Vieglais rasols un pikantie uzkodu groziņi svētku galdam
Lielākā svētku burvība ir tā, ka virtuvē var rosīties vai visa ģimene un draugi, katram parūpējoties ja ne par atsevišķu ēdienu, tad vismaz produktu sagatavošanu. Un tad virtuvē ne tikai garšīgi smaržo, bet raisās priecīgas čalas, ēdieniem topot gataviem divtik ātri. Kopīga gatavošana pavisam noteikti satuvina – to apliecina arī māsas Lauma, Lāsma un Liene, kuras veido recepšu blogu "3 Muskatrieksti". Viņas stāsta par savām svētku tradīcijām un piedāvā divas receptes, kas izdabās ikvienai svinētāju kompānijai.
Māsu veidotais blogs dzima pandēmijas laikā – ģimenes čatiņā regulāri viņas dalījušās ar saviem virtuves šedevriem, pārējai ģimenei un draugiem interesējoties par receptes iegūšanu. Tad māsas sapratušas, ka varētu ēdienus parādīt plašākai publikai. Nu jau pagājuši pāris gadi un trijotne iedibinājusi tradīciju, kas satuvina: "Reizi mēnesī ieplānojam dienu, kad visu dienu esam kopā, gatavojot kā pārbaudītas receptes, tā jaunus eksperimentus, bet vakarā pievienojas citi ģimenes locekļi vai draugi uz kopīgu paēšanu," stāsta Lauma.

Neskatoties uz to, ka trijotnei ļoti patīk gatavot un saplānot tieši dažādu svētku maltītes, profesionālajā ikdienā viņas dara ko pavisam citu. Liene ir advokāte, Lauma ir IT projektu vadītāja un Rīgas Tehniskās universitātes pētniece un pasniedzēja, bet Lāsma ir dziedāšanas skolotāja un divu koru vadītāja. Taču jau no bērnības viņas nevairās gatavošanas un izpalīdzēšanas virtuves un citos darbiņos – māsas smejot atceras, kā bijis jāloba kaltētas pupiņu pākstis teju visu ziemu, jo vecāki Skultes pusē tās audzējuši lielā laukā. Šī iemesla dēļ tieši dažādi pupiņu ēdieni viņām nav sveši.
Ziemassvētkos māsas vienmēr sanāk kopā vecāku mājās Skultē. Piecu bērnu ģimene nu sakuplojusi, ciemos ierodas arī kaimiņi un draugi. Katrs gatavo vienu vai divus ēdienus. Māsu kuplajā ģimenē mamma ir tā, kura vienmēr parūpējas, lai galdā būtu rasols un štovētie kāposti, kas ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Tētis ir mednieks, tāpēc galdā ir arī pa kādam medījuma ēdienam. Savukārt Lauma, Lāsma un Liene cenšas mielastam pagatavot neierastākus un veselīgākus ēdienus, lai ik gadu tas atšķirtos.

"Mūsu ģimenes mājās nevar būt tāda situācija, ka uz viesību galda spīd cauri galdauts. Ja tā ir, mamma aiziet uz pagrabu pēc kādas konservējuma burciņas," stāsta māsas.
Kad visa rosība virtuvē beigusies, svinētāji sanāk pie eglītes un dzied Ziemassvētku dziesmas, visas ko zina un patīk. Spēlē galda spēles, kopā ārā bauda ziemas priekus ar ragavām un sniegavīru velšanu.

