Brīvdienu māja "Lejaslīgas"
Brīvdienu māja "Lejaslīgas" aicina izbaudīt "lēno dzīvošanu" Gaujas Nacionālajā parkā

Sagatavoja DBS sadarbībā ar brīvdienu māju "Lejaslīgas"

Foto: Publicitātes

Pilsētas burzma, pienākumi, termiņi, kas "deg", un nemitīga ielūkošanās sociālajos tīklos, lai uzzinātu, kas notiek pasaulē. Tas nogurdina. Mūsu ikdiena ir tik ātra un piesātināta, ka klusums un nesteidzīga atpūta kļuvusi par greznību. Laiks izkāpt no vāveres riteņa! Pie sevis ciemos aicina brīvdienu māja "Lejaslīgas", kur mierā un komfortā iespējams atjaunot spēkus un pilnvērtīgi izbaudīt "slow living" jeb lēno dzīvošanu.
"Lejaslīgas" atrodas Gaujas Nacionālajā parkā. Meža ieskautais brīvdienu nams ir kā miera oāze, kur pilsētas kņadu un cilvēku drūzmu aizstāj dabas maģiskās skaņas – vēja šalkoņa, lapu čaboņa, putnu dziesmas un netālu esošās Gaujas urdzēšana. Te mēs beidzot atkal varam sadzirdēt savas domas, novērtēt patiesās dzīves vērtības un aumaļām sasmelties enerģiju, lai pēcāk atkal mestos darba dunā. "Māja ar dvēseli," tā par šo vietu saka saimniece Aleksandra. Vairāk par to, kā "Lejaslīgas" no pamestas pirmskara mājas pārtapa par idillisku atpūtas vietu, var uzzināt šajā rakstā.
Dzīvot lēni un izbaudīt
Brīvdienu māja "Lejaslīgas" ir ģimenes projekts, kas savas durvis viesiem vēra aizvadītā gada izskaņā. Nama renovācijas procesā īpaša vērība tika pievērsta autentiskuma saglabāšanai un dažādām detaļām, lai radītu nomierinošu, mājīgu auru, kur nesteidzīgi baudīt kopā būšanu ar tuvajiem. Jau ceļš uz māju vien ir dabas burvības piepildīts. Tas vijas cauri valdzinošajai Līgatnei un tālāk ved gar Līgatnes dabas takām.
Te nav intensīvas satiksmes. Ceļš ved gar pļavām, kur ganās zirgi un aitas, var sastapt arī stārķus un gulbjus, bet acis priecē mežs, kurā, braucot dziļāk, pamazām skatam paveras liela, skaista koka māja.
— Aleksandra, brīvdienu mājas "Lejaslīgas" saimniece
Daudziem pilsētniekiem ikdiena ir ļoti līdzīga – no rīta pieceļamies, iedzeram kafiju, dodamies savās gaitās, pa ceļam ātri kaut ko iekožam, atgriežamies mājās, dodamies gulēt... Un tā uz riņķi. Mēs nemitīgi steidzamies, un miegs ne vienmēr ir tik kvalitatīvs, kā gribētos. Tas negatīvi ietekmē gan mūsu fizisko, gan arī garīgo veselību. Savukārt visi, kas nakšņojuši “Lejaslīgās”, pārliecinājušies, ka šeit ir vissaldākais miegs.
Šeit ir sajūta, ka laiks apstājas. Apkārt nav cilvēku un pilsētas trokšņu, valda klusums, un ir svaigs gaiss. Tā ir izcila kombinācija, lai labi izgulētos, nesteidzīgi palasītu kādu grāmatu vai vienkārši pabūtu kopā ar mīļajiem.
— Aleksandra, brīvdienu mājas "Lejaslīgas" saimniece
Komforts, kuru caurvij dabas klātesamība
Lai gan nomaļus no pilsētas kņadas, "Lejaslīgas" saviem viesiem nodrošina visu nepieciešamo komfortu. Mājā ir četras guļamistabas ar atsevišķu vannasistabu katrai, funkcionāla virtuve, plaša viesistaba ar ēšanas zonu un balkons. Māja ir energoefektīva – pateicoties siltumsūknim, tā pati sevi spēj sasildīt un arī atdzesēt, kad tas nepieciešams.

