Foto: Publicitātes foto

Latvijas Bankas prognozes liecina, ka inflācija šogad sasniegs 1,5%, bet nākamgad pakāpsies līdz 2,1%. Tas nozīmē, ka par konkrētu naudas summu pavisam drīzā nākotnē varēs nopirkt arvien mazāk, un tas ietekmē arī uzkrājumus bankā vai mājās, kuri laika gaitā zaudē vērtību. Atbilde inflācijas problēmai ir brīvo līdzekļu investēšana akcijās, obligācijās, ieguldījumu fondos un citos instrumentos. Starp šiem rīkiem obligācijas izceļas kā drošs un vienkāršs risinājums, kas piemērots gan pieredzējušiem investoriem, gan tiem, kuriem ir mazāk zināšanu un laika investīciju pārvaldībai.

Atšķirībā no sarežģītākiem finanšu produktiem, obligācijas piedāvā vienkāršību un stabilitāti. Tās neprasa aktīvu pārvaldību vai tirgus analīzi, jo ienesīgums ir zināms jau iepriekš – obligāciju iegādes brīdī, un risks ir salīdzinoši zems. Tā kā obligāciju pircējs jau iegādes brīdī zina to, kad naudu atgūs, un cik lielus procentu maksājumus saņems, vienīgo risku potenciāli var radīt tikai obligāciju emitenta maksātnespēja. Un arī šos riskus var veiksmīgi pārvaldīt, izvēloties obligāciju iegādi no tādiem stabiliem emitentiem kā valsts vai bankas, kuru darbību stingri regulē valsts un starptautiskās regulatoriestādes.

Subordinētās obligācijas – jauna iespēja tirgū

Viens no Latvijas tirgū salīdzinoši mazāk zināmiem ieguldījumu instrumentiem ir subordinētās obligācijas, kas parasti ļauj gūt augstāku ienesīgumu, nekā klasiskās obligācijas, un tiek iegādātas uz ilgāku ieguldījuma laiku, 7-10 gadiem. Bankām parasti ir iespēja nodzēst šīs obligācijas pēc pieciem gadiem, saņemot regulatora atļauju. Tas nozīmē, ka ieguldījuma termiņš bieži vien ir 5 gadi. Potenciālie šī instrumenta investori ir ne tikai citas bankas, investīciju fondi, apdrošināšanas kompānijas, bet arī privātpersonas – gan pieredzējuši investori, gan iesācēji.

Subordinēto obligāciju iegādi piedāvā visas lielākās Eiropas bankas, kamēr Latvijā - vien dažas bankas, turklāt biežāk pašmāju bankām šāds piedāvājums nav publisks. Latvijā nedaudzo subordinēto obligāciju emitentu vidū ir arī viena no lielākajām bankām Latvijā "BluOr Bank". Bankas subordinēto obligāciju emisija publiskajā piedāvājumā notiks no 9. septembra līdz 27. septembrim. Obligācijas tiek plānots pieteikt kotēšanai Nasdaq Riga Baltijas parāda vērtspapīru sarakstā. Uzreiz pēc tirdzniecības uzsākšanas Nasdaq Riga subordinētas obligācijas varēs brīvi pirkt un pārdot regulētajā tirgū.

Kas jāzina par "BluOr Bank" subordinētajām obligācijām?

  • Investoru ienākuma gada procentu fiksētā likme ir 10%

  • Procentu izmaksa – 4 reizes gadā, katru ceturksni

  • Minimālā ieguldījuma summa – 1000 eiro

  • Obligāciju dzēšanas termiņš – 10 gadi (ar iespēju dzēst obligācijas pēc 5 gadiem, kad ir saņemta Latvijas Bankas atļauja)

Ieguvējs: gan obligāciju pircēji, gan Latvijas tautsaimniecība

Subordinēto obligāciju emisijas rezultātā piesaistītie līdzekļi parasti tiek izmantoti bankas kapitāla palielināšanai, lai attīstītu bankas pakalpojumus, galvenokārt, lai palielinātu kreditēšanas apjomus un tādējādi stiprinātu pozīcijas tirgū, sekmējot valsts tautsaimniecības izaugsmi un atbalstot vietējos uzņēmumus. "BluOr Bank" ir 100% Latvijas banka, kas nozīmē, ka tās obligāciju emisijas un plānotās attīstības lielākais ieguvējs ir arī Latvijas vietējā tautsaimniecība.

