Savu rasola meistardarbu vari iesūtīt līdz 1. decembrim, bet neatstāj uz pēdējo brīdi – iesūtītās receptes publicēsim, lai ikviens varētu iedvesmoties jauniem garšu eksperimentiem.
Vienīgais striktais nosacījums, ka gurķiem tajā jābūt divu veidu – svaigiem un marinētiem. Pārējais viss ir klasika – novārīti kartupeļi, burkāni un olas, klāt vēl doktordesa un konservēti zaļie zirnīši. Ja rasolu ēd bērni, svaigu sīpolu parasti kopējā bļodā neliekam, bet novietojam atsevišķā trauciņā, lai katrs ēdājs savu šķīvi ar sīvo produktu var nogarnēt pats. Cik daudz kuru sastāvdaļu likt? Kalkulējam pēc acumēra, lai katrs produkts milzu rasola bļodā ir vienādā attiecībā. Un visu smalki sakapā kubiņos, nekādas rīvēšanas!
Noslēdzošā rasola gatavošanā ir mērcīte – 1:1 majonēze ar skābo krējumu un klāt vēl kāda maza tējkarote asu sinepju. Visu rūpīgi apmaisa un ļauj pāris stundas ievilkties, lai rasols smeķīgāks!
Mērce: krējums ar majonēzi un tējkaroti klasisko sinepju.
Sastāvdaļas: Marinēti gurķi, svaigs gurķis, zaļie konservetie zirnīši, žāvēta cūkgaļas karbonāde, vārīti burkāni un kartupeļi.
Šie klasiskie salāti ir noslīpēti līdz pilnībai un var ēst trīs dienas. Šķīvī neaizpeld, garša pilnīga. Mums tas ir rosolītis. Kā agrākos laikos, kad galdā pasniedza kristāla traukā.
Sastāvdaļas:
Kartupeļi Laura, novārīti
Burkāni novārīti
Doktordesa 80. gadu Forevers
Pusžāvētā Dāņu salami Forevers ( mazāk nekā doktordesu)
Zaļie zirnīši Bonduelle (nolej sulu, notecina !!)
Olas vārītas ar dakšiņu saspaidītas
Mājās skābēti gurķi garšīgi (sagrieztiem nospiež sulu!!)
Tos liek klāt pie majonēzes – krējuma.
Sagatavo atsevišķā bļodā – Provansas Majonēze Francis, dažas karotes skābs krējums, melni malti pipari, tējkarote stiprās sinepes, cukurs šķipsna, pieliek klāt sagrieztos un nospiestos skābētos gurķus. Visu samaisa un izgaršo.Sāls pēc garšas. Kāds būs aizdars, tā garšos rosols. Salātus sajauc kopā. Gardi!
Rasols – klasiski latviskais
5 vārīti kartupeļi, 1 vārīts burkāns, 3 vārītas olas, 300g varītā desa, 3 marinēti gurķi, konservēti zaļie zirnīši, šķipsniņa sāls un naža gals malti melnie pipari, majonēze.
Visu, kas ir jāsagriež, sagriež kubiņos un, pievienojot sāli un piparus, sajauc ar majonēzi.
Svinīgs Ziemassvētku rasols ar gardumu eglīti – tradīcijas un radošums vienā receptē!
Sastāvdaļas: • vārīti kartupeļi • doktordesa vai žāvēta gaļa • svaigi vai marinēti gurķi • vārītas olas • sagriezts sīpols vai saišķis lociņu • konservētu zaļo zirnīšu • majonēze • tējkarote sinepju (pēc izvēles) • sāls un pipari pēc garšas.
Dekorēšanai: • zaļie zirnīši • lociņi • granātābolu sēkliņas • kukurūza.
Sagatavo sastāvdaļas: 1. Nomizo, novāra kartupeļus, atdzesē un sagriež nelielos kubiņos. 2. Sagriež doktordesu vai žāvēto gaļu nelielos gabaliņos. 3. Smalki piegriež svaigus vai marinētus gurķus. 4. Olas novāra, nomizo un sagriež kubiņos. 5. Sasmalcina sīpolu vai lociņus. 6. Lielā bļodā sajauc visas sagrieztās sastāvdaļas (kartupeļus, gaļu, gurķus, olas, un lociņus/sīpolus). 7. Pievieno zaļos zirnīšus. 8. Pievieno mērci: sajauc sastāvdaļas ar majonēzi. 9. Pēc izvēles pievieno sinepes, lai piešķirtu papildu garšu. 10. Pagaršo, pievieno sāli un piparus.
Dekorēšana: No zaļajiem zirnīšiem veido Ziemassvētku eglītes formu. Izmanto lociņus kā egles zarus. Granātābolu sēkliņas kalpo kā eglītes rotājumi. Kukurūzas graudu novieto eglītes galotnē kā zvaigzni. Lai labi garšo un priecīgus Ziemassvētkus!
Mammas rasols. Visu izsaka pasniegšanas māksla! :) Sastāvā – vārīts kartupelis, desa, marinēts guķis, svaigs gurķis, konservēti zaļie zirnīši, Provansas majonēze. Dekorēts ar rīvētu olu, desas šķēlītēm, olīvēm, zaļajiem lociņiem. Gardi!
