Foto: Publicitātes foto

Rūpējoties par apkārtējo vidi un uzņēmumam kļūstot arvien energoefektīvākam, SIA "Bauroc" gāzbetona materiālu ražotnē Ogrē jau šī gada rudenī izbūvēs saules PV paneļu elektrostaciju (SES), kas ražos un uzkrās atjaunīgo saules elektroenerģiju. Plānots, ka saražotais nosegs līdz pat 30% no uzņēmuma ikgadējā elektroenerģijas patēriņa, bet SES sāks ražot elektrību jau 2025. gada pavasarī.

"Bauroc" jau kopš 2001. gada ražo gāzbetona izstrādājumus, ko izmanto visdažādāko ēku būvniecībā – no ģimenes mājām līdz rūpniecības ēkām. Gāzbetona bloku ražotnes ir visās trīs Baltijas valstīs, bet produktu tirdzniecība norit kopumā 10 valstīs Skandināvijā un Eiropā. Tā kā uzņēmuma filozofija vienmēr sasaukusies ar gāzbetona izstrādājumu ražošanas īpašībām un funkcionalitāti – kā dabīgam, energotaupīgam un ilgmūžīgam, "Bauroc" arvien vairāk strādā pie tā, lai tādi ir visi gāzbetona ražošanā izmantotie resursi. Tas nozīmē – maksimāli izmantot arī pasīvo enerģiju, kur vien tas iespējams.

Gāzbetons, kas starptautiski zināms kā "Aerated Autoclaved Concrete" jeb AAC, ir no minerālām izejvielām gatavots viegls, bet izturīgs materiāls, kuru ražo autoklavēšanas procesā. Autoklavēt nozīmē ar tvaika un spiediena palīdzību nogatavināt materiālu. Tādējādi iegūst vieglus gāzbetona blokus, ko var nodēvēt arī par "gaisbetonu". Pamanot, ka autoklavēšanas procesā rodas liels daudzums lieka tvaika, "Bauroc" radis risinājumu, lai ražošanas procesu efektivizētu.

"Energoefektivitāte šobrīd būvmateriālu ražotājiem ir jautājums numur viens," uzsver SIA "Bauroc" valdes priekšsēdētājs Māris Cimmermanis. Latvijas rūpnīcā jau veikti vairāki soļi ražošanas tehnoloģijas efektivizēšanai. Pirmkārt, ražotnes katlumājā uzstādīts ekonomaizers, ar kura palīdzību no izejošajām dūmgāzēm atgūst siltumu, kuru atgriež ražotnē. Otrkārt, uzstādīta tvaika rekuperācijas sistēma, kas tvaika enerģiju, kuru autoklavēšanas procesa laikā lieto gāzbetona ražošanā, atkārtoti izmanto ūdens priekšsildīšanai.

"Ražošanas tehnoloģijā būtiskus soļus jau esam izdarījuši. Nākamais, uz ko skatāmies, – pasīvā enerģija no saules. Plānojam uzstādīt jaudīgu saules paneļu elektrostaciju uz visa ražotnes kompleksa jumta," stāsta Māris Cimmermanis. Uzņēmumā rūpīgi monitorēts ražošanas procesa elektroenerģijas patēriņš, pēc kura veikti aprēķini un izstrādāts saules parka tehniskais projekts. "Bauroc" mērķis ir līdz 2024. gada beigām uzstādīt SES, kurai būs 588,35 kWp liela jauda. Uzņēmums to panāks ar 1435 saules paneļiem uz ražotnes jumta, kopējai paneļu platībai sasniedzot 3053 m².

Paredzēts, ka jaunizbūvētā SES sistēma gada laikā uzņēmumam saražos 491 919 kWh elektroenerģijas. Šis daudzums nosegtu 30% no uzņēmuma ikgadējā elektroenerģijas patēriņa. Ja pavasaris sāksies agri un lutinās ar sauli, SES saražoto elektrību uzņēmums varēs izmantot jau ar 2025. gada martu. Papildus jau ieviestajiem energoefektivitātes risinājumiem SES sistēma gadā ietaupīs 53 619 kg CO2 izmešu. "Bauroc" Igaunijas ražotnē pērn jau uzstādīta saules paneļu elektrostacija, savukārt Latvijas un Lietuvas ražotnes pavisam tuvā nākotnē sekos šim energoefektīvajam virzienam.

Projektu "Bauroc" realizē sadarbībā ar "Altum". Uzņēmums startēja atbalsta programmā "Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā", tādējādi tiks izmantots Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums 30% apmērā no kopējās projekta summas, kas tiks realizēts ar finansētā projekta kapitāla atlaidi. Kopējais SES projekta budžets sasniedz 337 616,96 eiro, no kuriem 82 522,38 eiro ir ES finansējums.

Pašu ražotā "zaļā" elektroenerģija samazinās tās izmaksas un uzņēmuma CO2 pēdu.

Māris Cimmermanis, "Bauroc" valdes priekšsēdētājs

Papildus jau ieviestajiem procesiem "Bauroc" strādā pie atkārtoti pārstrādātu izejmateriālu izmantošanas ražošanas procesā. "Vērtējam piegādātājus, kuri spēj nodrošināt ar kvalitatīvu atkārtoti pārstrādātu izejmateriālu. Tāpat īstenojam arī "Bauroc" saražotā materiāla pārstrādi, drupinot ražošanas atlikumus, un atkārtoti tos pievienojam ražošanas procesā," skaidro Māris Cimmermanis. "Visu procesu kopums ļauj droši raudzīties nākotnē un ražot salīdzinoši "zaļu" gāzbetonu jeb gaisbetonu," uzsver "Bauroc" valdes priekšsēdētājs.

ES un Eiropas Gāzbetona ražotāju asociācijas (EAACA) izvirzītais mērķis paredz ievērojami samazināt CO2 pēdu līdz 2030. gadam. "Bauroc", veicot apzinātus soļus zaļā kursa ceļā, jau apsteidz vidējo Eiropas līmeni un izvirzās līderos.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!