Foto: Publicitātes foto

21. gadsimta tehnoloģija un medicīna spēj paveikt brīnumus, tostarp atjaunot cilvēka redzi. Ar lāzerkorekcijas SMILE Pro palīdzību iespējams pilnīgi un uz visiem laikiem atvadīties no brillēm vai kontaktlēcām. Kas ir SMILE Pro lāzerkorekcija, un kā to pielieto?

Ķirurgs Andrejs Solomatins: "SMILE operāciju veicam jau kopš 2012. gada, taču nesen esam iegādājušies jaunu lāzera modeli redzes lāzerkorekcijai un esam pārgājuši uz šīs operācijas modernāko versiju - SMILE Pro. Lai saprastu, vai pacientam ir piemērota iepriekšminētā lāzeroperācija, konsultācijas laikā mēs ļoti rūpīgi padziļināti pārbaudām acu veselības stāvokli, īpašu uzmanību pievēršot individuālajiem anatomiskajiem parametriem, un izvērtējam SMILE Pro operācijas pielietošanas iespējamību. SMILE Pro lāzerkorekcija tiek veikta uz acs caurspīdīgās daļas – radzenes. Ar lāzera palīdzību no radzenes audos tiek izveidots optiskais disks, kuru ar 2,5–4 mm lielu griezienu izņem laukā. Atšķirībā no citām metodēm SMILE operācijai nav infekcijas riska, kā arī pacientam pēc operācijas nebūs izteiktu sausuma simptomu acīs. Radzenei piemīt biomehāniska īpašība – pretoties kādai iedarbībai no ārpuses vai iekšpuses –, līdz ar to SMILE operācija saglabā šo biomehāniku labāk nekā citas metodes. Šobrīd lāzeroperācijas veicam ar nākamās paaudzes lāzeruCarl Zeiss VisuMAX 800. Agrāk šī operācija aizņēma 30 sekundes, tagad – vien 12 sekundes. Visa šī procedūra noris bez sāpēm un ir ļoti ātra."

Foto: Publicitātes foto

Dr. Solomatina Acu centra pacients Antons, kuram veikta acu lāzerkorekcija, dalās savā pozitīvajā pieredzē: "Brilles nēsāju kopš bērnības, un, cik vien sevi atceros, man tās vienmēr ir traucējušas, radījušas diskomfortu. Arī sportot nav bijis īpaši ērti un produktīvi. No dažiem draugiem un kolēģiem, kuri ikdienā nēsājuši brilles, biju dzirdējis, ka viņi veikuši acu lāzerkorekciju. Kādu dienu man salūza brilles, un es nolēmu nevis iegādāties jaunas brilles, bet pierakstīties uz acu lāzerkorekcijas konsultāciju pie profesionāla speciālista. Izlasīju internetā un dzirdēju no draugiem labas atsauksmes par Dr. Solomatina Acu centru un nolēmu, ka arī man pienācis laiks atvadīties no brillēm."

Foto: Publicitātes foto

Konsultācija ar ārstu

Konsultācijas dienā pacients ierodas pie pieredzējuša oftalmologa, lai veiktu padziļinātu divas stundas ilgu acu diagnostiku. Šajā laikā ārsts piemeklē individuālu pacientam piemērotāko redzes lāzerkorekcijas metodi. Saskaņojot klienta vēlmes un ārsta ieteikumus, tiek nozīmēta operācijas diena.

Antons: "Konsultācija noritēja vismaz divarpus stundas, un tās laikā ārsts man sīki un smalki izskaidroja plānotās lāzerkorekcijas procesu un atbildēja uz maniem jautājumiem par acs fizioloģisko uzbūvi un to, kāpēc man skolas laikā strauji pasliktinājās redze. Acīs tika iepilināti pilieni, kas paplašina acu zīlītes, un ar īpašu medicīnas aparātu tika pārbaudītas manas acis pirms un pēc acu pilienu iedarbības. Pēc konsultācijas ar dakteri Andreju Solomatinu man nozīmēja lāzerkorekcijas manipulāciju. Dakteris apstiprināja, ka pēc operācijas mana redze pilnībā atjaunosies un turpmāk vairs nebūs nepieciešams valkāt brilles."

