Foto: asociatīvais foto (pexels.com)

Pēdējos gados kafijas pagatavošanas metodes ir ievērojami mainījušās. Jau aptuveni 20 gadus cilvēkiem ir pieejami tik dažādi kafijas pagatavošanas veidi: kafijas automāti, kapsulu automāti, kā arī citas kafijas pagatavošanas metodes.

Šie modernie kafijas automāti faktiski ir datējami simtiem gadu senā pagātnē, un dažas no kafijas pagatavošanas metodēm patiesībā tika ieviestas jau 19. gadsimtā. Protams, laika gaitā esam kļuvuši izsmalcinātāki, kā arī elektrotehnoloģiju un pat viedo ierīču izmantošana ir mainījusi to, kā mūsdienās darbojas kafijas automāts un kādas dzērienu pagatavošanas iespējas mums ir pieejamas. 19. gadsimtā cilvēki varēja vien sapņot par tādiem kafijas pagatavošanas veidiem, kādi ir pieejami mūsdienās.

Kafijas pagatavošanas agrīnā attīstība

Amerikānis Džeimss Nasons izgudroja kafijas perkolatoru, un 1860. gadā iesniedza tā patentu. Laika gaitā šis modelis kļuva par uz plīts liekamu prekolatoru, kas paredzēts kafijas pagatavošanai no maltām pupiņām.

Pirms 1900. gada tika radīts pirmais espresso automāts, taču tolaik tas neguva pārāk lielu popularitāti. Baudot latte dzērienu, ir interesanti aizdomāties, ka šāds dzēriens pirmo reizi parādījās pirms vairāk kā 100 gadiem.

1901. gadā Milānas mehāniķis Luidži Bezzera izmainīja šo nozari un patentēja vairākus espresso kafijas automāta uzlabojumus. Tas ir viens no daudzajiem iemesliem, kāpēc itāļi ir tik cieši saistīti ar kafiju. Pēc tam cilvēks vārdā Desiderio Pavoni iegādājās šos patentus un izveidoja La Pavoni zīmolu, sāka ražot komerciālus espresso automātus un 1906. gadā tie bija pieejami tirdzniecībā Itālijā.

Jau 20. gadsimta 50. gados tirgū parādījās moka kanniņa, franču prese un pirmais kafijas automāts ar papīra filtriem.

Pagājušā gadsimta 50. gados tika radīts pirmais elektriskais pilienveida kafijas automāts. Tas ir uzskatāms par būtisku pārmaiņu kafijas pagatavošanas pasaulē, jo, kad elektriskie pilienveida kafijas automāti kļuva populāri, pasaule izmainījās neatgriezeniski. Vienlaikus tajā pašā periodā parādījās arī pirmie ar sūkni darbināmie espresso kafijas automāti un mainījās arī baristu paradumi.

Kafijas kapsulu automātu pirmsākumi

20. gadsimta 80. gados tirgū sāka parādīties arī kafijas kapsulas. 30 gadu laikā tās kļuva īpaši populāras. Taču Nestle zīmols Nespresso sāka tās ražot tikai pēc tam, kad inženieris Ēriks Favre pamanīja, ka baristas tās izmanto ikdienā, un nolēma radīt kapsulu automātu, kas to spētu imitēt.

Pagāja aptuveni 10 gadi, līdz Favrs izgatavoja savu kafijas pagatavošanas ierīci, kas izmanto ūdeni, kafiju un spiedienu, lai radītu baristu cienīgu dzērienu ar kremu. Sākotnēji, tas nebija īpaši populārs.

80. un 90. gados viņš sāka gūt nelielus panākumus, taču patiesībā tikai 21. gadsimtā kapsulas un tabletes sāka kļūt par populāru un izplatītu kafijas pagatavošanas veidu. Mūsdienās tas ir viens no labākajiem veidiem, kā viegli un ātri pagatavot kafiju mājās, un lielākajā daļā lielveikalu kapsulas un citi produkti ir plaši pieejami, lai jūs varētu pagatavot gardu kafiju, neuztraucoties par sarežģītiem pagatavošanas paņēmieniem.

Automātiskie kafijas automāti

Automātiskie kafijas automāts kļuva populāri tikpat līdzīgi kā kapsulu automāti. Tāpat tie kļuva arvien populārāki, jo kļuva pieejamāki un tos bija iespējams uzstādīt mājās.

Tomēr lielākā daļa kafijas automātu joprojām tiek izmantoti komerciāliem nolūkiem, piemēram, restorānos, kur pasniedz kafiju, bet kuros nedarbojas baristas.

Mūsdienās ir pieejami vairāki desmiti šāda veida kafijas automātu, it īpaši, ja meklējat vienkāršu veidu, kā pagatavot espresso dzērienu.

Arī espresso kafijas automāts laika gaitā ir piedzīvojis lielas pārmaiņas, taču ne vienmēr tas ir arī mainījis kafijas pagatavošanas veidu.

Foto: asociatīvais foto (pexels.com)

Kafijas automāti un to nākotne

Kafijas automāti katru dienu kļūst arvien pieejamāki. Šķiet, ka šāda tendence pašlaik ir vērojama kafijas nozarē. Lai gan kafijas kapsulas bieži vien ir ļoti dārgas, kafijas automāti ir salīdzinoši izdevīgāki, ja salīdzinām ar to, kādas bija izmaksas agrāk. Elektronika kļūst lētāka, līdz ar to arī kafijas pagatavošana.

Viedās tehnoloģijas jau pamazām sāk ienākt arī kafijas pasaulē, un tirgū ir pieejami pāris kafijas automāti, kas aprīkoti ar viedo lietotni. Mūsdienās kafijas automātos iespējams izveidot lietotāju profilus un daudz ko citu. Laika gaitā tā noteikti kļūs par normu, jo tie biežāk tiks uzlaboti ar viedajiem rīkiem un tehnoloģijām, ko mūsdienās izmanto lielākā daļa no mums. Kafijas automāts, kurš aprīkots ar viedo tehnoloģiju, šodien vairs nav jaunums.

Neapšaubāmi, kafijas automāts arī turpmāk tiks uzlabots. Lai gan mīts par to, ka kafijas pupiņas ir vispārdotākā prece, ir maldīgs, katru dienu tiek pagatavoti miljoniem kafijas tasīšu, un kafijas automātu nākotne neapšaubāmi solās būt ļoti aizraujoša. Aptuveni pēdējo 20 gadu laikā, salīdzinot ar iepriekšējiem 200 gadiem, kafijas automāti un to popularitāte ir strauji augusi.

Ir pārsteidzoši redzēt, kā laika gaitā viss mainās. Un viss sākās ar leģendu par kafijas pupiņu un ganu. Mūsdienās ir pieejami dažādi kafijas automāti un kafijas pupiņas, tāpēc izmantosim šīs sniegtās iespējas un izmēģināsim dažādas garšas un pagatavošanas metodes - no visvienkāršākajām līdz pārsteidzoši modernākajām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!