1. Kvalitatīvi produkti bez kūpinājumiem. 2. Sastāvdaļu sagriešana zirņu lieluma gabaliņos, gurķi – plānos garos gabaliņos. 3. Salātu mērce: sajaukt majonēzi, skābo krējumu, obligāti sinepes vai mārrutkus.
Sastāvdaļas:
Kartupeļi
Kūpināts vistas giross
Olas
Marinēti gurķi
Turku zirņi
Majonēze
Skābais krējums
Dilles
Garšvielas (malti melnie pipari, saldā paprika).
*Tortilla (servēšanai, taču brīva izvēle).
Pagatavošana. 1. Novārām kartupeļus, olas un liekam malā, lai atdziest. 2. Liekam uz pannas cepties turku zirņus, pāri pārberam saldo papriku (jo vairāk, jo gardāk), eļļu pievienojam pavisam nedaudz. Visu kārtīgi samaisām. Cepam, līdz zirņi paliek cietākas konsistences, jeb viegli kraukšķīgi. Atceramies, ka visu laiku jāmaisa, lai nepiedegtu. Alternatīva ir cepeškrāsnī uz cepamā papīra, max 15 min. 3.Smalki sagriežam vistas girosu, marinētus gurķus, kartupeļus, olas, dilles. 4. Ņemam lielu bļodu un sajaucam visas sastāvdaļas kopā, un pievienojam majonēzi, skābo krējumu (liku vienādās proporcijās) un maltus melnos piparus. Kārtīgi visu samaisām. 5. Liekam ledusskapī uz pāris h, lai visas garšas savelkas. Būs tā vērts. 6. Pirms pasniegšanas. Ņemam tortillu, zobu bakstāmos un izveidojam tādu kā trauciņu, tad to liekam uz cepamā papīra cepeškrāsnī 180 grādos max uz 10 min, līdz tortilla viegli apbrūnējusi. 7. Servējam rasolu tortillas trauciņā, kas reizē kalpos maizītes vietā. Dekorējam ar dillēm, un veseli ēduši! * Proporcijas visam uz aci un ēdāju skaita. Priecīgus svētkus ik katrā mājā, ik katros svētkos un visās šī ēdiena variācijās!
Izvāra kartupeļus un burkānus ar visu mizu. Atdzesē, nomizo un sāk griezt salātiem smalkos kubiņos. RAsolam būs nepieciešams doktordesa, svaigs garais gurķis, marinēti gurķi, zaļie konservētue zirnīši ,vārītas olas, majonēze un skābais krējums. Sāls un pipari. Es tomēr vēl piegriežu sarkano sīpolu. Lai labi garšo!
Mans brālēns vienmēr, kad taisa šo rasolu, zvana man ar jautājumu – ko tu tur neliki klāt? Gadiem nemainīgās, izcilās receptes galvenais noslēpums ir tikai kvalitatīvi produkti: vārīti kartupeļi, "Rubeņu" žāvētā vista, vārīti burkāni, smalki sagriezti sīpoli, pašas marinēti gurķi un "Franča" majonēze. Kad viss sagriezts, sajauc majonēzi ar gurķu marinādi un pievieno sagrieztajām sastāvdaļām (der arī pašmāju veikala marinētie gurķi, bet tiem jābūt gardiem). Vasaras variantā lieku svaigos gurķus. Garšo tikpat lieliski!
Desa, kartupeļi, burkāni, marinēti gurķi, konservēti zirņi, olas, smalki sagriezts sīpols, malti melnie pipari, brokastu majonēze un pats galvenais sulīgam rasolam – kad viss ir kopā sajaukts, pieliet klāt nedaudz gurķu marinādi un samaisīt.
Suši šajā gadsimtā iet savu uzvaras gājienu, it sevišķi mūsu platuma grādos, taču rasols netaisās iepalikt,tad nu abi apvienojās jaunās garšās.
Tev vajadzēs: Kartupeļus, doktordesu, svaigu gurķi, olas, nori lapas, maltus melnos piparus, majonēzi, skābo krējumu, terijaki mērci, dilles.
Pagatavošana: 1. Sagriez doktordesu, svaigu gurķi un iepriekš novārītus kartupeļus, olas. 2. Liec visas sastāvdaļas bļodā un pievieno skābo krējumu, majonēzi (vienādās proporcijās) un 2-3 ēdamkarotes terijaki mērces. Pievieno piparus un ar šķērēm smalki sagrieztu nori lapu (1-2gb), dilles. Visu kārtīgi samaisam. 3. Liec ledusskapī uz pāris stundām. 4. Uzklāj galdu, servē rasolu un labu apetīti.
Svētku galds bez rasola nav svētki.
Rasola sastāvdaļas: vārīti kartupeļi (vislabāk kartupeļi, kuri nešķīst), vārīti burkāni, vārītas olas ,gaļas produkti (kūpināta desa vai kūpināts liess gaļas gabals, vai pašas gatavots cepetis ), marinēti gurķi, majonēze, sinepes, graudu sinepes, mārrutki, cukurs, sāls, malti pipari. Vasarā lieku arī svaigu gurķi.