Foto: Publicitātes foto

Operācijas diena

Antons: "Operācija bija nozīmēta no rīta plkst. 9.00. Klīnikā mani sagaidīja medmāsa, lūdza uzvilkt halātu un bahilas un aizveda pie oftalmologa, lai veiktu pirms operācijas pārbaudi. Acīs iepilināja pilienus. Tā kā biju uztraucies, man iedeva nomierinošu un pretsāpju līdzekli.

Pēc operācijas man iedeva acu pilienus ar antibiotikām, kas nepieciešams lietot atveseļošanās periodā. Tāpat pastāstīja, kādi ierobežojumi jāievēro pēc acu operācijas, no kā būtu jāizvairās turpmākā mēneša laikā.

Biju pārsteigts, ka manipulācijas laikā sāpes vispār nejutu. Pats process operācijas zālē ilga aptuveni 10 minūtes."

Manipulācijas laikā pavisam īsu mirkli pacients var sajust nelielu spiedienu. Lāzera stars uz katru aci iedarbojas 10–15 sekundes. Šajā laikā pacients nejūt sāpes vai diskomfortu. Operācijas laikā ķirurgs un medmāsa uzrauga pacienta pašsajūtu.

Pēc SMILE metodes operācijas, acīs tiek iepilināti īpaši pilieni. Acis tiek dziedētas bez papildu manipulācijām.

SMILE metode tagad nodrošina mikronu precizitāti. Šī metode izstrādāta kā jauna tehnika maksimāli saudzīgai redzes lāzerkorekcijai.

Antons: "Kad beidzās manipulācija, lēnām drīkstēju celties no operācijas galda. Lūkojos apkārt, esošo objektu kontūras bija mazliet miglainas, taču bija saredzamas jau krietni labāk nekā bez brillēm pirms operācijas. Bez medicīnas personāla palīdzības pats varēju brīvi nokļūt līdz savai palātai. Medmāsa sīki un smalki iztaujāja par lāzerkorekcijas operāciju un manu pašsajūtu. Pēc 15 minūtēm, kuras pavadīju, sēžot krēslā un atpūšoties, sievas pavadībā varēju doties mājās. Operācija bija noritējusi ļoti labi."

Foto: Publicitātes foto

Pēc operācijas ārsts vēlreiz pārbauda operētās acis un sniedz ieteikumus, kurus pēc redzes korekcijas kādu laiku ir svarīgi ievērot. Lai atveseļošanās ritētu bez starpgadījumiem, pacientam tiek nozīmētas divas kontroles pārbaudes – nākamajā dienā un pēc trim mēnešiem.

Atveseļošanās periods

Antons: "Nākošajā dienā ierados uz pēc operācijas pārbaudi, ārsts aplūkoja manas acis. Līdzīgi kā standarta redzes pārbaudes laikā ārsts lūdza nosaukt uz ekrāna redzamos dažāda izmēra burtus. Pierakstījos uz atkārtotu redzes. Operācijas dienā pēc manipulācijas veikšanas ļāvu acīm atpūsties, centos vairāk laika pavadīt guļot. Lietoju klīnikā iedotos speciālos acu mitrināšanas pilienus. Datoru nelietoju, bet jau vakarpusē devos nelielā pastaigā pa parku."

Redzes lāzerkorekcijas dienā ieteicams nenoslogot acis. Pārlieku ilgstoša slodze acīm nav vēlama, tādēļ lasīt, skatīties TV vai sēdēt pie datora nebūtu ieteicams. Nedrīkst pieskarties acu zonai, ar rokām nedrīkst spiest uz acs ābolu vai tam pieskarties. Jāizvairās no saskarsmes ar ūdeni vai matu mazgāšanas līdzekļiem.

Sākotnējā atlabšanas periodā var novērot nepatīkamas sajūtas, kā neskaidra redze, svešķermeņa sajūta acī, dedzinoša sajūta, fotosensitivitāte un asarošana, bet parasti jau nākamajā dienā tās pāriet un pacients var pilnībā izbaudīt savu lielisko redzi. Lai atvieglotu simptomus, nepieciešams lietot ārsta izrakstītos pilienus un stingri ievērot to lietošanas rutīnu.

Foto: Publicitātes foto

Lai veiktu acu pārbaudi un saņemtu oftalmologa ieteikumus Dr. Solomatina Acu centrā, ir jāpiesakās pa tālruni +371 67 217 317 vai tiešsaistē, aizpildot anketu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!