Neskatoties uz to, ka vairums Rīgas biržā kotēto uzņēmumu ir savas nozares līderi, kas ikgadu uzrāda stabilus finanšu rezultātus un regulāri demonstrē izaugsmi, vietējo investoru naudiņa to akcijās neplūst. Akciju cenas tikai krīt un krīt jau vairāk nekā gadu. Vai un kā pārliecināt vietējos ieguldīt pašmāju līderos, raidījumā "Nākotnes kapitāls" sprieda "Virši-A", "Indexo" un "DelfinGroup" vadītāji.

Rīgas biržas indekss "OMX Riga GI", kur apvienoti desmit vietējo uzņēmumu sekmes, pēdējo trīs gadu laikā krities par teju 33%. Arī Baltijā ir gājis līdzīgi. Lai gan pandēmijas gados izaugsme un attiecīgi arī peļņa pārspēja gan amerikāņu, gan citu strauji augošo pasaules tirgu indeksus, šobrīd investori šeit naudu negrib ieguldīt.

"Nākotnes kapitāls" par šo sarunājās ar "Virši-A" finanšu direktori Vitu Čirjevsku, "DelfinGroup" valdes priekšsēdētāju Didzi Ādmīdiņu un "Indexo" bankas vadītāju Valdi Siksni, jautājot - vai vietējos investorus var pārliecināt ieguldīt?

Akciju cenas kritušas

Visiem trim uzņēmumiem, kā secina "Nākotnes kapitāls", tagadējā akciju cena ir dažos gadījumos pat par vairākiem desmitiem procentu zemāka nekā to piedāvāja sākotnēji.

"DelfinGroup" IPO notika 2021. gadā un tolaik vienas akcijas cena bija 1, 52 centi. 5. septembrī 2024. gadā cena bija 1,01 eiro par akciju. Attiecīgi vērtības kritums ir 32%.

Arī "Virši-A" stratēja biržā 2021. gadā. Sākotnējā piedāvājumā vienas akcijas cena bija 4,49 eiro, bet šobrīd kritums līdz 4,05 eiro. Kritums ir nepilni 10%.

"Indexo" viena akcijas cena bija 14 eiro 2022. gadā, kad uzņēmums startēja biržā ar mērķi atvērt savu banku. 5. septembrī cena bija 13,3 eiro par akciju. Tas ir 5% kritums.

Līdzīgi ir veicies arī citiem biržas uzņēmumiem un no relatīvi nesenajiem biržas dalībniekiem, kā pirms kāda laika aprēķināja "Delfi Bizness" par peļņu var priecāties tikai "Madara Cosmetics" IPO ieguldītāji.

Par to, ko uzņēmuma pārstāvji solīja un kādu prognozēja nākotni, uzzini raidījumā!

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022. gada janvāra, Raivis Vilūns ir sācis investēt ienesīgākos, bet arī riskantākos finanšu instrumentos. 2023. gadā investoriem pievienojās "SEB Roboinvestora" portfelis, kas veic automatizētus ieguldījumus pasaules ETF. Raidījumā abi investori tiekas gan ar ekspertiem, gan amatieriem, lai saprastu, kur un kā tad labāk ir veidot savu nākotnes kapitālu!

Jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos.

Raidījums tapis sadarbībā ar "SEB Roboinvestoru"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!