Foto: Publicitātes foto

Malta, kas pazīstama kā Vidusjūras pērle, jau gadiem ilgi ir bijusi populārs piedzīvojumu meklētāju ceļojumu galamērķis. Šī mazā Vidusjūras salu valsts ir iekarojusi ceļotāju sirdis ar savu satriecošo dabu, kristāldzidrajiem ūdeņiem un saulainajām pludmalēm. Novērtē piedzīvojumus, ko piedāvā mežonīgā daba, izbaudi meditatīvu braucienu ar SUP dēli pa jūru un atklāj apkārtējo salu skaistumu!

Atpūta ķermenim un dvēselei

Malta piedāvā dažādus SPA centrus un viesnīcas, kur var baudīt procedūras un veldzēties baseinos un pirtīs. Maltas un Gozo bagātīgie dabas resursi, piemēram, jūras sāls, lieliski palīdz atjaunot organismu un labvēlīgi iedarbojoties uz ādu un matiem, kā arī atvieglo elpošanu. Uz salas ir vairāki labi aprīkoti, publiski brīvdabas trenažieru laukumi, kas gaida sportot gribētājus jebkurā diennakts laikā.

Malta ar savām bezgalīgi mierīgajām un idilliskajām piejūras zonām ir ideāls galamērķis arī garīgi piesātinātām brīvdienām: baudi meditācijas vai jogas vingrinājumus viļņu šalkoņas un sāļā jūras vēja pavadījumā. Salas apkārtnē ir populāra arī SUP meditācija – tas ir intensīvāks meditācijas veids, kas prasa labu līdzsvara izjūtu un spēcīgu muskulatūru, lai, veicot kustības uz dēļa, neiekristu ūdenī.

Gozo sala, ko vērts apmeklēt

Gozo ir savdabīga un zaļa, Maltai piederoša sala Vidusjūrā, kas atrodas tikai prāmja brauciena attālumā no Maltas. Ceļotāji var iepazīt senās Gozo salas tradīcijas, piemēram, slaukt kazas un aitas un vērot, kā no piena tiek gatavots tradicionālais Gozo siers. Gozo sala ir gan lielisks ceļojuma galamērķis, gan piemērota vienas dienas ekskursijai. Lai gan Gozo ir salīdzinoši mazapdzīvota, tā piedāvā aizraujošus piedzīvojumus gan jauniešiem, gan ģimenēm. Uz salas ir pieejamas gan luksusa klases pieczvaigžņu viesnīcas, gan hosteļi piedzīvojumus alkstošiem ceļotājiem. Tāpat var apmesties tradicionālās lauku mājās ar baseinu un mierīgu apkārtni.

Uz salas atrodas, piemēram, pasaulē vecākie brīvi stāvošie tempļi un milzu klintis. Netālu no Gantijas tempļiem atrodas Ta' Kola vējdzirnavas, bet kalna virsotnē – senā pilsēta Citadele, no kuras paveras skats uz visu salu. Netālu no Gozo galvaspilsētas Viktorijas izveidotajā Cetadeles pilsētiņā ceļotājus gaida savdabīgs ieliņu labirints, kas ved starp un ap pilsētu un ketedrāli ieskaujošajiem bastioniem.

Tomēr Gozo nav lielisks galamērķis tikai vēstures cienītājiem – sala piedāvā arī fantastiskus garšu baudījumus tiem, kas novērtē vietējo, tradicionālo virtuvi. Jauniešus Gozo salā gaida vairāki klubi, kas piedāvā dažādas izklaides iespējas, jo īpaši tūrisma sezonas laikā. Sala ir pazīstama arī kā viena no labākajām vietām, kur vērot naksnīgās debesis, jo Gozo praktiski nav gaismas piesārņojuma.

Labākā niršanas vieta – Komino sala

Komino sala atrodas starp Maltu un Gozo. Uz salas, kas atrodas tikai 10 minūšu laivas brauciena attālumā no Gozo, dzīvo tikai viena ģimene. Galvenie saliņas apskates objekti ir slavenā Zilā lagūna un Kristāla lagūna. Tāpēc to ļoti iecienījuši arī nirēji. Salas augstākais objekts ir 17. gadsimtā celtais Svētās Marijas tornis. Pēc torņa apmeklējuma var aplūkot izolācijas slimnīcu, kas, kā liecina tās nosaukums, tika izmantota, lai 19. un 20. gadsimtā izolētu mēra vai holeras slimniekus.

Aktīvā atpūta

Malta ir lielisks ceļojuma galamērķis saules un ūdens mīļotājiem – te var baudīt atpūtu klusos līčos ar gleznainām pludmalēm vai ļauties saules stariem kilometriem garajās smilšu pludmalēs. Tomēr izklaižu iespējas neaprobežojas tikai ar sauļošanos – siltais klimats un bagātā zemūdens pasaule piedāvā dažādus aizraujošus piedzīvojumus arī ūdens sporta entuziastiem. Malta tiek uzskatīta par vienu no labākajām niršanas vietām pasaulē. Te ir plašas niršanas iespējas visu vecumu interesentiem, kas ļauj iepazīt dažādos dziļumos esošo zemūdens pasauli gan no krasta, gan no kuģīša. Tā kā Maltā ikviens, kas vecāks par 10 gadiem, var iegūt nirēja kvalifikāciju, tā ir ideāls galamērķis aktīvām ģimenes brīvdienām.

Pateicoties Maltas maigajām ziemām, sala piedāvā arī daudz citu aktivitāšu brīvā dabā, ko var baudīt visa gada garumā. Te var doties pārgājienā, lai iepazītu salas bagātīgo dabu, vai nodarboties ar jogu saulainajā pludmalē. Uz salas ir lieliskas iespējas sportošanai, gleznainas klintis un skaista daba, kas dod iespēju apvienot aktīvu kustēšanos ar salas iepazīšanu un dabas baudīšanu.

Vēlaties palutināt savas garšas kārpiņas?

Malta un tās apkārtne ir bagāta ar svaigiem produktiem, tāpēc viens no valsts kultūras pamatelementiem ir garšīgi ēdieni un dzērieni. Nav noslēpums, ka Maltas virtuve ir viena no iespaidīgākajām pasaulē. Malta piedāvā nebeidzamus garšas baudījumus – ātras uzkodas, kulinārijas mākslas šedevri "Michelin" restorānā vai gards vietējais ēdiens.

Mākslas un kultūras festivāls "Notte Bianca"

Katru gadu oktobra pirmajā sestdienā Valletas pilsētvidi piepilda iespaidīgi mākslas svētki, kurus visi interesenti var baudīt bez maksas. "Notte Bianca" laikā atdzīvojas visa Valleta, garantējot neaizmirstamus svētkus ikvienam. Kafejnīcas un restorāni ir atvērti līdz pat vēlai naktij. Valletas ielās, laukumos, baznīcās, pilīs un muzejos notiek dažādas izrādes un koncerti.

Tiešie lidojumi no Rīgas

Pateicoties "airBaltic" tiešajiem lidojumiem no Rīgas uz Maltu, šis galamērķis latviešiem nu ir viegli sasniedzams. Rezervē savu atvaļinājumu jau šodien!

Lai iegūtu vairāk informācijas, apmeklē Maltas oficiālo tūrisma tīmekļvietni visitmalta.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!