Vienīgais striktais nosacījums, ka gurķiem tajā jābūt divu veidu – svaigiem un marinētiem. Pārējais viss ir klasika – novārīti kartupeļi, burkāni un olas, klāt vēl doktordesa un konservēti zaļie zirnīši. Ja rasolu ēd bērni, svaigu sīpolu parasti kopējā bļodā neliekam, bet novietojam atsevišķā trauciņā, lai katrs ēdājs savu šķīvi ar sīvo produktu var nogarnēt pats. Cik daudz kuru sastāvdaļu likt? Kalkulējam pēc acumēra, lai katrs produkts milzu rasola bļodā ir vienādā attiecībā. Un visu smalki sakapā kubiņos, nekādas rīvēšanas!
Noslēdzošā rasola gatavošanā ir mērcīte – 1:1 majonēze ar skābo krējumu un klāt vēl kāda maza tējkarote asu sinepju. Visu rūpīgi apmaisa un ļauj pāris stundas ievilkties, lai rasols smeķīgāks!
Rasola pamats ir vārītās olas ar majonēzi. 1.5kg rasola pagatavošanai nepieciešamas 10 olas, laba Provansas majonēze (piem. "Spilva" vai "Francis"), Ungārijas konservētie zirnīši 400g skārda bundža, "Bonduelle" vai jebkuri citi. Sālītie gurķi vidēja lieluma 5 gab. – var ņemt tirgos, lai var pagaršot un izlasīt vēlamo izmēru. Vārīta gaļa, vārīta mēle vai mazsālīts lasis, vai garšīga doktordesa (Saukas Teļa desa) ~puskilo, divi nelieli kartupeļi, kas vārīti mizā. Skābais krējums ~puse 500ml trauka.
Sagriežamās lietas (gaļa, gurķi, karupeļi) sagriež pēc iespējas smalki, cenšoties tuvināties 4mm kubiciņu izmēram. Olas sasmalcina rupji – piemēram, tās vienu pēc otras ieliek rosola traukā un izārda ar dakšu. Visu saber rasola traukā pa virsu tur jau esošām olām. Iestrādā majonēzi un skābo krējumu. Ieliek aukstumā uz pāris stundām. Labākās garšas īpašības atklājas pēc diennakts aukstumā. Labu apetīti
Vārīti kartupeļi, burkāni, olas, cūkgaļas, vistas vai teļa gaļas cepetis (var būt arī mīksti novārīta liellopa gaļa), konservēti zaļie zirnīši, sīpoli, marinēti vai skābēti gurķi, svaigs mizots ābols. Visām sastāvdaļām pēc apjoma jābūt apmēram vienādā daudzumā, izņemot sīpoli, gurķi un zirnīši ir nedaudz mazāk.
Mērce: "Francis majonēze" 3/5 un skābs krējums 2/5. Mērcē izšķīdina sāli un iemaisa smalkos piparus.
- Vārīta cūkgaļa apm.200 gr.
- Vārīti kartupeļi – 5 gab.
- Marinēti gurķi – 3-4 gab.
- Vārītas olas – 3 gab.
- Zaļie zirnīši – pēc izvēles
- Zaļš ābols –1 gab.rīvēts uz rupjās rīves
- Vārīts burkāns –1 paliels, kubiņos
- Majonēze + krējums 2/1 + sāls + Vegeta pēc garšas.
Var pielikt 1/2 marinētu siļķi vai 2 nēģus! Ar nēģiem, protams, būs vēl garšīgāki!!!