Raksta turpinājumā – fotostāsts, kā Lauma, Lāsma un Liene gatavo divas pārbaudītas receptes, kas lieliski iekļausies svētku mielastā!
Vieglais rasols ar zirnīšiem, āboliem un bietēm
Kopā gatavot jautrāk – māsas virtuvē darbojas tik raiti, ka rasols gatavs tapa vienā mirklī!
Salātu sastāvdaļas:
  • 400 g vārītu biešu
  • 300 g vārītu kartupeļu
  • 250 g vārītu burkānu
  • 6 cieti vārītas olas (apm. 350 g)
  • kārba "Bonduelle" zaļo zirnīšu
  • 2–3 svaigi āboli (350 g)
  • 3–4 marinēti gurķi (300 g)
  • 1 neliels sarkanais sīpols
  • 200 g majonēzes
  • 200 g skābā krējuma
  • 2 tējkarotes Dižonas sinepju (vai citas pēc garšas)
  • Šķipsniņa sāls
  • Šķipsniņa maltu melno piparu
Pagatavošana
  • Bietes, burkānus, kartupeļus, ābolus nomizo, olas noloba un visu sagriež apmēram vienādos kubiņos.
  • Marinētos gurķus sagriež nedaudz mazākos kubiņos.
  • Visas sastāvdaļas liek lielā bļodā. Pievieno zaļos zirnīšus, kam noliets šķidrums.
  • Sajauc salātu mērcīti – sarkano sīpolu smalki sakapā. Krējumu, majonēzi, sakapāto sīpolu, 1 tējkaroti sinepju liek bļodiņā un rūpīgi samaisa.
  • Pievieno nedaudz sāls un svaigi maltu melno piparu, iemaisa un pagaršo mērcīti. Ja to gribas stiprāku, pievieno atlikušo tējkaroti sinepes.
  • Mērcīti pievieno salātu sastāvdaļām un visu viegli samaisa. Ļauj salātiem pastāvēt dažas minūtes un tos pagaršo. Pēc garšas var pievienot vēl sāli un piparus.
Padoms!
Pamēģini smalki sakapātu sīpolu pievienot arī citu salātu mērcēs. Sīpols ar krējumu un majonēzi patīkami savilksies un piešķirs pikantāku garšu, pārlieku nenomācot pārējās sastāvdaļas.
Veģetārie tortilju uzkodu groziņi ar kukurūzu, sēnēm un lēcām
Šī uzkoda noderēs teju jebkurām viesībām! Veidojot groziņus, ņem talkā mafinu jeb kēksiņu pannu. No visām sastāvdaļām sanāks 24 uzkodu groziņi.
Groziņu sastāvdaļas:
  • 8–12 pilngraudu tortiljas
  • kārba "Bonudelle" tvaic. lēcu
  • kārba "Bonduelle" tvaic. balto pupiņu
  • kārba "Bonduelle" konservētas kukurūzas
  • 250 g brūno šampinjonu
  • 1 paprika
  • 1–2 sīpoli
  • 2–3 ēdamkarotes eļļa
  • 300 g Čedaras siera
  • 70 g lociņu
  • 1 ēdamkarote čili mērces (piemēram, srirača)
  • 1/4 tējkarotes svaigi maltu melno piparu
  • sāls pēc garšas
Pagatavošana
  • Šampinjonus ar otiņu notīra no gruzīšiem. Sagriež, ber pannā, kur uzkarsēts neliels daudzums eļļas, un maisot apcep, līdz tie viegli kraukšķīgi.
  • Sīpolu nomizo, sagriež gabaliņos. Apcep nelielā eļļas daudzumā, līdz tie zeltaini.
  • Papriku sagriež kubiņos un dažas minūtes apcep nelielā eļļas daudzumā. Sīpolus un papriku var apcept kopā, taču sēnes labāk apcept atsevišķi.
  • Pupiņas un lēcas noskalo zem tekoša auksta ūdens. Sieru sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves.
  • Lociņus noskalo, nosusina un smalki sagriež. Bļodā liek apceptos dārzeņus, sēnes, lēcas, pupiņas un konservēto kukurūzu.
  • Pievieno pusi no sagrieztajiem lociņiem, čili mērci, piparus un sāli pēc garšas. Kad masa atdzisusi, pievieno 2/3 rīvētā siera.
  • No tortiljām izgriež aplīšus apmēram 11 cm diametrā (var izmantot bļodiņu vai kādu vāciņu kā šablonu). Atkarībā no tortilju izmēra, no vienas tortiljas sanāk 2 vai 3 aplīši.
Padoms!
Gatavojot tortiljas groziņus, atgriezumus saglabā – no tiem var pagatavot saldos kanēļa načos čipsus vai sāļos načos čipsus.
  • Tortilju aplīšus liek mafinu formā, iekšā liek pildījumu un uzkaisa nedaudz rīvētā siera.
  • Tortliju groziņus cep cepeškrāsnī 200 grādos 10–12 minūtes, līdz siers izkusis un groziņu maliņas kļuvušas viegli brūnas.
  • Gatavos groziņus pārkaisa ar sagrieztiem lociņiem un pasniedz siltus. Lai labi garšo!
Lasi un noskaņojies svētkiem
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Ketija Nuķe-Osīte
REDAKTORS
Kristīne Melne
Dizains
Ralfs Eglītis
FOTO
Kārlis Dambrāns, Viesturs Radovics
Projektu vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas ekspertS
Laura Šteinberga
IZSTRĀDE
Ervīns Malnačs