Foto: Publicitātes foto

Kas var palīdzēt sagatavoties saspringtajam skolas sākuma laikam un noderēt mācību gada un rudens sākumā gan vecākiem, gan bērniem, lai stiprinātu organismu un justos labi? Iesaka BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.

Šajā laikā arvien aktuālāka kļūst imunitātes stiprināšana, lai izvairītos no vīrusiem, bet vienlaikus var būt nepieciešams atbalsts stresa kontrolei un enerģijas līmeņa atgūšanai. Te talkā var nākt dažādi preparāti no aptieku klāsta:

Imunitātes stiprināšanai – mācību gada sākumā gan vecāki, gan bērni ir vairāk pakļauti stresam un var sajust enerģijas līmeņa krišanos, tādējādi ir vairāk pakļauti dažādiem vīrusiem. Organisma stiprināšanai ir būtiski visi vitamīni – C vitamīns ir iesaistīts toksisko vielu izvadīšanā no organisma un palīdz cīnīties ar baktērijām un vīrusiem, D vitamīns stiprina imunitāti un ir svarīgs kauliem un muskuļiem, arī A vitamīns ir svarīgs imūnsistēmai kopumā, bet E vitamīns ir iesaistīts antivielu ražošanā, lai organisms varētu pretoties infekcijām. Arī B grupas vitamīniem ir liela nozīme organisma aizsargspēju stiprināšanā, turklāt tie organismā tiek aktīvāk patērēti stresa laikā, tāpēc tā rezerves ir jāpapildina pārslodzes periodos, piemēram, uzsākot mācības. Centieties dažādos un pilnveidot savu uzturu šajā saspringtajā laikā, kā arī noderēt var dažādi vitamīnu kompleksi, kas paredzēti organisma stiprināšanai un imunitātes atbalstam.

Organisma vispārējam atbalstam – zivju eļļai kopumā ir liela nozīme dažādu organisma funkciju atbalstīšanā. Turklāt tā stiprina imunitāti un palīdz novērst augšējo elpceļu infekcijas bērniem un pieaugušajiem, kas, rudenim nākot, kļūst īpaši aktuāli. Zivju eļļa sniedz mūsu organismam vērtīgās Omega-3 taukskābes un labvēlīgi ietekmē sirds veselību, kā arī ir iesaistīta dažādos organisma procesos. Omega-3 un zivju eļļas preparātu ērtība ir tā, ka tie ir pieejami dažādās formās, piemēram, šķidra, želatīna kapsulās, košļājamās tabletes, un speciāli izstrādāti dažādiem vecumiem.

Stresa kontrolei – te noderēs vitamīni ar neiroprotektīvām īpašībām, kas piemīt B1, B5, B6, B12, C, E, A vitamīnam un folijskābei (B9). Šie vitamīni mazina nogurumu un trauksmi. B grupas vitamīni ir svarīgākie smadzeņu darbības un nervu sistēmas palīgi. Šīs funkcijas palīdz atbalstīt arī tādi mikroelementi kā selēns, cinks, jods, dzelzs. Vecākiem šajā laikā var noderēt preparāti, kas palīdz mazināt stresu ar B grupas vitamīniem un augu izcelsmes sastāvdaļām, piemēram, ar baldriāni, māteri un vilkābeli.

Farmaceits K. Čerjomuhins atgādina, ka, izvēloties vitamīnus bērniem, jākonsultējas ar ārstu – pediatrs varēs novērtēt nepieciešamību pēc konkrētiem vitamīniem un minerālvielām, ņemot vērā bērna vispārējo veselības stāvokli, uzturu un tā iespējamos trūkumus. Tāpat, izvēloties vitamīnus bērniem, ir jāņem vērā bērna vecums, jo dažāda vecuma bērniem ir dažādas vajadzības pēc vitamīniem un minerālvielām.

Atcerieties, ka uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu un par to izvēli ir jākonsultējas ar speciālistu – ārstu vai farmaceitu.

Foto: Publicitātes foto

BENU Aptiekas ieteiktie līdzekļi mācību gada sākumam:

LIVOL MULTI Vitamīnu lācīši ar ogu un augļu garšu imunitātei un nervu sistēmai. C vitamīns veicina normālu imūnsistēmas un nervu sistēmas darbību, bet D vitamīns palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību.

