Foto: Vida Press

18. augustā 88 gadu vecumā mūžībā devies franču kino aktieris Alēns Delons. Taču, tāpat kā ieguldījums kino, arī viņa unikālā stila izjūta neizplēnēs, kas gan dzīvē, gan garderobē demonstrēja atteikšanos pielāgoties jebkuram un ikvienam.

Neraugoties uz to, ka aktieris piecu gadu desmitu laikā ir filmējies vairāk nekā 60 filmās, viņš nekādā mērā nelīdzinās Holivudas zvaigznēm. Pirmkārt, viņš līdz sirds dziļumiem ir francūzis. Otrkārt, kad viņu Holivudā uzaicināja uz kinoprovēm, viņš atteicās apgūt angļu valodu (kas saskan ar pirmo punktu) un tādējādi atteicās no sapņa, par kuru lielākā daļa aktieru var vien fantazēt. Treškārt, viņam piemita eleganti relaksēta attieksme (pašsaprotami, ņemot vērā viņa tautību), kas atspoguļojās arī viņa modes izvēlēs.

Kad 1960. gados sāka uzplaukt Delona kinokarjera, šķita, ka nav uz pasaules cilvēka, kurš būtu pārliecinātāks par savām spējām un vietu kino industrijas augšgalā. Lai gan, ja viņš būtu zinājis angļu valodu, viņš varētu kļūt par vēl ievērojamāku zvaigzni, tomēr Delons palika uzticīgs Francijas kino. Dumpošanās bija jau viņa DNS; viņš tika izslēgts no vairākām skolām, un no četriem gadiem Francijas militārajā dienestā Delons pavadīja 11 mēnešus cietumā par "nedisciplinētību". Šo atteikšanos pielāgoties varēja redzēt gan viņa dzīvē un karjerā, gan arī tajā, kā viņš lietoja modi.

Delons savu izcilo stila izjūtu savā ziņā ir mantojis no savām lomām, un tā kā paparaci kultūra 60. gados vēl bija tikai savas attīstības sākumā, aktiera izskats vislabāk ir dokumentēts tieši kino. Šajā laikā, galvenokārt krimināldrāmās, viņš radīja neaizmirstamus tēlus. Filmā "Plein Soleil" Delons atveidoja pilotu Ripliju, kurš defilēja pa Itāliju atpogātos kreklos, garumā saīsinātās "chinos" biksēs un zamša louferos. Filmā "L’Éclipse" viņš spēlēja biržas mākleri, kura uniforma bija vienrindas pogu uzvalki ar šaurām zīda kaklasaitēm un – atkal jau – louferiem kājās. Kulta klasikā "Le Samouraï" viņš atveidoja profesionālu slepkavu, kurš Parīzi "izrotāja" ar divrindu pogu trenci plecos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!