"Subordinēto obligāciju emisijas rezultātā ieguvēji ir gan kredītņēmēji, kas "BluOr Bank" gadījumā ir Latvijas uzņēmēji, gan obligāciju pircēji, kuriem ir fiksēts ienesīgums, kas pārsniedz tuvāko gadu laikā sagaidāmo inflāciju," komentē "BluOr Bank" valdes priekšsēdētājs un galvenais izpilddirektors Dmitrijs Latiševs.

Foto: Publicitātes foto

Kāpēc banku obligācijas ir stabils investīciju instruments?

Attiecībā uz ieguldījumu drošību jāuzsver, ka bankas Eiropā un arī Latvijā ir viens no visvairāk uzraudzītajiem biznesiem, kam jāatbilst ļoti stingrām Eiropas Centrālās bankas un pašmāju centrālās bankas un finanšu uzraugu prasībām. Regulējums, kas attiecas uz kapitāla pietiekamības aprēķinu un prasībām Eiropā, ir kļuvis arvien stingrāks, notiek regulējuma pastiprināšana ne tikai attiecībā uz nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, bet augušas arī kapitāla pietiekamības, likviditātes un citas prasības.

Papildu uzticamību sniedz arī tas, ka subordinētās obligācijas tiks pieteiktas kotēšanai Nasdaq Riga biržā. Lai šo soli spertu un nodrošinātu obligāciju publisko emisiju, no bankas puses jāizpilda ļoti daudz prasību, kas ir pa spēkam tikai stabilām finanšu institūcijām. Iegādājoties subordinētās obligācijas, klients iegūst brīvību - ar naudu strādā emitents, kurš sniedz regulāras detalizētas atskaites par naudas atdevi, bet pati obligāciju emisija ir maksimāli caurspīdīgs un pārskatāms process.

Straujāk augošā banka Latvijā

"BluOr Bank" ir 100% Latvijas kapitāla banka, viena no sešām lielākajām bankām Latvijā un iekļauta piecu sistēmiski nozīmīgu Latvijas finanšu iestāžu vidū. 98% bankas klientu ir Latvijas, Baltijas un Ziemeļeiropas valstu iedzīvotāji un uzņēmumi. Bankas darbības fokuss ir korporatīvo klientu – Latvijas uzņēmumu kontu un biznesa apkalpošana un kreditēšana.

2024.gada pirmajā pusgadā banka ir parakstījusi jaunus kredītlīgumus 88.4 milj. EUR apmērā, no tiem 93.6% ir piešķirti uzņēmumu kreditēšanai un biznesa veicināšanai gan Rīgā, gan arī Latvijas novados. Kopējais piešķirto un izsniegto kredītu portfelis 2024. gada pirmajā pusgadā sasniedza 515.6 miljonus EUR.

Trīs soļi, kā kļūt par investoru

  • Ieiet BluOr Bank mājas lapā un iepazīties ar informāciju

  • Atvērt investīciju kontu bankas online kabinetā

  • Un – saņemt peļņu!

Vairāk informācijas par bankas subordinēto obligāciju emisiju no 9.septembra var atrast "BluOr Bank" mājas lapā.

Foto: Publicitātes foto

Ikviena obligāciju emitenta pienākums ir atgādināt, ka subordinētās obligācijas ir sarežģīts finanšu instruments un nav piemērots visiem ieguldītājiem. Pirms investēšanas interesenti tiek aicināti rūpīgi iepazīties ar obligāciju programmas pamatprospektu, lai uzzinātu par iespējamiem riskiem un ieguvumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!