sadarbībā ar LOMEXIN
Kādi ir iekaisuma simptomi un ārstēšana?
Delikātā problēma – jauktais vaginīts
Nieze, nepatīkama, dedzinoša sajūta un diskomforts maksts apvidū – šīs pazīmes var liecināt par to, ka piemeklējis vaginīts. Ar delikātajiem simptomiem noteikti nevajag sadzīvot, domājot, ka kaite pāries pati no sevis. Reizēm vaginīts neizzūd, atgriežas un kļūst sarežģītāk ar to cīnīties. Kas var liecināt par jauktu vaginītu, un kā to ārstēt?
Vaginīts ir viena no izplatītākajām ginekoloģiskajām kaitēm, kas piemeklē sievietes. Ar vaginītu saskaras liela daļa sieviešu visā pasaulē. Kas īsti ir vaginīts? Tas izpaužas ar vulvovagināliem simptomiem – niezi, dedzinošu sajūtu, kairinājumu un pat izdalījumiem "tur lejā". Bieži vien vaginīts nav tikai "piena sēne" tās klasiskajā izpratnē, bet gan daudz sarežģītāka problēma – jaukts vaginīts.

Maksts mikroflora ir unikāla vide – tajā mijiedarbojas vairāk nekā 50 dažādi mikroorganismi, kam ir savas funkcijas, kārtība. Turklāt tā ir pašregulējoša – spēj tikt galā ar nevēlamiem saasinājumiem arī saviem spēkiem. Dažkārt gan tai nepieciešama palīdzība, taču, lai izprastu, kā ar nevēlamo tikt galā, jāzina ierosinātāji.
Kas ierosina vaginītu?
  • 1
    Visbiežāk – sēnītes jeb kandidozes. Visizplatītākā ir rauga grupas sēne (Candida albicans), kas izraisa vulvovaginālo kandidozi (VVK) jeb tā saukto piena sēni.
  • 2
    Baktērijas, piemēram, Gardnerella vaginalis, kas izraisa bakteriālo vaginozi (BV).
  • 3
    Parazīti, piemēram, maksts trihonoma (Trichomonas vaginalis).
Mums visiem organismā atrodas rauga grupas sēnītes, kā arī dažādas baktērijas. Brīdī, kad kāda no sēnītēm vai mikrobiem pārmērīgi savairojas, ķermenī rodas iekaisums. Sākam izjust diskomfortu un novērot izmaiņas ierastajā.

Situācijā, kad makstī konstatēta vismaz divu dažādu slimības izraisītāju klātbūtne vienlaikus, ir skaidrs – sievieti piemeklējis jaukts vaginīts. Jaukta vaginīta gadījumā arī simptomi būs vairāki, raksturīgi, piemēram, kā sēnīšu, tā bakteriālam iekaisumam.
Visizplatītākā jaukta vaginīta forma ir vulvovaginālā kandidoze (sēnītes) + bakteriālā vaginoze.
Jauktas infekcijas rašanās ir arī iemesls, kāpēc bieži vien nepietiek tikai ar konkrētajai kandidozei paredzēto medikamentu lietošanu. Proti, ārstējot vienu, nemaz neiedomājamies, ka klātesoša ir arī otra infekcija. Nereti sievietes sākotnēji ķeras pie dažādām tautas metodēm, lai nomāktu kandidozes simptomus, – lieto uzturā bifidobaktērijām bagātus piena produktus, izslēdz no uztura cukuru, mazgājas īpašās "vannītēs". Taču jāsaprot, ka ne vienmēr tas ir pareizais solis.
Nieze un biezpienveida izdalījumi – simptomi, kurus nedrīkst ignorēt
Kandidozes un bakteriālās vaginozes simptomi ir līdzīgi, taču starp šiem vaginītiem ir arī atšķirības simptomātikā. Piemēram, kandidozes jeb "piena sēnes" gadījumā ir ārējo dzimumorgānu apsārtums un uztūkums, sāpoša, niezoša vulva, biezi, balti, biezpienam līdzīgi izdalījumi no maksts, dedzinoša sajūta urinējot, kā arī dedzināšana dzimumakta laikā. BV simptomi ir nepatīkams aromāts no maksts, kas kļūst spēcīgāks pēc dzimumakta vai menstruāciju laikā, pelēcīgi, dzelteni vai zaļgani izdalījumi no maksts, nieze dzimumorgānu apvidū, kā arī dedzinoša sajūta urinējot.
Par jauktu vaginītu var liecināt, piemēram, šāds simptomu kopums: sāpīga urinācija, sāpes dzimumakta laikā, nieze, dedzināšana, jūtama tūska, kā arī BV raksturīgie izdalījumi. Lai noteiktu precīzu diagnozi, vienmēr nepieciešams konsultēties ar ārstu un veikt attiecīgās pārbaudes.

Jāsaprot, ka bieži vien BV simptomus var arī nepamanīt. Savukārt VVK simptomi var būt ļoti vieglā formā un pati kandidoze pāriet, īpaši to neārstējot. Izmaiņas maksts mikroflorā un diskomfortu ārējo dzimumorgānu apvidū gan nevajadzētu ignorēt, jo neārstētam vaginītam var būt sekas. Neārstēts BV palielina risku infekcijai atkārtoties, paaugstina uzņēmību pret seksuāli transmisīvajām slimībām.
Neārstēta kandidoze galvenokārt vājina organisma aizsardzības spējas. Nekontrolēta sēnīšu infekcija kļūst invazīva, nokļūstot no maksts uz citiem orgāniem.
Kandidozi ir svarīgi ierobežot, jo dzimumakta laikā to var nodot arī partnerim.
Lai labāk izprastu savu organismu un to, kas varētu būt vaginīta ierosinātājs, vērts apzināties tā cēloņus. Konsultācijas laikā sievieti par iespējamiem faktoriem izvaicās arī ārsts vai farmaceits. Kad potenciālie riski apzināti, vieglāk nonākt pie īstā ārstēšanas plāna.
Kādi ir vaginīta cēloņi?
  • 1
    Izjaukts hormonu līdzsvars.
  • 2
    Izmaiņas maksts pH līmenī.
  • 3
    Cieši pieguļoša sintētiska auduma apakšveļa.
  • 4
    Pārmērīga maksts higiēna – bieža mazgāšana.
  • 5
    Novājināta imūnsistēma.
  • 6
    Antibiotiku lietošana.
  • 7
    Smaržvielas, piemēram, higiēnisko pakešu sastāvā.
  • 8
    Intensīva seksuālā dzīve.
Fentikonazols – iedarbīgs un pieejams medikaments cīņai ar kandidozi un jauktu vaginītu
Labā ziņa ir tā, ka mūsdienās ārstēšanas metodes ir ērtas un pieejamas. Nav jāķeras pie apšaubāmiem, vecmāmiņu un draudzeņu ieteiktiem līdzekļiem bez efektivitātes pierādījumiem. Visbiežāk un efektīvāk vaginītu ārstē ar vaginālajām svecītēm vai kapsulām. Ārstēšanai mēdz nozīmēt arī vagināli lietojamu krēmu vai orāli lietojamus medikamentus. Paralēli medikamentu lietošanai noteikti vērts konsultēties ar ārstu, lai izprastu, kādas izmaiņas jāveic dzīvesveidā, lai vaginīta epizode nākotnē neatkārtotos.
Kandidozes un jaukta vaginīta ārstēšanā pateicīgs un iedarbīgs medikaments, kuru izvēlēties, ir fentikonazols (Fenticonazoli nitras), ko pierādījuši arī klīniskie pētījumi.
Aktīvā viela fentikonazols ir pretsēnīšu līdzeklis, kam ir augsta iznīcinoša un augšanu ierobežojoša darbība pret vairākiem ādas un gļotādas infekciju ierosinātājiem. Tam piemīt arī antibakteriāla jeb baktērijas iznīcinoša iedarbība pret stafilokokiem, streptokokiem un BV ierosinātāju Gardnerella vaginalis, kā arī aktivitāte pret Trichomonas vaginalis. Fentikonazols darbojas, kavējot sēnītes ierosinātāja izdzīvošanai svarīgu vielu izdalīšanu, tādējādi samazinot nepatīkamos infekcijas simptomus.

Fentikonazola priekšrocība ir tā, ka viela darbojas lokāli – ievadīšanas vietā. Pēc vaginālās kapsulas ievietošanas nav jāuztraucas, ka medikaments varētu ietekmēt organismu, jo tā uzsūkšanās ir nenozīmīga. Vaginālo kapsulu lielākā priekšrocība ir ne tikai ērtā lietošana, bet arī īsais medikamenta terapijas laiks. Klīniskie pētījumi pierādījuši fentikonazola ļoti augsto mikrobioloģisko efektivitāti, iedarbojoties uz kandidozēm, jauktu vaginītu, bakteriālo vaginozi un trihomoniāzi.

Pēc kursa simptomi mazināsies pāris dienu laikā. Maza piepūle – drošs rezultāts, un delikātā problēma atrisināta!
LOMEXIN
200 mg mīkstās vaginālās kapsulas, N3 (aktīvā viela Fenticonazoli nitras)
200 mg mīkstā vaginālā kapsula jāievieto dziļi makstī vienu reizi dienā (vakarā pirms gulētiešanas) 3 dienas pēc kārtas
LOMEXIN
600 mg mīkstās vaginālās kapsulas, N1 (aktīvā viela Fenticonazoli nitras)
600 mg vaginālā kapsula jāievieto dziļi makstī kā vienreizēja deva.
LOMEXIN
600 mg mīkstās vaginālās kapsulas, N1 (aktīvā viela Fenticonazoli nitras)
600 mg vaginālā kapsula jāievieto dziļi makstī kā vienreizēja deva.
Indikācijas. Lomexin lieto, lai ārstētu vaginālu infekciju, kas pazīstama kā vaginālā kandidoze, un jauktu infekciju ar grampozitīvām baktērijām, pusaudzēm, kas vecākas par 16 gadiem, un pieaugušām sievietēm.

Uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu. Bezrecepšu zāles.
ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI
Projekts sadarbībā ar:
Reklāma izstrādāta 16.08.2024
Reklāmas devējs: Recordati Polska Sp. z o.o.
Reklāmas identifikācijas numurs: RE_LV_LO_2024_317
SATURS
Ketija Nuķe-Osīte
FOTO
"Shutterstock" un publicitātes attēli
DIZAINS
Ralfs Eglītis
PROJEKTU VADĪBA
Signija Caune
MEDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTS
Elīna Gārbena
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.