sadarbībā ar kuldīgas novads
Kāpēc Skrunda ir izcila vieta, kur vīt ģimenes ligzdiņu? Ilzes stāsts
Teksts: Līga Švāne
Foto: Privātais arhīvs/publicitātes foto
"Atceros, ka, dzīvojot Rīgā, man visa diena likās viens liels skrējiens un vienmēr šķita, ka kaut ko kavēju," stāsta uzņēmēja un trīs dēlu māmiņa Ilze Fricsone. Viņas ģimene jau sešus gadus par savām mājām sauc Kuldīgas novada pilsētu Skrundu. Ilze, roku liekot uz sirds, var uzskaitīt daudz iemeslu, kāpēc dzīve mazpilsētā ne par mata tiesu nav sliktāka par dzīvi lielpilsētā.
Skrunda ir Ilzes bērnības pilsēta. Vidusskolas gados viņa padzīvojusi un guvusi pieredzi Rīgā, bet vēlāk kopā ar vīru devusies uz Nīderlandi. Pēc atgriešanās Latvijā abi nolēmuši pārcelties uz dzīvi Kurzemē. "Izvērtējot gūto pieredzi, nebija grūti izlemt par labu tieši Skrundai. Šī ir neticami skaista vieta, kur mani bērni var augt drošībā, mierā un tīrā vidē. Skrunda atrodas vien pārdesmit kilometru attālumā no Liepājas, Saldus un Kuldīgas, kur, ja sagribas, varam apmeklēt kino, teātri, šikus restorānus un visu citu, ko piedāvātu dzīve lielpilsētā," stāsta Ilze.
Kopības sajūta un harmonija
Ilze ar vīru un diviem vecākajiem dēliem
Ilze saka – skrundenieki ir īsteni kurzemnieki. Lepni, spītīgi, ļoti izturīgi, bet tajā pašā laikā arī draudzīgi. Ilze smej – skrundeniekiem nav ierasts čīkstēt par niekiem. Ja kādu nākas mierināt, tad ierasto mierinājuma vārdu vietā ("Nabadziņš, man ļoti žēl, vai vēlies par to parunāt?"), visticamāk, būs: "Nu, turies, būs jau labi, ja kas vajadzīgs, es tepat esmu."

Lielajās pilsētās dzīvei ir daudz ātrāks temps. Aizbraucot uz lielpilsētu, reizēm rodas sajūta, ka cilvēki ir ierāvušies savā čaulā un noliektu, domu pilnu galvu katrs dodas savās gaitās. Tikmēr Skrundā ikdiena paiet mierīgāk, nav tik daudz stresa. "Nav tā, ka man te būtu mazāk, ko darīt, bet šeit es varu to izdarīt daudz harmoniskāk," piebilst trīs bērnu māmiņa.

Ilze ļoti novērtē kopības sajūtu ar vietējiem iedzīvotājiem. Kad tiek rīkotas talkas, tajās sanāk teju puse pilsētas. "Skrundā iedzīvotāji savu pilsētu uztver nedaudz personīgāk, ar lielāku atbildības sajūtu. Regulāri redzami atjaunošanas darbi vai uzlabojumi, ielas ir tīras, pateicoties mūsu entuziastiskajiem sētniekiem, kurus var satikt uz ielām jebkuros laikapstākļos. Visi darbiņi tiek darīti ar prieku un no sirds – to, iebraucot Skrundā, var redzēt un just."
Es ārkārtīgi novērtēju cilvēku pozitīvismu Skrundā. Te, izejot ārā, tu noteikti satiksi kādu draugu vai paziņu, aprunāsies ar pārdevēju, novēlēsi kādam labu dienu vai pasveicināsi kādu no attāluma. Ja jūtos sašļukusi, izejot ārā pastaigāties, es noteikti atgūšu savu enerģiju.
Ilze Fricsone, uzņēmēja un trīs dēlu māmiņa no Skrundas
Hobiji un aktivitātes jebkurai gaumei
Ilzes ģimenei Skrundā nekā netrūkst. Viņa spriež – te visa kā ir gana un par garlaicību nevar sūdzēties. Dažādu hobiju un aktivitāšu mīļotājiem pieejami tautas deju kolektīvi, ansambļi, kori, teātra pulciņš un arī grāmatu klubiņš. Tāpat tiek rīkoti dažādi treniņi, piemēram, TRX nodarbības un daudz kas cits.

"Un vēl jau katram ir savs dārziņš, kuru kopt. No tā izriet raža, kuru var ievākt un konservēt. Visapkārt meži, kuros var ogot un sēņot, blakus Venta, kurā var peldēt kaut visu gadu. Ziemā varam slēpot, bērni līdz vēlai tumsai kopā veļ sniega cietokšņus un ar draugiem iet uz lielo kalnu šļūkt vai uz vietējā dīķīša ledus spēlēt hokeju," saka Ilze.

