Fоtо: LETA

Vai jūs jau esat izlēmuši, kura no partijām vai konkrētu politiķu piedāvājumiem jūs uzrunā visvairāk un varētu pārstāvēt mūsu valsti Eiropas Parlamentā (EP)? Eiropas Universitātes Institūts (EUI) arī pirms šīm gaidāmajām vēlēšanām ir sagatavojis lietotnes "EU&I" versiju, piedāvājot 30 apgalvojumus par aktuālām problēmām, un ļaujot katram interesentam atrast partiju, kas vislabāk atbilst viņu politiskajiem ideāliem.

Lietotne ir pieejama vairāk nekā 20 valodās, un lietotāji var salīdzināt savus uzskatus ar partiju pozīcijām gan savā izcelsmes valstī, gan visā Eiropā.

Kopš 2009. gada EUI starpdisciplinārā nodaļa, Roberta Šūmana centrs, ir ieguldījis ievērojamus resursus šajā projektā pirms katra EP vēlēšanu cikla. Šogad, sadarbībā ar zinātnisko komiteju, kurā darbojas pētnieki no Lozannas un Lucernas universitātēm, 150 politikas zinātnieki un partiju politikas eksperti – aptuveni pieci katrā dalībvalstī – ir analizējuši vairāk nekā 250 politiskās partijas un sarakstus, kas piedalās EP vēlēšanās, izpētot to programmas un citus uzticamus avotus.

"Šī gada Eiropas vēlēšanas ir īpaši svarīgas Eiropas Savienības nākotnei," "Delfi" sacīja projekta koordinators Lorenco Čiki. "Ir būtiski, lai pilsoņi būtu informēti par galvenajām vēlēšanu kampaņas tēmām. "EU&I" ir politiski neitrāla un nedod priekšroku nevienai politiskajai partijai vai partiju grupai. Mēs ceram, ka šī rīka izmantošana mudinās cilvēkus, kuri vēl nav izlēmuši, par ko balsot, doties uz vēlēšanu iecirkņiem," viņš piebilda.

Pētījumi rāda, ka vēlēšanu konsultāciju lietotnes ir efektīvi instrumenti politiskās līdzdalības veicināšanai un pilsoņu izpratnes paaugstināšanai par viņu vēlēšanu tiesībām.

EUI sadarbojas ar plašsaziņas līdzekļiem visā Eiropā, lai piedāvātu EU&I rīku pēc iespējas plašākai auditorijai Eiropā.

Latvijā vēlētāju testu nodrošina "Delfi".

EP vēlēšanas Latvijā notiks 8. jūnijā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !