sadarbībā ar kuldīgas novads
Kā rīdzinieki kļuva par kuldīdzniekiem: ko Mamju ģimene visvairāk novērtē Kuldīgā?
Teksts: Līga Švāne
Foto: Privātais arhīvs
Šovasar apritēja trīs gadi, kopš Aigars un Katrīna Mamji no Rīgas pārcēlās uz dzīvi Kuldīgā. Viņi abi ir spilgts piemērs tam, ka galvaspilsēta nav vienīgā vieta, kur jauniem un ambicioziem cilvēkiem sevi realizēt. Kā paši saka – dzīve mazpilsētā rit lēnāk, bet tas gan nenozīmē, ka garlaicīgāk. "Dzīvojot Kuldīgā, man ir sajūta, ka mums ir uzdāvināts laiks. Ikdienā vairs nav jāpatērē tik daudz enerģijas, lai kaut kur nokļūtu," saka Katrīna.
Aigars ir dizaina studijas "Overpriced" vadītājs, un viņa ikdiena ir cieši saistīta ne tikai ar dizaina izstrādi, bet arī citām atbildībām, kas saistītas ar uzņēmuma vadīšanu un darbu plānošanu. Savukārt Katrīnu daudzi kulinārijas entuziasti noteikti pazīst kā gatavošanas bloga "Krustnagliņa" autori. Abi kopā ar draugiem – Aigaru un Kristīni Celmiem – arī saimnieko maizes ceptuvē "Celms maize". Taču pats svarīgākais un atbildīgākais pienākums pāri visam – viņi ir vecāki trīs bērniem, no kuriem jaunākais – pastarītis Leons – piedzima šī gada sākumā.
Un tā mēs kļuvām par kuldīdzniekiem...
Katrīna ar abiem vecākajiem bērniem
Ideja par to, ka ģimene no Rīgas varētu pārcelties uz kādu no Latvijas mazpilsētām, Katrīnas un Aigara ikdienā labu laiku bija klātesoša. Abi arī bija vienisprātis, ka tā varētu būt Kuldīga. Daudzajās ciemošanās reizēs Kurzemē tieši šī pilsēta bija visvairāk iekritusi sirdī. Turklāt Katrīna ir nākusi no Rojas puses, tur arī dzīvo viņas radi, un abiem bija skaidrs – jaunas mājvietas lūkojumos acis jāvērš uz Latvijas rietumpusi. Ar ko Kuldīga abus savaldzināja?

"Mums šī pilsēta bija ārkārtīgi iepatikusies, un sarunās par to, kur pārceltos, ja vairs negribētu dzīvot Rīgā, visbiežāk tika pieminēta Kuldīga. Vienmēr, kad šeit viesojāmies, viss likās tīrs, sakārtots, un pilsēta pati par sevi ir ļoti skaista," saka Aigars.

Savukārt stāsts, kā Mamju ģimene nonāca Kuldīgā, apliecina – spontāni lēmumi bieži vien vainagojas ar panākumiem. Visa ģimene (tobrīd Katrīnai un Aigaram bija divi bērni) bija ceļā uz Horvātiju. Tā kā ceļš līdz galamērķim bija tāls, laiks tika īsināts sludinājumu portālos. Negaidīti viņi pamanīja sludinājumu, kas atbilda iecerētajam miteklim. Zibenīgi tika sazvanīti īpašnieki, kuri ar videozvana starpniecību izrādīja dzīvokli, tikai viena problēma – Mamji bija rindā jau piektie, kas tīkoja pēc šīs dzīvesvietas. Šoreiz izšķiroša loma bija tam, ka viņi nebija vietējie. Dzīvokļa īpašnieki vēlējās jaunai ģimenei dot iespēju pārcelties uz Kuldīgu un kļūt par daļu no pilsētiņas ikdienas, palīdzot tai augt un pilnveidoties.
Viss rokas stiepiena attālumā
Tas, ko pēc trīs Kuldīgā nodzīvotiem gadiem abi novērtē visvairāk, – viss ikdienā svarīgais ir ātri sasniedzams. Kad Mamji vēl mitinājās Rīgā, lielu daļu laika aizņēma un rūpīgu plānošanu prasīja pārvietošanās no viena punkta uz otru. Turklāt galvaspilsētā visapkārt ir nemitīgs trokšņu, kņadas un intensīvas satiksmes piesātinājums. Katrīnai bija svarīgi, lai bērni, tāpat kā viņa mazotnē, varētu paši brīvi pārvietoties – doties uz skolu un pulciņiem, satikties ar draugiem.

"Mazpilsētā ir daudz vieglāk visur nokļūt ar kājām. Patiesībā mēs automašīnu ikdienā izmantojam ļoti reti, jo viss ir tuvu un ērti sasniedzams. Tā ir mazpilsētas burvība, ka arī lielākā daļa draugu dzīvo desmit, piecpadsmit minūšu gājiena attālumā. Ikdiena Kuldīgā ir daudz vairāk sasaistīta ar mums tuvajiem cilvēkiem, nekā tas bija Rīgā. Mēs jau ar draudzenēm smejamies, ka reizēm varam iziet ārā ar saviem bērniem, bet atgriezties mājās ar vēl kādiem papildu trim, kas pa ceļam satikti," saka Katrīna.

Dzīvi mazpilsētā mēdz apvīt dažādi stereotipi. Viens no tiem – ierobežotas iespējas baudīt kultūras un izklaides pasākumus. Aigars un Katrīna uzsver – tas īsti nav stāsts par Kuldīgu. Lai gan tiem, kas dzenas pēc sakāpinātām emocijām, dzīve šeit nudien varētu šķist rāma, Kuldīga jau izsenis ir iecienīts tūristu galamērķis, līdz ar to nedēļas nogalēs šeit kūsā dzīvība, notiek sarīkojumi. Abi atzīst, ka patiesībā ļoti izbauda "nesezonu", kad tūristu pilsētā ir mazāk.
Miers mums ir ļoti svarīgs, bet tajā pašā laikā nav tā, ka Kuldīgā nebūtu, ko darīt. Ir aktīvās atpūtas iespējas, notiek dažādi pasākumi. Ja ar to vēl ir par maz, pašiem jāiesaistās un kaut kas jārada. Piemēram, mēs ar draugiem kopā esam izveidojuši nelielu maiznīciņu "Celms maize", kas ļoti bagātina mūsu ikdienu.
Aigars Mamis, dizaina studijas "Overpriced" vadītājs un trīs bērnu tētis
Perfekta infrastruktūra bērniem
Vēlme bērniem nodrošināt mierpilnu vidi, kurā uzaugt, bija viens no iemesliem, kāpēc Mamji pārcēlās uz Kuldīgu. Svarīgs aspekts – pilsēta bērniem arī piedāvā plašas iespējas izkopt talantus, pilnveidoties un attīstīties. Ir pieejami dažādi pulciņi, un, kā Karīna saka, to ir tik daudz, ka mācību gada sākumā jāveido grafiks, lai saprastu, ko no visa piedāvātā var pagūt. Kuldīgā ir vairākas skolas, mūzikas skola, sporta skola, jauniešu centrs. No plašā piedāvājuma atliek vien izvēlēties piemērotāko.

