Foto: Publicitātes foto
Kamēr mazumtirdzniecības dati liecina, ka augļi un dārzeņi ir nozīmīga Latvijas iedzīvotāju uztura sastāvdaļa un viena no populārākajām produktu grupām ikdienas iepirkumu grozā, tikmēr iedzīvotāju aptaujas rāda, ka to iekļaušanu ikdienas ēdienkartē var ietekmēt cena.

Latvijas iedzīvotāji līdz šim regulāri iegādājušies svaigus augļus un dārzeņus, liecina "Maxima Latvija" pārdošanas dati. Dārzeņu un augļu pieprasījums liecina, ka iedzīvotāji labprāt izvēlas gan vietējos, gan ārvalstu produktus.

Pircēju iecienīto dārzeņu vidū ir Latvijai raksturīgi produkti – garie gurķi, galviņkāposti, kartupeļi un tomāti, kas ir būtiska sastāvdaļa kā uzkodām, tā arī pamatmaltītēm. Tāpat iedzīvotāji labprāt papildina savas ēdienreizes ar augļiem un ogām, no kuriem tradicionāli iecienīti ir āboli, bumbieri, mellenes un citi.

Tiek lēsts, ka katru dienu būtu jāapēd vismaz 500 g dārzeņu un augļi – vismaz 3 dārzeņi un 2 augļi. Ikdienā tiem jābūt pēc iespējas daudzveidīgākiem gan krāsas, gan garšas, gan pagatavošanas veidā. Svaigi, tvaicēti, cepti, sarkani, violeti, zaļi, balti – daudzveidība ir viens no veselīga dzīvesveida pamatnoteikumiem.

Tikmēr aptaujas liecina, ka līdz ar augļu un dārzeņu cenu pieaugumu jaunā PVN ietekmē, kas no 1. janvāra pieaug no līdzšinējiem 5% uz 12%, daļa iedzīvotāju var mainīt ierasto augļu un dārzeņu patēriņa paradumus. Piemēram, pētījumu kompānijas "Norstat Latvija" medijos publicētajā aptaujā, kas lasāma šeit, 77% respondentu atzinuši, ka Latvijas iedzīvotāji samazinātu Latvijai raksturīgo augļu, dārzeņu un ogu patēriņu, ja šo produktu cenas pieaugtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!