Brīvdienu māja "Lejaslīgas"
Unikāla miera oāze Gaujas Nacionālajā parkā

Sagatavoja DBS sadarbībā ar brīvdienu māju "Lejaslīgas"

Foto: Publicitātes

Kad burzma un ikdienas skrējiens nogurdinājis, laiks doties pie dabas, kur netraucē pilsētas kņada. Pie sevis ciemos ieklausīties vēja šalkoņā, putnu vīterošanā un upes meditatīvajā guldzēšanā aicina brīvdienu māja "Lejaslīgas". Meža ieskautais nams netālu no Līgatnes ir kā miera osta, kas viesiem piedāvā nesteidzīgu atpūtu Gaujas Nacionālā parka teritorijā.
"Māja ar dvēseli," tā "Lejaslīgas" raksturo saimniece Aleksandra. Šis ir ģimenes projekts, kura izveidošanā ielikta sirds un krietna deva mīlestības, jo sākotnēji māja veidota pašiem sev. Tiesa, ar labām lietām ir jādalās, un aizvadītā gada izskaņā "Lejaslīgas" uzņēma pirmos viesus.
Senā nama atdzimšana
Cik zināms no nostāstiem, māja celta pirms Otrā pasaules kara. Gadiem ilgi nomaļais nams grima aizmirstībā, līdz 2016. gadā beidzot sagaidīja savus jaunos īpašniekus, kuri to palēnām atjaunoja un deva tam otro dzīvi. Tagad šī kļuvusi par vietu, kur patverties no cilvēku drūzmas un trokšņiem, kas ikdienā mums traucē sadzirdēt pašiem sevi.

Lai renovācijas gaitā netiktu zaudēts nama autentiskums, īpaša uzmanība pievērsta dažādām detaļām. Tādējādi namā izdevies uzburt nomierinošu auru – katrs stūris un paksis "Lejaslīgās" izstaro mājīgumu un siltumu un tā vien vilina izbaudīt nesteidzīgu atpūtu kopā ar saviem mīļajiem.
Lai gan nams ir liels, tas ir ļoti mājīgs un mīlīgs. Šī vieta iemieso kopā būšanu, aizbēgšanu no burzmas, atpūtu un satuvināšanos ar dabu.
— Aleksandra, brīvdienu mājas "Lejaslīgas" saimniece
Mājā ir plaša viesistaba ar ēšanas zonu, funkcionāla virtuve, balkons un četras guļamistabas. Katrai no tām ir sava atsevišķa vannasistaba. Interjerā plaši izmantotas koka detaļas un dominē gaiši toņi. Savukārt estētiskajā iekārtojumā acis piesaista dažādi oriģināli elementi – simpātiskas lustras, pārdomātas mēbeles, kvalitatīvi paklāji un aizkari, kā arī citi dizaina priekšmeti, kas kopā veido nomierinošu un sakārtotu ansambli.
Par visu padomāts
Saimnieki ir parūpējušies par to, lai viesi varētu atpūsties, nelauzot galvu par ikdienišķiem sīkumiem. Virtuve ir nodrošināta ar visu nepieciešamo gatavošanai un maltīšu, kā arī dzērienu pasniegšanai. Padomāts arī par tiem, kam patīk gatavot svaigā gaisā, – ir pieejams grils. Ieritināties uz dīvāna aicina mīksti plediņi, bet guļamistabās par saldu miegu rūpējas tīra, mīksta gultasveļa. Vannasistabas nodrošinātas ar svaigiem dvieļiem un ķermeņa kopšanas produktiem.
"Lejaslīgas" nav radītas kā komerciāls projekts. Viss tika būvēts mums pašiem, tāpēc mājas atjaunošanā un iekārtošanā ielikām sirdi un dvēseli, pievēršot uzmanību detaļām. Tāpat arī, uzņemot viesus, pievēršam uzmanību dažādām niansēm, kas viņu atpūtu padarīs patīkamāku.
— Aleksandra, brīvdienu mājas "Lejaslīgas" saimniece
Atlaisties dīvānā un palasīt grāmatu, sasildīties pie omulīga kamīna, doties pastaigā mežā ieelpot dabu un izbaudīt klusumu, nopeldēties Gaujā vai naktī vērot zvaigžņotās debesis bez pilsētas gaismu piesārņojuma. "Lejaslīgās" dzīvei ir lēnāks ritējums, un šeit patiesi iespējams uz brīdi atslābināties un atgādināt sev, kas ir svarīgākais.
Līgatnes dārgumiem pa pēdām
Atpūtu mājīgajā viesu namā iespējams apvienot ar interesantu tūrisma objektu apskati. Viens no tiem – padomju laiku slepenais bunkurs Līgatnē. Bunkurs atrodas deviņus metrus zem zemes, un tajā iekārtota patversme, kas savulaik bija paredzēta Latvijas komunistu varas elitei kodolkara gadījumā. Te saglabājušies autentiski laikmeta eksponāti. Savukārt vecā Līgatnes papīrfabrika pēc 200 gadu pastāvēšanas atdzimusi jaunā veidolā un pamazām kļūst par vietu, kur gan atsākta papīra ražošana, gan notiek radošās darbnīcas, meistarklases, pasākumi, koncerti, izstādes un daudz kas cits.

Pa ceļam uz "Lejaslīgām" var piestāt Līgatnes dabas takās, kur iespējams iepazīt Gaujas Nacionālā parka dabas bagātības un savvaļas dzīvnieciņus. Bet pirms tam noteikti kārtīgi jāieturas gardēžu iecienītajā "Pavāru mājā". Restorānam par izcilu pavārmākslu un ilgtspējīgu saimniekošanu piešķirta "Michelin" zaļā zvaigzne.
Gaidīsim jūs ciemos dabas ieskautajā brīvdienu mājā "Lejaslīgas"! Viesu ērtībai piedāvājam arī transfēra iespējas – nogādāt jūs līdz viesu namam un pēc atpūtas arī aizvest mājās.
Meklē mūs:
Copyright © 2023 AS DELFI. All rights reserved.