Foto: Publicitātes foto

Noguldījumi uzņēmumiem var būt svarīgs finanšu pārvaldības instruments, jo tie ļauj optimizēt uzņēmuma naudas plūsmu, palielināt peļņu, kā arī samazināt ar likviditāti saistītos riskus, turklāt naudu, kas "guļ" kontā, lēni apēd inflācija.

Lai arī rakstā vairāk analizējam to, kāpēc īstermiņa uzkrājošie finanšu instrumenti var dot papildu ieguvumus uzņēmējiem, tomēr jāpiebilst, ka daudzi no tiem attiecas arī uz privātpersonām. Ja naudu ieguldām termiņdepozītā vai krājkontā – tā vairs nav tikai krāšana, bet ir arī pelnīšana.

Ja uzņēmējam krājkontu vai termiņdepozītu izmantošana ir relatīvi jauns ieradums, tad to var izmēģināt kā privātpersona, lai iepazītu produktus un pārliecinātos par ieguvumiem.

Viens ekstra solis ir tā vērts

"Ilgtspējīgākā stratēģija, kā rīkoties ar uzņēmuma brīvajiem līdzekļiem, ir daļu naudas ieguldīt vairāku perspektīvo kompāniju akcijās, tomēr svarīga ir portfeļa diversifikācija, proti, neieguldīt tikai vienas kompānijas, viena reģiona vai vienas jomas uzņēmumos. Citu daļu brīvo līdzekļu var ieguldīt obligācijās. Tomēr ne visus brīvos līdzekļus būtu prātīgi ieguldīt akcijās vai obligācijās. Lai nodrošinātu ātru pieeju līdzekļiem, labāk būtu daļu līdzekļu glabāt krājkontā, kur tie pieejami pāris dienu laikā, vai termiņnoguldījumā, kas ļaus apzināties, ka nauda strādā jūsu labā," iesaka "Bigbank" Latvijas filiāles vadītājs Edgars Surgofts.

Viņš arī atgādina, ka noguldījumu garantiju likums nodrošina atlīdzības izmaksu par visu veidu noguldījumiem visās valūtās līdz 100 000 eiro katrā bankā, "Bigbank" gadījumā nodrošinātājs ir Igaunijas Garantiju fonds.

Lūk, septiņi svarīgi apsvērumi, kāpēc uzņēmumam izvēlēties naudas ieguldīšanu kādā no finanšu instrumentiem:

1. Ienesīguma palielināšana

Uzņēmumi bieži vien neizmanto visu savu kapitālu ikdienas darbībām. Šos brīvos līdzekļus var noguldīt dažādos finanšu instrumentos, piemēram, termiņnoguldījumos vai investīcijās, lai gūtu ienākumus no procentiem. Tas palielina uzņēmuma kopējo peļņu, jo kapitāls strādā, pat ja tas netiek tieši izmantots uzņēmējdarbības operācijās.

2. Inflācijas ietekmes mazināšana

Nauda, kas stāv neizmantota kontā, zaudē vērtību inflācijas ietekmē. Inflācija samazina naudas pirktspēju, tādējādi uzņēmuma līdzekļi kļūst mazāk vērtīgi. Investējot vai noguldot naudu ar ienesīgumu, var kompensēt inflācijas negatīvo ietekmi.

3. Likviditātes nodrošināšana un riska mazināšana

Efektīva līdzekļu pārvaldība, tostarp likviditātes plānošana, ir būtiska, lai nodrošinātu, ka uzņēmumam ir pieejami resursi, piemēram, neparedzētos gadījumos. Brīvo līdzekļu noguldīšana īstermiņa finanšu instrumentos ļauj saglabāt likviditāti, vienlaikus pelnot no procentiem, un tādējādi uzlabot uzņēmuma finansiālo stabilitāti.

4. Izaugsmes un paplašināšanās iespēju finansēšana

Noguldījumi un investīcijas var kalpot kā ilgtermiņa stratēģija uzņēmuma izaugsmes finansēšanai. Peļņa no finanšu investīcijām var tikt izmantota, lai finansētu jaunu projektu īstenošanu, tehnoloģisko attīstību vai jaunu tirgu apguvi.

5. Finanšu pārvaldības optimizācija

Pareizi strukturēti noguldījumi uzlabo finanšu plānošanu un budžeta veidošanu. Uzņēmums var paredzēt un kontrolēt savu naudas plūsmu, līdz ar to efektīvāk sadalot resursus gan operatīvajām vajadzībām, gan ilgtermiņa investīcijām.

6. Diversifikācija

Investējot dažādos finanšu instrumentos, uzņēmums var izveidot diversificētu portfeli, kas palīdz mazināt riskus. Diversifikācija nozīmē, ka pat tad, ja viens no ieguldījumu veidiem nenes peļņu, citi investīciju kanāli var tos kompensēt.

7. Konkurētspējas palielināšana

Uzņēmums, kas spēj efektīvi izmantot savus līdzekļus, būs konkurētspējīgāks. Finansiāli spēcīgi uzņēmumi var ātrāk reaģēt uz tirgus izmaiņām, ieguldīt inovācijās vai piedāvāt labākus produktus un pakalpojumus.

Izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko ieguldījuma veidu

"Bigbank" sadarbībā ar tirgus izpētes kompāniju "Norstat" šā gada aprīlī veiktās uzņēmēju aptaujas* dati rāda, ka vairāk nekā puse jeb 58 % aptaujāto Latvijas uzņēmēju atzīst, ka brīvie naudas līdzekļi "guļ" kontos, un vēl 20 % – ka nav domājuši par iespēju finanšu līdzekļus ieguldīt.

Ar brīvajiem naudas līdzekļiem neko nedara 82 % mākslas un izklaides nozarē strādājošie uzņēmumi, seko būvniecības – 74 % – un nekustamā īpašuma jomas uzņēmumi – 75 %.

Tikmēr visvairāk uzņēmumu, kas izmanto kādu no investīciju veidiem, piemēram, ieguldīt akcijās, obligācijās, noguldīt naudu krājkontā vai depozītnoguldījumā, ir informācijas un komunikācijas pakalpojumu (44 %) un finanšu un apdrošināšanas jomā (44 %).

"Aptaujas dati rāda, ka iemesli, kāpēc uzņēmēji neliek naudai strādāt, ir dažādi. Piektā daļa jeb 22 % aptaujāto uztraucas, ka nepieciešamības gadījumā nevarēs piekļūt finanšu līdzekļiem, 20 % īsti netic reālam naudas pieaugumam, taču mūsdienās ir daudz iespēju likt uzņēmuma naudai strādāt un pelnīt," stāsta Surgofts.

Uzņēmumam, izvēloties noguldījuma produktu, jāizvērtē savas vajadzības un riska tolerance, lai optimizētu ienesīgumu un likviditāti. Katrs no finanšu instrumentiem vai abi kopā var palīdzēt uzņēmumam sasniegt noteiktus mērķus

Krājkonts – bez maksas un dažu klikšķu attālumā

Viena no iespējām, kā likt naudai strādāt, ir krājkonts, kurš atļauj iespēju brīvi piekļūt līdzekļiem. Tas ir ļoti elastīgs naudas glabāšanas rīks, un tas ir piemērots tiem līdzekļiem, kas ir atlikti ārkārtas situācijām vai neplānotiem izdevumiem. Krājkontā var atlikt to naudu, kuru nevajag operatīvajā darbībā, bet potenciāli varētu vajadzēt konkrētos datumos, piemēram, algu maksājumi, vai namu apsaimniekotājiem tie var būt konkrēto māju remonta uzkrājumi.

Līdzekļiem krājkontā var piekļūt vienā bankas darbdienā un bez soda procentiem. Procenti no iemaksātās summas tiks ieskaitīti kontā ik mēnesi. Turklāt var veikt gan vienreizēju, gan regulāras iemaksas. Gan krājkonta atvēršana, gan uzturēšana ir bez maksas, un to var atvērt pavisam vienkārši – tiešsaistē.

Pieteikumu ērti aizpildīt Bigbank.lv mājaslapā. Tas aizņems tikai pāris minūtes. Drīzumā ar jums sazināsies bankas eksperts, kurš precizēs datus un palūgs aizpildīt klienta datu anketu. Pēc visu dokumentu saņemšanas notiek to izskatīšana un līguma sagatavošana. Pēc līguma saskaņošanas vienosimies par ērtu identificēšanu klātienē vai tiešsaistē, parakstīsim līgumu ar eParakstu un uzņēmums varēs pārskaitīt naudu savā krājkontā.

Krājkontam nav noteiktas minimālās iemaksas summas.

"Bigbank" depozīta likmes – augstākās tirgū

Vēl viens efektīvs rīks, kā likt naudai strādāt, ir depozīts jeb termiņnoguldījums. Kredītiestāžu piedāvātās noguldījumu procentu likmes apkopotas Latvijas Bankas tīmekļvietnē. Latvijas Banka informāciju tabulā atjauno vismaz reizi nedēļā, nedēļas pirmajā darbdienā. Informācija no kredītiestāžu tīmekļvietnēm tiek iegūta automatizēti.

Termiņnoguldījums var būt saistošs, ja uzņēmums vēlas ieguldīt brīvus naudas līdzekļus un gūt papildu ienākumus. Tomēr būtiski atcerēties, ka, ieguldot uzņēmuma brīvos līdzekļus depozītā, ir jārēķinās ar to, ka naudai varēs piekļūt tikai termiņa beigās.

"Bigbank" piedāvātās procentu likmes nemainīgi ir augstākas nekā vidēji tirgū – 4,4 % par 12 mēnešu noguldījumiem, kamēr vidēji Latvijā likmes ir – 2,5 %–3,5 % gadā. Turklāt "Bigbank" depozīta noformēšana, uzturēšana, apkalpošana ir bez komisijas maksas, un minimālā noguldījuma summa ir 500 eiro.

Uzzināt vairāk par krājkontu un depozītu – bigbank.lv

Plašākai informācijai un konsultācijām: +371 25603154, sabine.veica@bigbank.lv

*"Norstat" uzņēmēju aptauja tika veikta no 12. līdz 17. aprīlim, un aptaujāti tika 255 respondenti. Atbildes sniedza uzņēmumu īpašnieki vai valdes locekļi (70 %), uzņēmumu vadītāji/izpilddirektori (17 %) un finanšu direktori (13 %).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!