Šovasar aktīvi tiek strādāts arī pie apkārtējās vides labiekārtošanas – izveidotas puķu dobes, iekopts zāliens un piebraucamais ceļš, lai viesiem būtu ērtāk novietot automašīnas un velosipēdus. Nākotnes plānos ir arī koša daiļdārza un āra atpūtas zonas izveide.

Pavisam drīz viesi savu rīta kafiju vai tēju varēs baudīt apgaismojamā lapenītē, kas arī vakara stundās kļūs par brīnišķīgu vietu omulīgai pasēdēšanai zem zvaigžņotās debess. Kad tiks pabeigti dārza darbi, saimnieki iecerējuši uzcelt arī nelielu guļbaļķu pirtiņu. Ja viss ritēs bez aizķeršanās, jau gada izskaņā viesi tajā varēs uz lāvas kārtīgi izsilt un izpērties.
Mājas saimniece uzsver – viņai ir svarīgi, lai katrs viesis (arī četrkājainie mīluļi) šeit justos īpašs un gaidīts. Tas ne tikai atspoguļojas mājas interjerā un iekārtojumā, kurā izvēlētas kvalitatīvas mēbeles un augstākā labuma materiāli, bet arī rūpēs par ciemiņiem.

Maltīšu gatavošana, sarunas pie kamīna, pastaigas Līgatnes dabas takās, izbraucieni ar velosipēdu, pelde Gaujā, Līgatnes iepazīšana un daudz kas cits – šeit ir plašas iespējas kārtīgi atslābināties, laiskošanos uz dīvāna apvienojot arī ar aktīvo atpūtu un apkārtējās vides izzināšanu.
Mēs saviem viesiem vēlamies sniegt neaizmirstamas atmiņas, tāpēc ļoti pievēršam uzmanību katrai niansei. Mēs ar lielāko prieku realizēsim dažādas vēlmes, lai atpūtu šeit padarītu vēl patīkamāku.
— Aleksandra, brīvdienu mājas "Lejaslīgas" saimniece
Ne tikai lēni dzīvot, bet arī lēni ēst
Lai viesošanās "Lejaslīgās" būtu vēl neaizmirstamāka, noteikti vērts iegriezties arī gardēžu iecienītajā restorānā "Pavāru māja", kas atrodas Līgatnē. Restorānam par izcilu pavārmākslu un ilgtspējīgu saimniekošanu piešķirta "Michelin" zaļā zvaigzne, kas simbolizē spēju apvienot izcilas gardēdības pieredzi ar videi un cilvēkam draudzīgas saimniekošanas pamatprincipiem, vienlaikus iedvesmojot gan gardēžus, gan pašu restorānu nozari sekot piemēram ilgtspējības virzienā.
"Pavāru māja" ir saimnieka Ērika Dreibanta veidots restorāns, kas atrodas atjaunotajā bijušā Līgatnes Dzemdību nama ēkā. Restorāna filozofija iet roku rokā ar brīvdienu mājas redzējumu par lēno dzīvošanu un īpašo brīžu patiesu izbaudīšanu. "Pavāru māja", tāpat kā "Lejaslīgas", ir vieta, kur nesteidzīgi būt kopā ar tuvajiem un sajust dabas klātesamību ne tikai apkārtējā vidē, bet arī uz šķīvja.

Restorānā iespējams piedzīvot reģiona spilgtākās garšas – ēdienkarte tiek veidota no sezonā pieejamiem produktiem no apkārtējiem zemniekiem un tā, kas aug savvaļā. Četru kārtu pusdienu ēdienkarte un astoņu kārtu vakariņu degustācijas karte pārsteigs gan gardēžus, gan vīna cienītājus. "Pavāru mājas" misija ir meklēt Latvijas reģionam raksturīgas garšas, un restorāns ir arī starptautiskās kustības "Slow food" biedrs.
Gaidīsim jūs ciemos dabas ieskautajā brīvdienu mājā "Lejaslīgas"!
Meklē mūs:
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.