Foto: Publicitātes foto

"Xiaomi" datoriem paredzētos monitorus demonstrēja jau 2019. gadā, bet Eiropā sāka tos tirgot nedaudz vēlāk. Pašlaik uzņēmums piedāvā dažādu izmēru (no 22 līdz 34 collu) monitorus, kā arī spēļu cienītājiem paredzētos izliektos monitorus. Visjaunākie piedāvājumi: spēlēm paredzētais izliektais 34 collu monitors Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi un darbam paredzētais 24 collu monitors Xiaomi 24i. Un abiem šiem piedāvājumiem ir tā pati cenas un kvalitātes attiecība, ko jau pasen redzam visos Xiaomi piedāvājumos: produktam jābūt labam, kvalitatīvam, funkcionālam, bet vienlaikus arī par ļoti pievilcīgu cenu.

Vai nav laiks mainīt?

Monitors tiek pirkta gana ilgam laikam, tāpēc pirms jauna monitora iegādes ir jāizvērtē savas vajadzības. To izdarīt nav pārāk grūti, bet esmu novērojis, ka ļoti daudzi cilvēki pārāk ilgi nemaina savu monitoru: gan birojos, gan mājās var redzēt visdažādākās senlietas, pat tādas, kam nav HDMI ievada, kas attēlo ļoti dīvainas krāsas vai pat mirgo. Lai arī monitoru tehnoloģijas ir būtiski uzlabojušās, uz jautājumu "kāpēc neiegādājies jaunu monitoru?", cilvēks parausta plecus un nomurmina "dārgi" vai "nav tik svarīgi". Tomēr mierīgi apsēdieties pie sava vecā monitora un novērtējiet:

  • diagonāli (varbūt ir laiks lielākam ekrānam?);

  • ekrāna formātu (varbūt 19:9 vietā ērtāks būtu 21:9?);

  • ekrāna formu (varbūt ir laiks izliektam ekrānam?);

  • ekrāna reakcijas laiks (aizvien biežāk spēlēju, tāpēc būtu jāizvēlas monitors ar reakcijas laiku 1 ms?);

  • ekrāna atsvaidzes intensitāte (kā šķiet, vai monitors ar 60 Hz atsvaidzes intensitāti jums vēl aizvien der?);

  • krāsu attēlojumu, spilgtumu, ekrāna matricas tipu, savienojumus, citas īpašības, piemēram, vai ekrānam ir sertificēta acu saudzēšanas tehnoloģija, kas būtu svarīgi visiem, kas daudz strādā pie datora.

Kad esat novērtējis savu monitoru, varat sākt meklēt jaunu. Nav grūti atrast labu monitoru visdārgāko monitoru plauktā, taču, ja negribas tērēt daudz naudas un vēlaties iegādāties lētāku monitoru, ir ļoti viegli nopirkt tādu, kas nebūs īpaši labāks par veco. Taču tirgū pilnīgi noteikti ir labi monitori par pieņemamu cenu. Divi no tiem ir šajā rakstā.

Foto: Publicitātes foto

Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi – spēlēm un darbam

Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi nav vislielākais ultra platekrāna monitors un tā ekrāna izliekums nav "visagresīvākais", tomēr cena pārsteidz – tikai ap 350 eiro par tāda izmēra un līmeņa monitoru? Protams, atpaliek no monitoriem ar augstākās klases OLED monitoriem, kuriem ir 240 Hz atsvaidzes intensitāte un citas augstākajai klasei raksturīgas īpašības un funkcijas. Taču paskatieties, ko piedāvā 34 collu Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi monitora ekrāns. Pirmkārt, 180 Hz maksimālo ekrāna atsvaidzes intensitāti, otrkārt, 3440 x 1440 punktu (saukta arī WQHD) izšķirtspēju. Atgādinu, ka runāju par tā saucamās budžeta klases produktu, bet, salīdzinot dažādu ražotāju lētākos piedāvājumus, nereti redzams, ka cenas dēļ tiek upurēts daudz un galu galā paliek tikai cena, bet visas īpašības, funkcionalitāte ir kaut kur aizkulisēs. Par Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi monitoru tā teikt nevaru, gluži otrādi – par 350 eiro cenu saņemsiet krietni vairāk nekā cerējāt.

Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi ekrāns atbalsta FreeSync Premium – adaptīvo tehnoloģiju, kas sinhronizē atsvaidzes intensitāti ar video apstrādes ierīces kadru skaitu, tāpēc ekrāna attēls neraustās un nemirgo, monitors darbojas ar mainīgu atsvaidzes intensitāte, kas atbilst videokartes kadru skaitam.

Parasti Xiaomi rūpnīcas ekrāna krāsu kalibrēšana ir precīza. Kā pierādījumu monitora kastē atradīsiet krāsu kalibrēšanas pārskatu, kas rāda, ka rūpnīcas kalibrēšanas krāsu precizitāte ΔE ir mazāka par 2. Kopumā viss, kas ir mazāka vērtība par 2, ir precīzas krāsas. Monitors attēlo 95% DCI-P3 krāsu gammas un 100% sRGB krāsu gammas, tātad krāsas nekropļo, atspoguļo ļoti precīzi. Maksimālais ekrāna spilgtums – 350 niti. Monitora reakcijas laiks uz lietotāja darbībām ir tikai 1 ms. Protams, var teikt, ka dārgāko monitoru reakcijas laiks ir 0,03 ms, taču vēlos atgādināt, ka cilvēka acs nepamana pikseļu maiņu mazāk kā 16 ms.

Xiaomi Curved Gaming Monitor G34WQi monitoram ir TÜV Low Blue Light sertifikāts, kas rāda, ka zema zilās gaismas līmeņa režīmā tas filtrē zilo gaismu, efektīvi samazina ekrāna mirgošanu, nenogurdina acis, tāpēc lieliski der arī birojam.

Šim monitoram nav skaļruņu, taču diez vai daudz cilvēku mūsdienās lieto monitoru skaļruņus, kuru skaņa parasti ir kā no "mucas"?

Foto: Publicitātes foto

Izliektā Xiaomi Curved Gaming Monitor G34WQi ekrāna ģeometrija

Monitora Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi ekrāna izliekuma koeficients – 1500R. Šis skaitlis un burts raksturo apli ar diametru (R) 1500 mm. No pirmajām ģeometrijas stundām skolā zinām – jo lielāks rādiuss, jo lielāks aplis. Datoru monitoros šis vienkāršais ģeometrijas likums atspoguļojas tā: jo lielāks rādiuss, jo mazāk izliekts ekrāns: 4000R ekrāns būtu maz izliekts, tuvāks plakanajam, bet 1000R būtu jau krietni izliekts. Salīdzinot plakanos un izliektos monitorus, tiek uzsvērts, ka izliektie ekrāni labāk atbilst dabiskajam cilvēka redzes laukam, tāpēc pie izliektā ekrāna var ātri pierast un nav nekādas vēlmes atgriezties pie plakanā.

Runājot par skatīšanās attālumu, jāpiemin, ka monitora ekrāna izliekuma rādiuss rāda arī maksimālo optimālo skatīšanās attālumu, t.i., monitoru ar 1500R ekrānu vislabāk skatīties no attāluma līdz 1,5 m, bet 2000R – līdz 2 m attālumā utt. Šajā gadījumā "optimālās skatīšanās vietas" noteikšana ir vienkārša ir tāpēc, ka izliektais ekrāns vislabāk atbilst dabiskajam redzes laukam un nav vajadzīgi nekādi papildu aprēķini, kas tiek izmantoti, lai noteiktu, kādā attālumā vislabāk sēdēt pie plakanā ekrāna.

Foto: Publicitātes foto

Kā jau minēju, Xiaomi G34WQi ekrāna izliekuma koeficients ir 1500R, šāds rādītājs nereti tiek dēvēts par "zelta", jo nav jāatrodas pārāk tālu no ekrāna, lai attālums no acīm līdz jebkuram ekrāna punktam būtu vienāds – sēžot ierastajā vietā pie galda, jūs labi redzēsiet, kas notiek ekrāna malās, uz visa ekrāna attēls būs vienmērīgs: vienāds kontrasts, spilgtums, krāsu intensitāte. Spēlētājiem taču ir ļoti svarīgi, lai uz ekrāna būtu redzama katra detaļa, lai izvairītos no dažādām kļūdām, kas saistītas ar dažādiem skatīšanās leņķiem.

Xiaomi Curved Gaming Monitor G34WQi un darba galds?