Abi vecāki ļoti novērtē to, ka viņu vecākais dēls ikdienā var būt pašpietiekams un pats nokļūt līdz mūzikas skolai, bibliotēkai, jauniešu centram. "Kuldīgas pilsētplānotāji ir paveikuši ļoti labu darbu, jo visas būtiskākās bērnu aktivitātes atrodas netālu viena no otras," piebilst Aigars.
Par ko es biju pārsteigta, – daudzi pulciņi ir bez maksas un nodarbības paredzētas dažādiem vecumiem, sākot no bēbīšiem līdz pat vidusskolēniem. Man ļoti aizkustinoši šķiet tas, ka cilvēki arī paši uzņemas vadīt dažādas nodarbības. Tā mūsu bērni ir gājuši, piemēram, uz keramikas nodarbībām. Bērni par garlaicību te nevar sūdzēties, jo ir gan peldbaseins, gan fantastiska bibliotēka, atjaunots skeitparks, bērnu laukumiņi. Manuprāt, Kuldīgā bērniem ir izveidota perfekta infrastruktūra.
Katrīna Mame, gatavošanas bloga "Krustnagliņa" autore un trīs bērnu mamma
Pērles, kuras vērts apskatīt
Ventas rumba, Kuldīgas skatu tornis, Alekšupītes ūdenskritums, pilsētas un vecpilsētas dārzs – šīs ir visiem labi zināmas vietas Kuldīgā, taču pilsētā un tās apkārtnē ir vēl gana daudz interesanta, ko redzēt, piedzīvot un izbaudīt.

Aigars un Katrīna pilsētas viesus aicina iegriezties Kaļķu ielas kvartālā. Tā ir teritorija, kur savulaik slējās vecas ražošanas ēkas, bet nu šeit izveidots radoši industriāls un moderns kvartāls ar kafejnīcām, nelielām ražotnēm un darbnīciņām. Te mājvietu radusi alus darītava "Duna", "Curonia" kafijas grauzdētava, dabiskās kosmētikas zīmols "Etīde", klavieru būvētāja Dāvida Kļaviņa ražotne "Klavins Piano" un daudzi citi pašmāju uzņēmumi.
Noteikti atnāciet uz Kaļķu ielas kvartālu! Šī vieta pamazām aug un attīstās, te var iepazīties ar vietējiem ražotājiem un radošiem cilvēkiem. Šeit arī notiek daudz dažādu pasākumu un koncertu, īpaši vasarā.
Aigars Mamis, dizaina studijas "Overpriced" vadītājs un trīs bērnu tētis
Vēl viena Mamjiem ļoti īpaša vieta, kurp abi arī mēdz aizvest ciemiņus, ir "Asaka pasaka" – suši namiņš Snēpelē. Tur saimnieko pavārs Raimonds Herbsts, kurš gleznainā vietā starp zivju dīķiem izveidojis gardēžu pieturvietu. "Iztēlojieties, kas par skatu, – lauku vidū starp dīķiem nelielā namiņā Raimonds gatavo suši. Obligāti aizbrauciet, ja gribas izbaudīt fantastisku suši!" aicina šī stāsta varoņi.

Mamji iesaka iegriezties arī turpat netālu esošajā Latvijā lielākajā strausu saimniecībā "Strauss un kaza", kur ne tikai var uzzināt visu par strausiem, bet arī nobaudīt īpašas delikateses. Tā varētu stāstīt un ieteikt vēl daudz, bet jābrauc un pašiem viss jāredz savām acīm! "Kuldīga atrodas fantastiskā vietā – pašā Kurzemes vidū. Brauc, uz kuru pusi gribi, visur varēs atrast piedzīvojumus," piebilst Aigars.
Kuldīgas novads ir lieliska vieta, kur dzīvot, strādāt un piepildīt sapņus. Novadā deklarētie iedzīvotāji var izmantot priekšrocības, ko piedāvā pašvaldība – sākot no dzimšanas brīža līdz pat sirmam vecumam – gan nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, gan daudzveidīgu atbalstu jaunajiem vecākiem, brīvpusdienas skolēniem un atbalstu citām iedzīvotāju grupām. Tādēļ, lai saņemtu pilnu atbalsta programmu, aicinām ģimenes par mājvietu izvēlēties kādu no Kuldīga novada pilsētām vai pagastiem.
Vairāk info šeit.
Projekts sadarbībā ar:
SATURS
Līga Švāne
FOTO
Privātais arhīvs, publicitātes foto
DIZAINS
Māris Rītiņš
PROJEKTA VADĪBA
Līva Marta Poča
MEDIJU KOMUNIKĀCIJAS EKSPERTS
Ieva Virziņa
REDAKTORE
Kristīne Melne
Copyright © 2024 AS DELFI. All rights reserved.