Pēc divu mēnešu vasaras pārtraukuma Saeima septembra sākumā atgriezīsies pie ierastajiem darbiem, un viens no sarežģītākajiem jautājumiem būs nākamā gada valsts budžeta pieņemšana. Vai koalīcija ir gana stabila, lai ar šo uzdevumu tiktu galā? Vai valdības sastāvā briest pārmaiņas? Par to diskutē raidījuma "Kāpēc" jaunās sezonas pirmajā raidījumā ar žurnālisti Alinu Lastovsku.

Raidījumā piedalīsies visu septiņu Saeimas frakciju pārstāvji - koalīcijas frakciju priekšsēdētāji Edmunds Jurēvics (JV), Harijs Rokpelnis (ZZS), Andris Šuvajevs (Progresīvie), opozīcijā esošo frakciju līderi Ainārs Šlesers (LPV), Aleksejs Rosļikovs (S!), kā arī deputāti Artūrs Butāns (NA) un Edvards Smiltēns (AS).

Ņemot vērā fiskālo regulējumu, ģeopolitisko nenoteiktību un ekonomikas izaugsmes pieticīgās prognozes, nākamā gada budžeta fiskālā telpa būs stipri ierobežota. Valdība jūnijā vienojās, kā nākamā gada budžetā būs tikai viena prioritāte - drošība. Tomēr mēnesi vēlāk ministrijas un valsts iestādes iesniegušas papildu pieprasījumus prioritārajiem pasākumiem par 1,3 miljardiem eiro.

Situāciju neatvieglo arī ļoti trauslais valdības partiju vairākums Saeimā, kur koalīcijas frakcijām kopā ir vien 50 balsis. Tās lēmumus gan nereti atbalsta arī daži ārpusfrakciju parlamentārieši. Tāpat strauji tuvojas arī pašvaldību vēlēšanas, uz kuru fona varētu saasinātie koalīcijas partneru domstarpības tādos jautājumos kā, piemēram, mazo skolu nākotne un slimnīcu tīkla sakārtošana, prognozē politikas eksperti.

Lai gan premjerministre Evika Siliņa (JV) publiski pauž, ka par koalīcijas stabilitāti varam nešaubīties, ik pa laikam no opozīcijas deputātiem izskan apgalvojumi, ka kulurāros tā aktīvi meklē papildu balsis.

Cik patiesībā stabila ir koalīcija vai tā izturēs arī sarežģītās budžeta sarunas? Vai tomēr valdības sastāvs mainīsies? Par to diskutēsim raidījumā!

Visas raidījuma "Kāpēc" epizodes klausāmas arī Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!