
Vācietis Tomass Krīgers jau 14 gadus dzīvo Latvijā un savā ikdienā piekopj permakultūras pamatprincipus. Viņam patīk zaļais dzīvesveids un ekoloģiskā būvniecība, kurā tiek izmantots māls un koks. "Es gribu parādīt cilvēkiem, kā dzīvot bez ķīmijām, bez ķīmiskā mēslojuma, bez betona un cementa," stāsta Tomass, kurš ir pārliecināts – ir iespējams izveidot skaistas būves, ņemot no dabas to, ko tā dod.

Tomasa specialitāte ir raķeškrāšņu mūrēšana. Šādas krāsns izgatavošana ir visnotaļ lēta, jo tiek izmantoti tādi materiāli kā māls un akmeņi. Tāpat arī nepieciešama metāla muca un gara metāla caurule. Raķeškrāsns ne tikai lieliski apsilda un ir ekonomiska, bet arī ir videi draudzīga, jo degšanas laikā radušās dūmgāzes pilnībā sadeg.

Permakultūras piekopējs norāda, ka raķeškrāsns patērē mazāk kurināmā. Turklāt kā kurināmo var izmantot ne tikai malku, kas ir visai dārga, bet arī kokmateriālu atgriezumus un zarus. Tomass izceļ raķeškrāsns efektivitāti: tā ātri uzsilda telpu un siltums ilgi saglabājas.

Iepazīstieties ar video stāstu varoņu noderīgajiem ieteikumiem! Tie noteikti noderēs arī jums, lai draudzīgi sadzīvotu ar apkārtējo vidi.