Varētu būt viens no lielākajiem Rīgas IPO, kāds bijis pēdējā laikā, par septembra beigās paredzēto startu Rīgas un Frankfurtes biržās saka "Eleving Group" finanšu direktors Māris Kreics. Viņš uzskata, ka uzņēmumam būs vieglāk pārliecināt starptautiskos investorus, jo liela daļa biznesa operāciju ir ārpus Baltijas, kur pēdējos gados ārvalstu naudas plūsma ir mazāka, ārzemniekiem baidoties par Krievijas uzsākto karadarbību reģionā.

Uzņēmums "Eleving Group" ir dibināts 2012. gadā Latvijā un strādā 16 valstīs un trīs kontinentos, piedāvājot transportlīdzekļu un patēriņa finansēšanas pakalpojumus. Transportlīdzekļu finansēšanas segments iekļauj nodrošinātos aizdevumus un mobilitātes pakalpojumus un veido 2/3 no portfeļa. Tā vadošais zīmols ir "Mogo". Savukārt 1/3 no portfeļa veido nenodrošinātie patēriņa finansēšanas pakalpojumi ar "Kredo" un "Tigo" kā vadošajiem zīmoliem.

Nu uzņēmums ir nolēmis doties uz biržu, lai piesaistītu naudu izaugsmei. Uzņēmuma finanšu direktors ir pārliecināts, ka, neskatoties uz nīkuļojošo tirgu Baltijā, tam ir labas iespējas piesaistīt kapitālu.

Kāpēc tagad ieguldīt?

Raidījuma vadītāji, atsaucoties uz investīciju leģendu Vorenu Bafetu, kurš ir teicis, ka privātajiem investoriem nevajag ieguldīt IPO, vaicāja Kreicam, kāpēc tad būtu vērts pirkt "Eleving Group" akcijas.

Kreics atbildot saka, ka nevar apsolīt akciju cenu kāpumu. Tomēr viņš uzsver, ka šobrīd Baltijas tirgū ir viens no vēsturiski zemākajiem līmeņiem. Un viņš, arī atsaucoties uz Bafetu, atgādina, ka leģendārais investors iesaka ieguldīt tieši brīžos, kad cenas ir īpaši zemas.

"Otrs, ko es varu pieminēt, mūsu pēdējā obligācija, kas tika emitēta 2023. gada beigās, tagad tiek tirgota par cenu 110–111 eiro (sākotnējā cena bija 100 eiro – red.)," stāsta Kreics, norādot, ka investori novērtē uzņēmuma darbību un pelnītspēju. Viņaprāt, tas apliecina, ka uzņēmums piedāvā instrumentus par pievilcīgu cenu.

Vairāk par IPO un kur investoru naudu tērēs uzņēmums, var uzzināt raidījumā!

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022. gada janvāra, Raivis Vilūns ir sācis investēt ienesīgākos, bet arī riskantākos finanšu instrumentos. 2023. gadā investoriem pievienojās "SEB Roboinvestora" portfelis, kas veic automatizētus ieguldījumus pasaules ETF. Raidījumā abi investori tiekas gan ar ekspertiem, gan amatieriem, lai saprastu, kur un kā tad labāk ir veidot savu nākotnes kapitālu!

Jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos.

Raidījums tapis sadarbībā ar "SEB Roboinvestoru"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!