• 8 vidēji lieli kartupeļi (svarīgi izvēlēties šķirni, kas nav pārāk šķīstoša, piemēram Lauru)
• 1 liels vai 2 vidēji lieli burkāni
• 1 liela vai 2 vidējas vārītas bietes
• 6 olas
• 4–5 marinēti gurķi
• 2–4 mazsālītas siļķes filejas
• 1 kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu
Mērcei: • 400 ml skābā krējuma • 1 ēdamkarote rīvētu mārrutku • 1 ēdamkarote sinepju • Šķipsniņa sāls • Sīpoli, loki vai citi zaļumi pārkaisīšanai pēc izvēles
Vislabāk, ja visu, kas vārāms, novāra iepriekšējā dienā un pa nakti atdzesē ledusskapī. Aukstā ūdenī liek vārīties kartupeļus un burkānus ar mizu, kā arī olas. Vārāmajam ūdenim var pievienot krietnu sauju sāls – tas caur mizu neiesūksies dārzeņos, bet tā iespaidā kartupeļu mizas neplaisās, un tie pēc izvārīšanas būs vieglāk sagriežami. Pēc 10 minūtēm olas izņem no katla un atdzesē zem auksta ūdens strūklas. Saknes vāra vēl minūtes 10–15, līdz tās mīkstas, bet nedrīkst pārvārīt. Kad tās gatavas, nokāš un arī patur zem auksta ūdens strūklas, tad tās būs vieglāk nomizot. Īsi pirms rasola gatavošanas kartupeļus un burkānus nomizo, olas noloba. Visu griež mazos kubiņos, lai tie pēc izmēra būtu līdzīgi kā zirnīši, kurus pievieno pēdējos no visām sastāvdaļām. Tāpat sagriež vārītās bietes, marinētos gurķus un siļķi. Lielā bļodā visu rūpīgi izmaisa. Gatavo mērci. Krējumu sajauc ar sinepēm, mārrutkiem un sāli. Mērci nogaršo, tai jābūt nedaudz pikantai. Mērci pārlej rasolam un visu samaisa. Ja vēlas, var pārkaisīt ar sagrieztiem sīpoliem, lociņiem vai citiem zaļumiem. Var rotāt ar konservētiem zaļajiem zirnīšiem.
• 8 vidēji lieli kartupeļi (svarīgi izvēlēties šķirni, kas vāroties neizšķīst, piemēram, “Laura”)
• 1 liels vai 2 vidēji lieli burkāni
• 6 olas
• 4–5 marinēti gurķi
• 200 g labas kvalitātes doktordesa (pēc izvēles to var aizvietot ar vārītu vai kūpinātu gaļu)
• 1 kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu (400/265) Mērcei
• 250 ml Provansas majonēzes
• 250 ml skābā krējuma
• 1 ēdamkarote rīvētu mārrutku
• 1 ēdamkarote sinepju
• Šķipsniņa sāls
• Loki vai citi zaļumi pēc izvēles pārkaisīšanai
1. Liek katlā liek vārīties nomazgātus kartupeļus un burkānus ar mizu un olas, pievienojot sauju sāls. Kad ūdens sāk vārīties, pēc 10 minūtēm olas izņem un atdzesē zem tekoša ūdens. Saknes vāra vēl 20 minūtes, nokāš un strauju pārlej ar aukstu ūdeni, tad to nolej un visu izvārīto atdzesē. Vislabāk, ja visu novāra iepriekšējā dienā un pa nakti glabā vēsumā. 2. Atdzesētos kartupeļus un burkānus nomizo, olas noloba. Visu griež mazos kubiņos, lai tie pēc izmēra būtu tikpat lieli kā zirnīši, kurus pievieno pēdējos no visām sastāvdaļām. Tāpat sagriež marinētus gurķus un desu. Lielā bļodā visu rūpīgi izmaisa. 3. Gatavo mērci. Krējumu sajauc ar majonēzi, sinepēm, mārrutkiem un sāli. Mērci nogaršo, tai jābūt nedaudz pikantai. Mērci pārlej rasolam un samaisa. Ja vēlas, rasolu var pārkaisīt ar sagrieztiem lociņiem vai citiem zaļumiem.
Īpaša sastāvdaļa mango, vārīta un izcepta vistas gaļa, dzērvenes, dzeltenais kivi. Ļoti labi sapas ar vistas gaļu. Dekorācijai saldie sieriņu gabaliņi. Noderēs jaunkundzēm, kuras grib ievērot diētu, skolēnu pusdienu kastītē.
Mana vīra rasols. Noderīgs darbam mežā, celtniecībā, armijā. Sastāvdaļas bez krējuma, majonēzes, lai nebojājas un nemaina garšu. Apcepts kārtains žāvēts speķītis no J. Saukas, kabanos desiņas gabaliņi, mājās marinēti gurķīši, vakardienas griķi. Viss, ko vajag darbam ārā, var pirms ēšanas uzsildīt. Mana vīra Jura piemiņai.
