STIHL
Praktiski padomi koku un krūmu apgriešanai rudenī

Sagatavoja DBS sadarbībā ar STIHL

Foto: Publicitātes

Rudens ir īstais laiks, kad sagatavot dārzu nākamajai sezonai. Varētu pat teikt tā – "neatliec uz pavasari to, ko var paveikt šoruden!" Turklāt dažus atzarošanas darbus nemaz nedrīkst atlikt, un tie jāsteidz izdarīt jau tagad. Tādēļ dārzniece, arboriste Ilze Andersone iesaka izvēlēties akumulatora šķēres, kas darbu ievērojami paātrinās. Lietojot šādas zaru šķēres, nav jāpieliek spēks – šķēres visu paveiks pašas, tāpēc arī pēc vairākām darba stundām nesāpēs rokas.
Ar ko sākt?
Vispirms vērts izstaigāt dārzu un aplūkot kokus un krūmus no visām pusēm. Pēc lapu nokrišanas paveras labāks skats uz koka vainagu un var vieglāk pamanīt sausos un slimos zarus – no tiem jāatbrīvojas uzreiz. Pēc tam jāsaprot, kuri zari savā starpā krustojas – arī no šiem zariem jāatvadās, jo krustošanās vietās zari beržas un veidojas brūces. Drīkst nogriezt arī tos zarus, kas vienkārši traucē paiet garām vai aug pārāk tuvu ēkām.
Kurus kokus un krūmus rudenī apgriezt?
Rudenī formēt drīkst pilnīgi visus kokus – gan augļu kokus, gan dekoratīvos kokus, iedrošina dārzniece Ilze Andersone. Ir tikai viens izņēmums – egles. Safrizēt drīkst pārējos mūžzaļos augus – priedītes, kadiķus, segliņus un tūjas. Protams, zaru griešanu var arī atlikt līdz pavasarim, bet daži koki jāapkopj tieši rudenī. Tie ir visi sulojošie koki, piemēram, bērzi un kļavas, kā arī vīnogas. Jānogriež arī jaunās koku atvases un ūdenszari. Īsto brīdi, kad jāsteidz apgriezt zarus, nokavēt īsti nevar, jo kokus drīkst apgriezt pat ziemā! Dārzniece Ilze Andersone brīdina, ka to nevajadzētu darīt vienīgi ļoti lielos mīnusos.
Cik bieži drīkst apgriezt zarus?
Ātraudzīgus kokus kā tūjas vai liepas, ja nepieciešams, gada laikā var apgriezt pat trīs reizes. Apgriežot kokus un krūmus rudenī, tos drīkstēs apkopt arī pavasarī.
Zarus ar redzamām slimības vai kaitēkļu pazīmēm jāgriež jebkurā laikā. Jo ātrāk no tiem tiksiet vaļā, jo vairāk pasargāsiet koku.
— Ilze Andersone, dārzniece
Regulāri apgriežot kokus un krūmus, tiek nodrošināta gaismas piekļuve vainagam, bet zaru “padusēm” piekļūst vējš un tādējādi tiek ierobežota slimību izplatība. Vienīgi jāatceras, ka, griežot dzīvos zarus, apgriezt drīkst ne vairāk kā 30% no vainaga kopējās formas, lai augam neradītu stresu.
Kā pareizi nogriezt zaru?
Dārzniece Ilze Andersone iesaka neatstāt "pakaramo" – nenogriezt zaru pārāk tālu no stumbra, citādi tajā veidosies trupe. Svarīgs arī leņķis – jāievēro perpendikulārs griezums pret stumbru. Nav ieteicams zaru griezt pavisam tuvu stumbram, jo tas var radīt pārāk lielu brūci, kas slikti dzīs. Lai nekaitētu kokam un griezuma vietā neveidotos plaisas, ieteicams izmantot akumulatora zaru šķēres. Ar "Stihl Asa 20" šķērēm griezuma vieta veidojas gluda un tīra – tas samazina inficēšanās risku un veicina veselīgu auga dzīvi.
Zaru saīsinot, griezuma vieta jāveido līdz pumpuram. Turklāt tieši pēc pumpura var noteikt turpmāko zara augšanas virzienu – ja pumpurs aug uz augšu, arī zars attīstīsies uz augšu. Griezuma vietu Ilze Andersone neapstrādā un atklāj, ka vislabāk brūces dziedē saule un neliels vējiņš.
Vienas šķēres kokiem, krūmiem un pat puķēm
Lielākos dārzos, kur darāmā netrūkst, akumulatora šķēres atzarošanu krietni paātrinās. Turklāt ar “Stihl Asa 20” šķērēm var nogriezt pat 25mm diametra lielus zarus. Šķērēm ir divi asmeņu atvēršanas platumi, lai pielāgotu asmens platumu zaru resnumam. Kad ierīce ir ieslēgta, asmeņu atvērums vienmēr iestatīts uz lielāku platumu, bet tievākiem zariem var izvēlēties mazāku atvēruma platumu. Tādēļ ar vienu darbarīku var kopt gan kokus un krūmus ar resnākiem zariem, gan apgriezt ziemcietes un graudzāles.
skaties un izvēlies:
Ar vienu akumulatora uzlādi var veikt līdz pat 2000 griezumiem, bet OLED displejā var sekot līdzi ne tikai uzlādes līmenim, bet arī veikto griezumu skaitam. Dārza darbu entuziasti novērtēs, ka "Stihl" akumulatora zaru šķērēm ir izturīgi asmeņi, kam nepieciešama ļoti maza apkope.
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.