Foto: Publicitātes foto

Ziemas sezonai tuvojoties, ir svarīgi savlaicīgi padomāt par efektīvu apkuri. Meteoroloģiskie novērojumi rāda, ka rudenī pie mums dienas gaisa temperatūrai ir tendence ilgstoši saglabāties salīdzinoši augstai, kas, savukārt, nosaka vēlāku apkures sezonas sākumu. Tomēr āra temperatūras pazemināšanās naktīs un agros rītos ietekmē mūsu komforta izjūtu mājoklī un rosina dabisko vēlmi iekurt kamīnu vai ieslēgt sildītāju.

Dažādi sildītāji 220.lv interneta veikalā ir lielisks risinājums gan papildus siltuma nodrošināšanai, gan galvenās apkures sistēmas atbalstam. Šajā rakstā apskatīsim populārākos sildītāju veidus un to izmantojumu mājsaimniecībā.

Sildītāji papildu siltuma nodrošināšanai

Šos sildītājus izmanto, lai uz laiku ātri paaugstinātu temperatūru, piemēram, agrā rudenī vai pavasarī, kad centrālā apkure vēl nav ieslēgta vai jau izslēgta.

Infrasarkanie sildītāji

Infrasarkanie sildītāji darbojas, izstarojot siltumu tieši uz cilvēkiem un objektiem, līdzīgi kā saules stari. Tie ir efektīvi, jo silda tikai konkrētos objektus un nevis visu telpu, tādējādi ietaupot enerģiju. Infrasarkanie sildītāji uzsilst uzreiz pēc ieslēgšanas.

Piemēroti telpām, kurās uzturas īslaicīgi, piemēram, vannas istabās vai garāžās. Lieliski piemēroti ātrai uzsildīšanai un siltuma nodrošināšanai konkrētās zonās.

Infrasarkanie sildītāji neizmaina telpās mitruma līmeni un nerada putekļus, tāpēc piemēroti cilvēkiem ar elpošanas problēmām (aktuālos piedāvājumus var apskatīt šeit).

Keramiskie sildītāji

Keramiskie sildītāji izplata un uztur pastāvīgu siltumu, bet neuzsilst tik ātri kā infrasarkanie sildītāji. Tie ir energoefektīvi un droši lietojami.

Piemēroti telpās, kur nepieciešama vienmērīga uzsilšana un klusa ierīces darbība, piemēram, viesistabās vai guļamistabās. Lai gan siltums izplatās pakāpeniski, keramikas īpašības palīdz uzturēt vienmērīgu siltumu ilgākā laika periodā.

Keramiskie sildītāji, tāpat kā infrasarkanie radiatori, arī saglabā gaisa mitrumu un neizmaina tā kvalitāti.

Konvekcijas sildītāji

Konvekcijas sildītāji darbojas, sildot gaisu, kas dabiski cirkulē telpā, nodrošinot vienmērīgu siltuma izplatīšanos. Tie ir efektīvi lielākām telpām, kur nepieciešams pastāvīgs siltums, piemēram, darbistabās vai viesistabās.

Šie radiatori var nedaudz samazināt gaisa mitrumu un radīt putekļu daļiņu plūsmu, kas var būt bīstami cilvēkiem ar alerģijām vai astmu.

Sildītāji galvenās apkures sistēmas atbalstam

Šie sildītāji tiek izmantoti kā papildus sildelementi galvenajai apkures sistēmai, lai palīdzētu uzturēt komfortablu temperatūru, it īpaši lielākās mājās vai telpās, kur galvenā apkure ne vienmēr ir pietiekama.

Eļļas radiatori

Eļļas radiatori ir piemēroti galvenās apkures sistēmas atbalstam, jo tie lēni uzsilst, bet ilgstoši uztur siltumu pat pēc izslēgšanas. Tas padara tos ekonomiskus ilgtermiņā. Tos izmanto dzīvojamās istabās, guļamistabās un citās telpās, kur svarīgi uzturēt vienmērīgu temperatūru ilgākā laika periodā.

Šie radiatori neizžāvē gaisu un nerada putekļus, tāpēc tie ir piemēroti cilvēkiem ar alerģijām vai elpošanas problēmām.

Gāzes sildītāji

Gāzes sildītāji rada siltumu, sadedzinot dabasgāzi vai propānu. Šie radiatori ir lieliski piemēroti lielākām telpām un āra apstākļiem. Gāzes sildītāji ir arī efektīvi, jo ļoti ātri uzsilst, nodrošinot tūlītēju siltumu.

Gāzes radiatori var samazināt gaisa mitrumu un dažos gadījumos izdalīt nelielu daudzumu gāzveida vielu, kas var ietekmēt gaisa kvalitāti, ja telpa nav pienācīgi ventilēta.

Izvēloties papildus sildītāju, būtiski apsvērt, kāds būs tā uzsilšanas ātrums, enerģijas patēriņš un ietekme uz telpas klimatu. Ja nepieciešams ātrs un energoefektīvs risinājums, infrasarkanie radiatori un gāzes radiatori būs pareiza izvēle. Savukārt ilgstošākai siltuma uzturēšanai, piemēroti būs eļļas vai keramiskie radiatori, kas arī palīdzēs saglabāt gaisa mitrumu un neizraisīs putekļu daliņu cirkulāciju. Vairāk informācijas par sildītāju izvēli var atrast šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!