Šī ir klasiska rasola recepte:
- puse sarkanā sīpola smalki sagriezta
- vārīti kartupeļi ar mizu, nomizoti un sagriezti kubiņos
- spilvas marinētie gurķi smalki sagriezti
- konservēti zaļie zirnīši
- cieti vārītas olas
- jubilāra karbonāde vai cita līdzīga gaļiņa
- skābens ābols, nomizots, smalki sagriezts
Mērce ir krējums un "Spilvas" majonēze proporcijās 1:1. Viss kārtīgi jāsamaisa un jāliek pāris stundas atpūsties. Rasols pazūd ļoti ātri.
Sastāvdaļas: Ar mizu vārīti labi atdzesēti kartupeļi (ne miltaini);
Ar mizu vārīti labi atdzesēti burkāni;
Cieti vārītas olas;
Konservēti zirnīši;
Marinēti gurķi;
Laba doktordesa;
Mērcei: Majonēze Francis vai pašas gatavota;
Krējums, ja mērcē izmantoju pašas gatavotu majonēzi;
Sinepes;
Mārrutki;
Malti melnie pipari;
Marinēto gurķu šķidrums un/vai marinētu aso piparu šķidrums;
Svaigs sīpols.
Svarīgi mērci gatavot atsevišķā traukā, lai labi sajaucas visas sastāvdaļas. Rasolu griež iepriekšējā vakarā pirms svētkiem (OBLIGĀTI), citādi garšas nepaspēj pienācīgi sadraudzēties. Kad viss sagriezts, labi sajauc, kā arī iejauc mērci. Nākamajā dienā, ja salāti par sausu, pievieno vēl mērci un pielabo līdz īstajai garšai!
Rasols ar "Lidl Nautica" siļķi, īpašo sastāvdaļu, kā arī bez citām – kartupeļi, marinēti un svaigi gurķi – pievienoju arī dzērvenes, kas labi sapas ar siļķi.
Rasolu gatavoju ar tradicionāliem dārzeņiem, bet desas vietā – cepetis! Tātad: vārīti – kartupelis, burkāns, cepts cepetis, marinēts gurķis (vasarā – svaigs gurķis), drusku majonēze, krējums un asumiņam – noteikti mārrutki.
Kartupeļi, burkāni, olas, desa, sīpols, marinēti gurķi. Spilvas rasola majonēze.
Mērce: krējums ar majonēzi un tējkaroti klasisko sinepju.
Sastāvdaļas: Marinēti gurķi, svaigs gurķis, zaļie konservetie zirnīši, žāvēta cūkgaļas karbonāde, vārīti burkāni un kartupeļi.
Šie klasiskie salāti ir noslīpēti līdz pilnībai un var ēst trīs dienas. Šķīvī neaizpeld, garša pilnīga. Mums tas ir rosolītis. Kā agrākos laikos, kad galdā pasniedza kristāla traukā.
Sastāvdaļas:
Kartupeļi Laura, novārīti
Burkāni novārīti
Doktordesa 80. gadu Forevers
Pusžāvētā Dāņu salami Forevers ( mazāk nekā doktordesu)
Zaļie zirnīši Bonduelle (nolej sulu, notecina !!)
Olas vārītas ar dakšiņu saspaidītas
Mājās skābēti gurķi garšīgi (sagrieztiem nospiež sulu!!)
Tos liek klāt pie majonēzes – krējuma.
Sagatavo atsevišķā bļodā – Provansas Majonēze Francis, dažas karotes skābs krējums, melni malti pipari, tējkarote stiprās sinepes, cukurs šķipsna, pieliek klāt sagrieztos un nospiestos skābētos gurķus. Visu samaisa un izgaršo.Sāls pēc garšas. Kāds būs aizdars, tā garšos rosols. Salātus sajauc kopā. Gardi!
