Pagatavo kopā ar bērnu
Gardās kukurūzas maizes fotorecepte
Teksts: Līga Švāne
Foto: Viesturs Radovics
Kā smaržo un garšo Ziemassvētki? Kāds noteikti atbildēs, ka gada ģimeniskākie svētki smaržo pēc mandarīniem, sautētiem kāpostiem un pīrāgiem. Kāds cits teiks, ka tās ir piparkūkas un cepetis. Jā, nudien, garša un oža ir divas būtiskas maņas, kas uzbur priekšstatus un veido atmiņas par konkrētiem notikumiem, īpašiem dzīves brīžiem. Ēdiens ir neatņemama svētku sastāvdaļa, kas ne tikai remdina apetīti, bet arī pie galda pulcē tuvākos cilvēkus. Par savu svētku sajūtu stāsta un gardas kukurūzas maizes recepti iesaka Renāte – divgadnieka Olivera mamma un "Instagram" foto bloga "Veselīgas receptes bērniem" autore.
"Man svētku noskaņa uzburas tajā brīdī, kad visa ģimene sanāk kopā. Daļa manas ģimenes dzīvo Norvēģijā, līdz ar to Ziemassvētkos parasti vai nu es dodos pie viņiem ciemos, vai arī viņi brauc uz Latviju. Šogad pirmo reizi visi ciemosies pie mums. Man svētki sākas mirklī, kad visi atkal esam kopā – kad māja ir pārpildīta, kad ir pārāk skaļš, kad māsa un brālis atkal viens otru kaitina un īstenībā varbūt pat kādā brīdī sagribas noslēpties savā istabā," savu svētku sajūtu raksturo Renāte.
Daudzās ģimenēs neatņemams pirmssvētku rituāls ir kopīga rosīšanās virtuvē – tiek ceptas piparkūkas, gatavoti pīrādziņi un citas uzkodas. Lai gan maza bērna iesaistīšana gatavošanā ne tikai paildzina šo procesu, bet parasti arī rada papildu nekārtību, rezultāts atsver visu iepriekš minēto, jo beigās par kopā paveikto bezgala lepni un priecīgi ir ne tikai vecāki, bet arī pats bērns. Kopīga gatavošana gan attīsta prasmes, gan arī veido skaistas atmiņas. Arī Renāte labprāt virtuves darbos iesaista savu dēliņu.
"Virtuvē atrodami dažādi mazi "gadžeti", ar kuriem darboties bērns var sākt mācīties un palīdzēt jau no pavisam maza vecuma, piemēram, olu griežamais aparātiņš, ar kuru var griezt arī banānus un avokado. Tāpat arī bērns var palīdzēt sasist olas vai saplucināt tās sastāvdaļas, kas jāplēš ar rokām.
Arī mums pirms svētkiem kopīgs pasākums noteikti būs piparkūku gatavošana. Oliveram ārkārtīgi patīk būt atbildīgajam par rotāšanu – ja tiek cepti mafini vai cepumi, viņš vienmēr ir galvenais rotātājs. Jā, protams, rezultāts varbūt ir nedaudz haotisks un izteikti māksliniecisks, bet mazais pats ir darījis, piedalījies un vienmēr arī ļoti priecājas, ka ir palīdzējis, un lepni rāda uz paša rotātajiem mafiniem," stāsta divgadnieka mamma.
Arī mums pirms svētkiem kopīgs pasākums noteikti būs piparkūku gatavošana. Oliveram ārkārtīgi patīk būt atbildīgajam par rotāšanu – ja tiek cepti mafini vai cepumi, viņš vienmēr ir galvenais rotātājs. Jā, protams, rezultāts varbūt ir nedaudz haotisks un izteikti māksliniecisks, bet mazais pats ir darījis, piedalījies un vienmēr arī ļoti priecājas, ka ir palīdzējis, un lepni rāda uz paša rotātajiem mafiniem," stāsta divgadnieka mamma.
Raksta turpinājumā piedāvājam foto stāstu, kā Renāte pagatavo kukurūzas maizi. Arī mazais Olivers pielika savas rociņas gatavošanas procesā un braši palīdzēja mammai dažādos darbos.
Kukurūzas maizes receptes sastāvdaļas:
- 160 g kukurūzas miltu
- 120 g kviešu miltu
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- šķipsniņa sāls
- 2 olas
- 240 g piena
- 80 ml eļļas
- 50 g medus
- kārba "Bonduelle" kons. saldās kukurūzas
- pāris marinēto halapenjo piparu
- rozmarīna zariņi
- čili pipars
Pagatavošana
- Vispirms atsevišķā bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas – abu veidu miltus, cepamo pulveri, sāli.1.
- Otrā bļodā sajauc visas mitrās sastāvdaļas – olas, pienu, eļļu un medu.2.
- Mitrās sastāvdaļas iemaisa sausajās.3.
- Otrā bļodā sajauc visas mitrās sastāvdaļas – olas, pienu, eļļu un medu.2.
- Mitrās sastāvdaļas iemaisa sausajās.3.
- No konservētās kukurūzas kārbas notecina lieko šķidrumu un iemaisa kukurūzu mīklā.4.
- Gatavo masu liek ar sviestu ietaukotā maizes veidnē, kuras pamatnē ieklāts cepamais papīrs.5.
- No konservētās kukurūzas kārbas notecina lieko šķidrumu un iemaisa kukurūzu mīklā.4.
- Gatavo masu liek ar sviestu ietaukotā maizes veidnē, kuras pamatnē ieklāts cepamais papīrs.5.
- Mīklas virspusi izrotā ar halapenjo, čili, rozmarīnu un nedaudz kukurūzas.6.
- Maizes veidni liek krāsnī un cep 180 grādos 45–50 minūtes. Lai pārbaudītu gatavību, maizē iedur koka irbulīti – ja tas ir gandrīz tīrs, maize ir gatava.7.
- Mīklas virspusi izrotā ar halapenjo, čili, rozmarīnu un nedaudz kukurūzas.6.
- Maizes veidni liek krāsnī un cep 180 grādos 45–50 minūtes. Lai pārbaudītu gatavību, maizē iedur koka irbulīti – ja tas ir gandrīz tīrs, maize ir gatava.7.
Ieteikums! Ja cepamā panna ir 20 x 20 cm liela, cep aptuveni 35 minūtes.
Gatavo maizi izņem no veidnes un pasniedz ar sviestu vai krēmsieru.
Lai labi garšo!
Lai labi garšo!
Renāte kukurūzas maizi gatavoja omulīgajā "b-studio" virtuvē. Vairāk uzzini šeit.
Noderīgi un praktiski padomi un pieredzes stāsti, kā uzburt svētku sajūtu sev un tuvākajiem – lasi projektā "Svētku maģija".
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Sabīne Košeļeva, Līga Švāne
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Natālija Šindikova, Ralfs Eglītis
FOTO
Agris Semēvics, Viesturs Radovics
Projektu vadība
Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas ekspertS
Laura Šteinberga
IZSTRĀDE
Artis Rozenlauks