Foto: Publicitātes foto
Ikviens reiz ir dzirdējis ieteikumus, ka savā ēdienkartē ir svarīgi iekļaut augļus, dārzeņus un ogas, un ne velti – tie ir mūsdienu cilvēka ēdienkartes pamats. "Maxima Latvija" kopā ar uztura speciālisti Lizeti Pugu dalās ar trīs svarīgiem iemesliem, kāpēc ikvienam Latvijas iedzīvotājam vajadzētu augļus, dārzeņus un ogas iekļaut regulāri arī savās ikdienas maltītēs.

1. Augļi, dārzeņi un ogas – bagātīgs uzturvielu avots

Augļu un dārzeņu iekļaušana ikdienas uzturā ir galvenais veids, kā uzņemt svarīgās uzturvielas, kā balastvielas, minerālvielas un vitamīnus. Lai arī bieži vien cilvēki uzskata, ka dārzeņi ir tie, no kuriem nav iespējams iegūt sāta sajūtu, patiesībā tie ir nozīmīgas papildu piedevas, kas piešķir mūsu pamatēdienam krāsas, tostarp kombinācijā ar graudaugiem un obaltumvielām rūpējas par mūsu sāta sajūtu. Jo vairāk mēs košļājam, jo vairāk mēs saprotam un apzināmies ēšanas procesu. Ilgtermiņā to regulāra iekļaušana ēdienreizēs ļauj samazināt porciju izmēru un saglabāt labāku veselību.

Dārzeņi ir mūsdienu cilvēka ēdienkartes pamatu pamats, jo to sastāvā ir vērtīgi, bioloģiski aktīvi savienojumi, kā vitamīni, minerālvielas, antioksidanti, balastvielas un ir ar zemu enerģētisko vērtību, kas ir nozīmīgi gan augošam, gan pieaugušam cilvēkam.

2. Iekļauj dārzeņus, augļus un ogas maltītēs daudzveidīgi

Katru dienu būtu jāapēd vismaz 500 g dārzeņu un augļi, tie būtu vismaz 3 dārzeņi un 2 augļi. Ikdienā tiem jābūt pēc iespējas daudzveidīgākiem gan krāsas, gan garšas, gan pagatavošanas veidā. Svaigi, tvaicēti, cepti, sarkani, violeti, zaļi, balti – daudzveidība ir viens no veselīga dzīvesveida pamatnoteikumiem.

Augļi, dārzeņi un ogas ir būtisks vitamīnu avots – piemēram, burkānos, spinātos, tomātos esošais A vitamīns veicinās imūnsistēmas darbību, bietēs esošie B grupas vitamīni nepieciešami nervu sistēmas, gremošanas sistēmas, smadzeņu darbības nodrošināšanai. Tāpat tajos esošās minerālvielas, piemēram, avenēs esošais magnijs palīdz samazināt nogurumu, kamēr bumbieros, spinātos, sīpolos esošais jods palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu.

3. Dažādi superprodukti – arī tepat veikalu plauktos

Pēdējā laikā arvien tiek vairāk tiek runāts par veselīgu uzturu un dažādu superproduktu meklēšanu, aizmirstot par pašmāju produktu daudzveidību un to pievienoto vērtību. Piemēram, kāposti un puķkāposti mudina gremošanas procesus, toties rācenis un kālis būs tikpat sātīgi kā kartupeļi, tikai ar mazāku cietes daudzumu un enerģētisko vērtību. Savukārt kabacis satur gana daudz kālija, kas palīdz nodrošināt normālu šķidruma daudzumu organismā. Šie produkti ir ērti pieejami un ir lielisks papildinājums dažādiem salātiem, zupām un citiem ēdieniem.

Nereti nākas dzirdēt atrunas, ka cilvēki izvairās no augļu un dārzeņu ēšanas, jo paši tos neaudzē, taču arī tirdzniecības vietās ir iespējams iegādāties daudz un dažādus produktus, kas ir vērtīgi uzturā, turklāt vajadzētu atcerēties, ka dārzeņi nav tikai tomāti un gurķi, bet arī kāposti, burkāni, bietes un dažādi citi zaļumi un saknes, kas ir pieejami visu cauru gadu."

Jāuzsver, ka kartupeļi pēc to uzturvērtības neskaitās dārzeņi, tādēļ ar to patēriņu vien nepietiks, lai sagādātu visus nepieciešamos pamatelementus. Lai veicinātu augļu un dārzeņu patēriņu, ieteicams tos novietot mājās redzamā vietā, jo, garām ejot, roka, pat nemanot, stiepsies pēc tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!