Rasols – klasiski latviskais
5 vārīti kartupeļi, 1 vārīts burkāns, 3 vārītas olas, 300g varītā desa, 3 marinēti gurķi, konservēti zaļie zirnīši, šķipsniņa sāls un naža gals malti melnie pipari, majonēze.
Visu, kas ir jāsagriež, sagriež kubiņos un, pievienojot sāli un piparus, sajauc ar majonēzi.
Svinīgs Ziemassvētku rasols ar gardumu eglīti – tradīcijas un radošums vienā receptē!
Sastāvdaļas: • vārīti kartupeļi • doktordesa vai žāvēta gaļa • svaigi vai marinēti gurķi • vārītas olas • sagriezts sīpols vai saišķis lociņu • konservētu zaļo zirnīšu • majonēze • tējkarote sinepju (pēc izvēles) • sāls un pipari pēc garšas.
Dekorēšanai: • zaļie zirnīši • lociņi • granātābolu sēkliņas • kukurūza.
Sagatavo sastāvdaļas: 1. Nomizo, novāra kartupeļus, atdzesē un sagriež nelielos kubiņos. 2. Sagriež doktordesu vai žāvēto gaļu nelielos gabaliņos. 3. Smalki piegriež svaigus vai marinētus gurķus. 4. Olas novāra, nomizo un sagriež kubiņos. 5. Sasmalcina sīpolu vai lociņus. 6. Lielā bļodā sajauc visas sagrieztās sastāvdaļas (kartupeļus, gaļu, gurķus, olas, un lociņus/sīpolus). 7. Pievieno zaļos zirnīšus. 8. Pievieno mērci: sajauc sastāvdaļas ar majonēzi. 9. Pēc izvēles pievieno sinepes, lai piešķirtu papildu garšu. 10. Pagaršo, pievieno sāli un piparus.
Dekorēšana: No zaļajiem zirnīšiem veido Ziemassvētku eglītes formu. Izmanto lociņus kā egles zarus. Granātābolu sēkliņas kalpo kā eglītes rotājumi. Kukurūzas graudu novieto eglītes galotnē kā zvaigzni. Lai labi garšo un priecīgus Ziemassvētkus!
Mammas rasols. Visu izsaka pasniegšanas māksla! :) Sastāvā – vārīts kartupelis, desa, marinēts guķis, svaigs gurķis, konservēti zaļie zirnīši, Provansas majonēze. Dekorēts ar rīvētu olu, desas šķēlītēm, olīvēm, zaļajiem lociņiem. Gardi!
1. Kvalitatīvi produkti bez kūpinājumiem. 2. Sastāvdaļu sagriešana zirņu lieluma gabaliņos, gurķi – plānos garos gabaliņos. 3. Salātu mērce: sajaukt majonēzi, skābo krējumu, obligāti sinepes vai mārrutkus.
Sastāvdaļas:
Kartupeļi
Kūpināts vistas giross
Olas
Marinēti gurķi
Turku zirņi
Majonēze
Skābais krējums
Dilles
Garšvielas (malti melnie pipari, saldā paprika).
*Tortilla (servēšanai, taču brīva izvēle).
Pagatavošana. 1. Novārām kartupeļus, olas un liekam malā, lai atdziest. 2. Liekam uz pannas cepties turku zirņus, pāri pārberam saldo papriku (jo vairāk, jo gardāk), eļļu pievienojam pavisam nedaudz. Visu kārtīgi samaisām. Cepam, līdz zirņi paliek cietākas konsistences, jeb viegli kraukšķīgi. Atceramies, ka visu laiku jāmaisa, lai nepiedegtu. Alternatīva ir cepeškrāsnī uz cepamā papīra, max 15 min. 3.Smalki sagriežam vistas girosu, marinētus gurķus, kartupeļus, olas, dilles. 4. Ņemam lielu bļodu un sajaucam visas sastāvdaļas kopā, un pievienojam majonēzi, skābo krējumu (liku vienādās proporcijās) un maltus melnos piparus. Kārtīgi visu samaisām. 5. Liekam ledusskapī uz pāris h, lai visas garšas savelkas. Būs tā vērts. 6. Pirms pasniegšanas. Ņemam tortillu, zobu bakstāmos un izveidojam tādu kā trauciņu, tad to liekam uz cepamā papīra cepeškrāsnī 180 grādos max uz 10 min, līdz tortilla viegli apbrūnējusi. 7. Servējam rasolu tortillas trauciņā, kas reizē kalpos maizītes vietā. Dekorējam ar dillēm, un veseli ēduši! * Proporcijas visam uz aci un ēdāju skaita. Priecīgus svētkus ik katrā mājā, ik katros svētkos un visās šī ēdiena variācijās!