Ir kļūdains uzskata, ka izliektie ekrāni der tikai spēlēm, bet neder darbam. Ja strādājot jums uz ekrāna vienlaikus būs atvērti vairāki logi, vairākas programmas, izliektais ekrāns darbā var būt krietni ērtāks nekā plakanais. Izliektie monitoru ekrāni parasti ir ļoti plati, un tāpēc vien tajos vienlaikus ietilpst daudz atvērtu logu vai programmu, taču, ja darba monitors ir izliekts, nevis plakans, jūs iegūstat tādu pašu lietošanas pieredzi kā spēlētāji – visas ekrāna malas redzat dabiski, nav jāgroza galva, lai ieraudzītu, kas ir ekrāna stūros, kā tas mēdz būt, ja tiek lietots plats plakanā ekrāna monitors. Tiesa, ir jomas, kur izliektais ekrāns der sliktāk nekā plakanais, piem., fotogrāfija, dizaina darbi, videoierakstu apstrāde. Nav grūti saprast, kāpēc: fotogrāfija ir plakana, rasējums – plakans, kinoteātra ekrāns – plakans, tāpēc arī darbam labāk der plakanais ekrāns. Taču, ja jūsu darbs ir saistīts ar vairākām programmām, kas regulāri nepieciešamas, kuru logiem visu laiku jābūt redzamiem uz ekrāna, vai ja strādājat ar vienu programmu, bet tas ir Excel ar mežonīgi daudz kolonnām, padomājiet par Xiaomi Gaming Curved Monitor G34WQi monitoru – lai arī šis monitors tiek saukts par spēļu (Gaming) monitoru, tas lieliski der arī darbam. Un nepieņemiet pārsteidzīgus lēmumus: steigā, visticamāk, nopirksiet mazāku monitoru ar plakanu ekrānu un sliktākiem parametriem. Kāpēc izvēlēties mazāk, ja par to pašu cenu var iegūt krietni vairāk?

Foto: Publicitātes foto

Xiaomi Monitor A24i – "darba zirgs" par pieņemamu cenu

Populārā izmēra monitors ar 23,8 collu ekrānu Xiaomi Monitor A24i ir paredzēts ikdienas darbam. Šādu monitoru tirgū ir ļoti daudz, tāpēc viegli var apmaldīties. "Darba zirgam" netiek izvirzītas lielas prasības, nereti izšķirošais faktors ir cena, bet, paskatoties uz to, vienmēr ir vērts painteresēties arī par parametriem. Pierasts, ka darbam tiek pirkti monitori ar ne pārāk augstiem tehniskajiem parametriem, bet tas nav prātīgs lēmums, jo pie šiem monitoriem pavadām daudz laika.

Labam "darba zirgam" nav jābūt lielam, pietiek ar 24 collu diametru, taču ir svarīgi, lai tam būtu iespējas, kas nodrošina raitu darbu, bet svarīgākais ir attēla izšķirtspēja un kvalitāte.

Xiaomi Monitor A24i ekrāna atsvaidzes intensitāte ir 100 Hz, tas nodrošina vienmērīgu un stabilu attēlu, tāpēc, strādājot ar dažādām programmām, pārlūkojot internetu, nemanīsiet attēla raustīšanos vai aizkavi. Monitora ekrāna reakcijas laiks – 6 ms. 1920 x 1080 ekrāna izšķirtspēja (Full HD) nodrošina pietiekami detalizētu un skaidru attēlu. Jums ļoti patiks pati monitora konstrukcija: ja korpuss ir ļoti plāns (lielākā korpusa daļa ir tikai 7,5 mm bieza), tāpēc ar oriģinālā dizaina statīvu tas uz galda izskatās ļoti eleganti. Ļoti plāni ir arī ekrānu ieskaujošie rāmīši, tāpēc iespaids ir tāds, it kā priekšā būtu tikai ekrāns. Arī ar krāsu attēlojumu būsiet apmierināts, jo rūpnīcā kalibrētā krāsu precizitāte ΔE ir mazāka par 2, monitora ekrāns attēlo 99% sRGB krāsu gammas, tā maksimālais spilgtums ir 250 cd/m² (parasti tiek rekomendēts, ka darbam paredzēta monitora spilgtumam nebūtu jābūt mazākam par šo vērtību).

Un vēl – jums ļoti patiks tā cena, kas ir mazāka par 100 eiro. Tātad jūsu priekšā ir Xiaomi Monitor A24i monitors par pieņemamu cenu, tad kāpēc maksāt vairāk, ja arī par mazāku cenu var nopirkt to, kas lieliski der darbam?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!