Gatavošana: kartupeļus, burkānus, olas, gaļas produktus, gurķi sagriež kubiņos.Pagatavoju mērci atsevišķā traukā: majonēze, sinepes, graudu sinepes, mārrutkus, gurķu marinādi (slepenais produkts), sāls, pipari, cukurs un visu kārtīgi samaisa. Mērci pievieno rasola sastāvdaļām, kārtīgi samaisa un ļauj visam savilkties. Un tad kārto traukā un dekorē. Labu apetīti!
Kartupeļus, desu, svaigu gurķi, papriku, sīpolu un ābolu griež smalkos salmiņos, sarīvē olas, pievieno mazo bundžiņu ar "Bonduelle Premium" zirnīšiem. Atsevišķi sajauc majonēzi, krējumu, nedaudz franču sinepes, nedaudz mārrutkus, sāli un piparus, pēc garšas. Visu samaisa kopā un atstāj ledusskapī savilkties.
Vārīti kartupeļi smalki griezti, kā arī burkāni un svaigs gurķis. Cik kartupeļu, tik pēdējais. Obligāti doktordesa, citas neder. Slepenās sastāvdaļas – konservēta kukurūza zaļo zirnīšu vietā, zaļumu vietā pētersīļa lapas smalki, smalki kapātas, sāls vietā – vārīts un atdzesēts cūkas gaļas buljons (tur pievienota sāls), citronpipari un vismaz 3 stundas ledusskapī savilkties. Izņem ārā, standarta dekors jeb kas palika pāri pa virsu, labu apetīti.
Marinēti gurķi, konservēti zirnīši,doktordesa, novārīti burkāni, novārītas olas, novārīti kartupeļi, sinepes, rasola majonēze.
Rasolu taisu jau no bērnības, dzīvojam laukos, liela saimniecība. Mammai bijām 5 bērni. Es gatavot sāku mācīties jau 7 gadu vecumā. Mamma rasolā lika klāt kūpinātas šprotes. Liek kartupeļus, burkānus, zaļos zirnīšus, desu, marinētus gurķus, olas, svaigo gurķi. Majonēze, krējums un sāls, pipars, dilles. Šprotes sajauc kopā ar majonēzi (rasola majonēzi) un liek klāt visām sastāvdaļām. Ļoti interesants un garšīgs sanāk šis rasols.
Vispirms ar visu mizu novāra kartupeļus un burkānus, šajā rasolā pieliku arī violetos burkānus, jo tādi vienkārši bija aizķērušies ledusskapī – no tā arī tāda mazliet rozīga rasola nokrāsa.
Paralēli vismaz pusotru stundu vāra cūkas mēli, neaizmirstot buljonam pielikt kādu lauru lapu, melnos un smaržīgos piparus. Kad visa novārīšana pabeigta, nomizo kartupeļus un burkānus, sagriež mazos kubiņos. Mēlei novelk "miziņu" un sagriež arī to. Visu liek bļodā un papildina ar pārējām sastāvdaļām – konservētiem zirnīšiem, vārītu olu.
Gurķus liku gan marinētus, gan sālītus. Aizdaram pāris karotes skābā krējuma (20%, jo svētki taču!), majonēze, dāsna sinepju karote un joka pēc arī tuč tuč asās sriračas mērces.
Samaisa un ēd trīs dienas no vietas!
150 gr vārīti burkāni
5 vārītas olas
5 marinēti gurķi
200 gr doktordesa
200 gr konservēti zaļie zirnīši
1/2 tējkarote melnie pipari
1/2 tējkarote sinepes ar medu
Šķipsna cukurs ( tas piedod rasolam īpaši labu garšu)
Sāls
200 gr provansas majonēze
Visas sastāvdaļas sagriež gabaliņos un samaisa ar garšvielām un majonēzi. Liek ledusskapī uz pāris stundām savilkties.
Desu nomainīt uz vārītu vistas fileju, un rasols sanāks pats labākais :)
Manā rasolā galvenais ir vārīta liesa gaļa, kartupeļi,z irnīši, mazliet skābs ābols, marinēti gurķi, ola majonēze, krējums, sinepes, pipariņš un "Anniņas" garšvielas. Protams, milzīga nozīme ir dekorācijai.
3 cieti novārītas olas
1 burkāns
vārīti zaļie zirnīši
3 marinēti gurķi
Sīpols
Visu sagriež mazos gabaliņos un sajauc ar "Hellmann's" majonēzi. Rasols ir vienkāršs un lieliski sader ar citām uzkodām.
Izcila garšu buķete! Svētki nav iedomājami bez šī gardā rasola.
Pagatavošana: Vistas girosu sagriež kubiņos, riekstus izlupina, vīnogas sagriež uz pusēm, sasmalcina Ķīnas kāpostu, visu sajauc ar nedaudz majonēzes. WOW! Lai labi garšo!