Izvāra kartupeļus un burkānus ar visu mizu. Atdzesē, nomizo un sāk griezt salātiem smalkos kubiņos. RAsolam būs nepieciešams doktordesa, svaigs garais gurķis, marinēti gurķi, zaļie konservētue zirnīši ,vārītas olas, majonēze un skābais krējums. Sāls un pipari. Es tomēr vēl piegriežu sarkano sīpolu. Lai labi garšo!
Mans brālēns vienmēr, kad taisa šo rasolu, zvana man ar jautājumu – ko tu tur neliki klāt? Gadiem nemainīgās, izcilās receptes galvenais noslēpums ir tikai kvalitatīvi produkti: vārīti kartupeļi, "Rubeņu" žāvētā vista, vārīti burkāni, smalki sagriezti sīpoli, pašas marinēti gurķi un "Franča" majonēze. Kad viss sagriezts, sajauc majonēzi ar gurķu marinādi un pievieno sagrieztajām sastāvdaļām (der arī pašmāju veikala marinētie gurķi, bet tiem jābūt gardiem). Vasaras variantā lieku svaigos gurķus. Garšo tikpat lieliski!
Desa, kartupeļi, burkāni, marinēti gurķi, konservēti zirņi, olas, smalki sagriezts sīpols, malti melnie pipari, brokastu majonēze un pats galvenais sulīgam rasolam – kad viss ir kopā sajaukts, pieliet klāt nedaudz gurķu marinādi un samaisīt.
Suši šajā gadsimtā iet savu uzvaras gājienu, it sevišķi mūsu platuma grādos, taču rasols netaisās iepalikt,tad nu abi apvienojās jaunās garšās.
Tev vajadzēs: Kartupeļus, doktordesu, svaigu gurķi, olas, nori lapas, maltus melnos piparus, majonēzi, skābo krējumu, terijaki mērci, dilles.
Pagatavošana: 1. Sagriez doktordesu, svaigu gurķi un iepriekš novārītus kartupeļus, olas. 2. Liec visas sastāvdaļas bļodā un pievieno skābo krējumu, majonēzi (vienādās proporcijās) un 2-3 ēdamkarotes terijaki mērces. Pievieno piparus un ar šķērēm smalki sagrieztu nori lapu (1-2gb), dilles. Visu kārtīgi samaisam. 3. Liec ledusskapī uz pāris stundām. 4. Uzklāj galdu, servē rasolu un labu apetīti.
Svētku galds bez rasola nav svētki.
Rasola sastāvdaļas: vārīti kartupeļi (vislabāk kartupeļi, kuri nešķīst), vārīti burkāni, vārītas olas ,gaļas produkti (kūpināta desa vai kūpināts liess gaļas gabals, vai pašas gatavots cepetis ), marinēti gurķi, majonēze, sinepes, graudu sinepes, mārrutki, cukurs, sāls, malti pipari. Vasarā lieku arī svaigu gurķi.
Gatavošana: kartupeļus, burkānus, olas, gaļas produktus, gurķi sagriež kubiņos.Pagatavoju mērci atsevišķā traukā: majonēze, sinepes, graudu sinepes, mārrutkus, gurķu marinādi (slepenais produkts), sāls, pipari, cukurs un visu kārtīgi samaisa. Mērci pievieno rasola sastāvdaļām, kārtīgi samaisa un ļauj visam savilkties. Un tad kārto traukā un dekorē. Labu apetīti!
Kartupeļus, desu, svaigu gurķi, papriku, sīpolu un ābolu griež smalkos salmiņos, sarīvē olas, pievieno mazo bundžiņu ar "Bonduelle Premium" zirnīšiem. Atsevišķi sajauc majonēzi, krējumu, nedaudz franču sinepes, nedaudz mārrutkus, sāli un piparus, pēc garšas. Visu samaisa kopā un atstāj ledusskapī savilkties.
Vārīti kartupeļi smalki griezti, kā arī burkāni un svaigs gurķis. Cik kartupeļu, tik pēdējais. Obligāti doktordesa, citas neder. Slepenās sastāvdaļas – konservēta kukurūza zaļo zirnīšu vietā, zaļumu vietā pētersīļa lapas smalki, smalki kapātas, sāls vietā – vārīts un atdzesēts cūkas gaļas buljons (tur pievienota sāls), citronpipari un vismaz 3 stundas ledusskapī savilkties. Izņem ārā, standarta dekors jeb kas palika pāri pa virsu, labu apetīti.
Marinēti gurķi, konservēti zirnīši,doktordesa, novārīti burkāni, novārītas olas, novārīti kartupeļi, sinepes, rasola majonēze.
Rasolu taisu jau no bērnības, dzīvojam laukos, liela saimniecība. Mammai bijām 5 bērni. Es gatavot sāku mācīties jau 7 gadu vecumā. Mamma rasolā lika klāt kūpinātas šprotes. Liek kartupeļus, burkānus, zaļos zirnīšus, desu, marinētus gurķus, olas, svaigo gurķi. Majonēze, krējums un sāls, pipars, dilles. Šprotes sajauc kopā ar majonēzi (rasola majonēzi) un liek klāt visām sastāvdaļām. Ļoti interesants un garšīgs sanāk šis rasols.
Vispirms ar visu mizu novāra kartupeļus un burkānus, šajā rasolā pieliku arī violetos burkānus, jo tādi vienkārši bija aizķērušies ledusskapī – no tā arī tāda mazliet rozīga rasola nokrāsa.
Paralēli vismaz pusotru stundu vāra cūkas mēli, neaizmirstot buljonam pielikt kādu lauru lapu, melnos un smaržīgos piparus. Kad visa novārīšana pabeigta, nomizo kartupeļus un burkānus, sagriež mazos kubiņos. Mēlei novelk "miziņu" un sagriež arī to. Visu liek bļodā un papildina ar pārējām sastāvdaļām – konservētiem zirnīšiem, vārītu olu.
Gurķus liku gan marinētus, gan sālītus. Aizdaram pāris karotes skābā krējuma (20%, jo svētki taču!), majonēze, dāsna sinepju karote un joka pēc arī tuč tuč asās sriračas mērces.
Samaisa un ēd trīs dienas no vietas!
150 gr vārīti burkāni
5 vārītas olas
5 marinēti gurķi
200 gr doktordesa
200 gr konservēti zaļie zirnīši
1/2 tējkarote melnie pipari
1/2 tējkarote sinepes ar medu
Šķipsna cukurs ( tas piedod rasolam īpaši labu garšu)
Sāls
200 gr provansas majonēze
Visas sastāvdaļas sagriež gabaliņos un samaisa ar garšvielām un majonēzi. Liek ledusskapī uz pāris stundām savilkties.
Desu nomainīt uz vārītu vistas fileju, un rasols sanāks pats labākais :)
Manā rasolā galvenais ir vārīta liesa gaļa, kartupeļi,z irnīši, mazliet skābs ābols, marinēti gurķi, ola majonēze, krējums, sinepes, pipariņš un "Anniņas" garšvielas. Protams, milzīga nozīme ir dekorācijai.
3 cieti novārītas olas
1 burkāns
vārīti zaļie zirnīši
3 marinēti gurķi
Sīpols
Visu sagriež mazos gabaliņos un sajauc ar "Hellmann's" majonēzi. Rasols ir vienkāršs un lieliski sader ar citām uzkodām.
Izcila garšu buķete! Svētki nav iedomājami bez šī gardā rasola.
Pagatavošana: Vistas girosu sagriež kubiņos, riekstus izlupina, vīnogas sagriež uz pusēm, sasmalcina Ķīnas kāpostu, visu sajauc ar nedaudz majonēzes. WOW! Lai labi garšo!