YOMI Multivitamīni Plus košļājamās pastilas ir īpaši radītas bērniem no 3 gadu vecuma, ideāli piemērotas arī pieaugušajiem. A vitamīns palīdz uzturēt ādas veselību un normālu redzi. B12 vitamīns palīdz nodrošināt normālu enerģijas ieguves vielmaiņu un veicina normālu nervu sistēmas darbību. C un B12 vitamīns, pantotēnskābe un folāti palīdz samazināt nogurumu un nespēku. D vitamīns palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību, un veicina kalcija un fosfora normālu uzsūkšanos/izmantošanu. C un E vitamīns, un selēns veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. Pantotēnskābe palīdz uzturēt garīgās darbaspējas. Selēns palīdz uzturēt matu un nagu veselību, veicina normālu imūnsistēmas un vairogdziedzera darbību.

Möller’s Omega-3 JUNIOR zivju eļļas želejas zivtiņas ar zemeņu garšu un dabīgām Omega-3 taukskābēm un D vitamīnu smadzeņu darbībai, redzei, imunitātei un kauliem. Vitamīns D3 veicina normālu imūnsistēmas darbību, ir nepieciešams normālai augšanai un kaulu attīstībai bērniem. Omega-3 taukskābe DHS palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību un redzi. Labvēlīgo ietekmi uz veselību panāk, katru dienu uzņemot 250 mg DHS.

FJORD Strong Omega-3 zivju eļļa kapsulas ar īpaši augstu Omega-3 taukskābju koncentrāciju satur sertificētas augstākās kvalitātes izejvielas, ko ir pārbaudījis un apstiprinājis IFOS (International Fish Oil Standards – Starptautiskais Zivju Eļļas Standarts).

LIVSANE Omega-3 + E vitamīns kapsulās veicina normālu sirds darbību, ir bagāts ar vērtīgām Omega-3 taukskābēm (EPA un DHA) un E vitamīnu. EPA un DHA veicina normālu sirds darbību, bet E vitamīns veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu.

LYLs un D3 KID 600SV sprejs ir vienkāršs, drošs un jautrs veids, kā mazuļi un bērni līdz 7 gadu vecumam var uzņemt 600 starptautiskās vienības saules vitamīna ar vienu spreja devu.

NATEO D 4000 kapsulas ir dabiskas izcelsmes D vitamīna eļļas šķīdums kapsulās, kas ir radīts, lai nodrošinātu nepieciešamā D vitamīna daudzuma uzņemšanu. Īpaši ieteicamas cilvēkiem, kuri maz uzturas saulē, kā arī ikvienam rudens, ziemas un pavasara periodā, kad ir īsākas dienas un mazāk saules gaismas.

FARINGOSPRAY aerosols ar smiltsērkšķiem un kliņģerītēm atvieglo mutes dobuma un rīkles gala gļotādas kairinājumu. Visas līdzekļa sastāvā esošās vielas ir dabīgās eļļas, kas veido mehānisku aizsargslāni uz mutes dobuma un rīkles gala gļotādas. Tas palīdz uzturēt gļotādu mitru un elastīgu, mazina diskomforta sajūtu un sāpes, samazina skrāpēšanas sajūtu kaklā un berzi, tādējādi atvieglojot arī ēdiena kumosu norīšanu.

GORELAX balzams nervu sistēmai un relaksācijai jau no 1 gada vecuma – nomierina, samazina zarnu spazmas, veicina kognitīvās funkcijas un koncentrēšanās spējas. Unikāls līdzeklis, kura sastāvā ir Lactium® – patentēts piena proteīna hidrolizāts, kā arī dabas vielas un minerālvielas, kas palīdz samazināt nogurumu un nespēku, veicina nervu sistēmas darbību, kognitīvās un psiholoģiskās funkcijas, kā arī veicina zarnu spazmu mazināšanos un gremošanas sistēmas darbību. Piemērots bērniem jau no 1 gada vecuma un pieaugušajiem.

MAGNE B6 Fast (Magnijs) mutē šķīstošas granulas – magnija citrāts ar B grupas vitamīniem palīdz nodrošināt enerģiju un veicina normālu muskuļu darbību, samazina nogurumu un nespēku, un veicina normālas nervu sistēmas un psiholoģiskās funkcijas.

Minētie produkti ir uztura bagātinātāji! Atcerieties – uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Būs noderīgi skolas somā

LIVSANE Plāksteris bērniem sniedz drošu brūču aizsardzību un ir piemērots visu veidu nelielu brūču aizsardzībai un nosegšanai (skrāpējumi, iegriezumi un noberzumi).

COMPEED® vidēja lieluma plāksteri tulznām, kas acumirklī novērš tulznu radītās sāpes, nodrošina amortizāciju, tādejādi atvieglojot spiedienu un beršanu. Hidrokoloīdā gela tehnoloģija rada optimāli mitru vidi. Plāksteri īpaši noturīgi, bet noapaļotās malas nodrošina, ka Compeed plāksteri pielāgojas kustībām un pasargās no beršanas.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!