Ja nu kādam ir brīvs brīdis un kaut kā pietrūkst, iecerētā nodarbe tiek kopīgi organizēta ar citiem līdzīgi domājošiem, turklāt vienmēr ir iespēja aizbraukt izklaidēties uz kādu no tuvējām lielajām pilsētām, kas atrodas vien pārdesmit kilometru attālumā. "Īsāk sakot – nē, garlaicīgi nav. Mums vienkārši nav laika garlaikoties!" tā Ilze.
Skaistai un piepildītai bērnībai
Skrunda ir arī ļoti labvēlīga vieta bērniem. Kā stāsta Ilze, atgriežoties no Nīderlandes, nedēļu pēc pieteikšanās bērnudārzā dēliņam tajā jau atradās vieta. Pirmsskolas vecuma bērniem ir iespēja arī apmeklēt mazuļu skoliņu zinību mājā "Sapnis". Tur rosās skolotāja Maija, kura ne tikai palīdz pēc Pikleres metodes attīstīt bērnos patstāvīgu rotaļāšanos, bet arī sniedz gudru padomu jaunajām māmiņām. Savukārt skolas vecuma bērniem pieejami neskaitāmi pulciņi, turklāt, kā stāsta Ilze, tie visi ir bez maksas.
Mani vecākie bērni apmeklē sporta, robotikas, "Lego" konstruēšanas, mākslas un deju pulciņus. Šogad 3. augustā mūsu ģimenei pievienojās trešais dēliņš, un esam ļoti priecīgi, ka visiem trim puišiem ir iespēja dzīvot šeit – Skrundā. Te viņiem ir iespēja augt un attīstīties patstāvīgiem un piedzīvot bagātu, atmiņām pilnu bērnību.
Ilze Fricsone, uzņēmēja un trīs dēlu māmiņa no Skrundas
Mazpilsēta – piemērota vieta arī biznesa uzsākšanai
Ilze ar vīru vada pašu radīto uzņēmumu "TRIK’design”" kas tapa pirms sešiem gadiem un sniedz 3D modelēšanas un drukāšanas pakalpojumus. Sākotnēji uzņēmumā tika izgatavotas dažādas dekorācijas svētkiem, vāzes un citi skaisti nieciņi. Laika gaitā uzkrāta branga pieredze un iepazītas klientu vēlmes, un šobrīd visvairāk pieprasītie produkti ir burtu krājkases, prāta spēles un cepumu formiņas.

Zīmīgi, ka ideja veidot pašiem savu uzņēmumu tobrīd divu bērnu vecākiem radās pastaigas laikā gar Ventu. "Staigājām ar vīru un bērniem gar rāmi plūstošo Ventu, pļāpājām par to, ko mēs katrs patiešām gribētu darīt. Mums abiem nav tādas konkrētas sapņu profesijas, vīram ļoti patīk izstrādāt dizainu un radīt kaut ko jaunu, man savukārt vienmēr paticis mārketings un komunikācija ar cilvēkiem. Tā kā tolaik, dzīvodami Latvijā, pelnījām gaužām maz, nebija, ko zaudēt, un nolēmām – kāpēc gan nepamēģināt?" tā Ilze.

Tā nu abi lika prasmes kopā un izveidoja savu uzņēmumu "TRIK’design". Interesanta nianse: šis burtu salikums veidots no ģimenes locekļu vārdu pirmajiem burtiem.
Par to, vai atvērt šo uzņēmumu tieši Skrundā, vispār nebija šaubu. Tolaik abiem bērniem bija pieejams bezmaksas bērnudārzs, kas atradās pārsimt metru attālumā no dzīvesvietas, un mums vēl nebija savas mājas, tāpēc nācās īrēt komerctelpas. Telpu īres maksa bija nesalīdzināmi zemāka nekā jebkur citur.
Ilze Fricsone, uzņēmēja un trīs dēlu māmiņa no Skrundas
Ilze saka – uzņēmējdarbībā noiets tāls un piedzīvojumiem pilns ceļš. Pašos pirmsākumos, kad ģimene Skrundā vēl mitinājās Ilzes mammas divistabu dzīvoklī, vienā istabā stāvēja no Nīderlandes atvestais 3D printerītis un turpat arī notika modelēšana un drukāšana. Savukārt otrā istabā viņa mitinājās ar vīru un abiem bērniņiem.

"Kad sapratām, ka ideja ir veiksmīga un cilvēkiem tā patīk, iestājos LIAA biznesa inkubatorā, kur izkristalizēju, uz ko fokusēties. Tad jau varējām atļauties īrēt telpas, kur strādāt, un nopirkt klāt vēl vienu iekārtu. Nākamais solis – jaunas, plašākas, telpas un vēl divas iekārtas, līdz visbeidzot pašiem sava māja, kurā ir darbnīca ar 16 iekārtām," savu pieredzi ieskicē uzņēmuma īpašniece.

Vēl viens būtisks pluss, kas veicinājis biznesa attīstību, – Skrundā ir gan Latvijas Pasta nodaļa, gan arī pieejami visi populārākie pakomātu pakalpojumu sniedzēji, kas krietni atvieglo pasūtījumu nogādi klientiem.
Vēlos pateikt paldies jau iepriekš minētajiem pozitīvajiem skrundeniekiem, jo viņi kā toreiz, tā arī tagad atbalsta un tic katram jaunajam uzņēmējam!
Ilze Fricsone, uzņēmēja un trīs dēlu māmiņa no Skrundas
Kuldīgas novads ir lieliska vieta, kur dzīvot, strādāt un piepildīt sapņus. Novadā deklarētie iedzīvotāji var izmantot priekšrocības, ko piedāvā pašvaldība – sākot no dzimšanas brīža līdz pat sirmam vecumam – gan nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, gan daudzveidīgu atbalstu jaunajiem vecākiem, brīvpusdienas skolēniem un atbalstu citām iedzīvotāju grupām. Tādēļ, lai saņemtu pilnu atbalsta programmu, aicinām ģimenes par mājvietu izvēlēties kādu no Kuldīga novada pilsētām vai pagastiem.
Vairāk info šeit. Visu par dzīvi Skrundā lasi te.
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Līga Švāne
FOTO
Privātais arhīvs, publicitātes foto
DIZAINS
Māris Rītiņš
PROJEKTA VADĪBA
Līva Marta Poča
MEDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTS
Ieva Virziņa
REDAKTORE
Kristīne Melne
Copyright © 2024 AS DELFI. All rights reserved.