Foto: Publicitātes foto

Mūsu kaimiņvalsts Igaunijas Mustamē Valsts vidusskolas arhitekts Otts Alvers, atzīst, ka dabiskas gaismas nodrošināšana modernās sabiedriskās ēkās, tostarp skolās, arhitektiem ir liels izaicinājums. Tajā pašā laikā tas ir ļoti svarīgi, jo dabiskā dienasgaisma pozitīvi ietekmē skolēnu rezultātus, darba kvalitāti un uzlabo pašsajūtu, tāpēc viņš dalās ar pieredzi, par kādas Tallinas rajona skolas projektēšanu un pietiekamas dabiskās gaismas nodrošināšanu tajā.

"Projektējot skolas ēku, vēlējāmies to veidot kā kuģi vai transportlīdzekli, kas nākotnē aizvedīs skolēnus uz nezināmām tālēm. Tāpēc mēs piešķīrām ēkai trīsstūrveida formu un izskatu, kas atgādina kosmosa kuģi, un nosaucām to par "sudraba bultu"," stāsta O. Alvers no "Arhitekt Must" arhitektu biroja.

Arhitekti ēkā vizuāli nodalījuši divus augšējos stāvus un foajē pirmajā stāvā. "Vestibils ir vieta, kur cilvēki satiekas, sarunājas un pulcējas. Atrodaties šajā telpā ir sajūta, it kā atrastos zem kosmosa kuģa," stāsta ēkas galvenais arhitekts.

Foto: Publicitātes foto

Nodalījumu starp augšējiem stāviem, kur norit darbs, un vestibilu akcentē izmantotie materiāli. Pirmajā stāvā izmantota sarkanā krāsa, kas no ēkas iekšpuses it kā izplūst ārpusē, savienojot divas pasaules – iekštelpu un ārtelpu.

"Divi augšējie stāvi ir paredzēti mācībām, tāpēc tiem jābūt mierīgiem un relaksējošiem. Tur esam izmantojuši vieglus materiālus, silti baltu krāsu un dabīgo koku no Igaunijas," stāsta O. Alvers.

Foto: Publicitātes foto

Mustamē Valsts vidusskolā mācību klases ir izvietotas gar ēkas perimetru, bet lielākās telpas, piemēram, auditorijas, ēdnīca un lielā zāle, atrodas ēkas centrā. "Mēs vēlējāmies šajās telpās ienest iespējami daudz dabiskās dienasgaismas, ko nodrošinājām ar virsgaismas logiem plakaniem jumtiem," skaidro arhitekts.

Ēkas vidū esošā lielā zāle savieno telpu ar diviem augšējiem stāviem, un caur jumta logiem plūstošā dabiskā dienasgaisma padara telpu ēkas vidū patīkami gaišu, bet nepieciešamības gadījumā to var aptumšot ar aizkariem, kas palielina zāles izmantošanas iespējas.

Foto: Publicitātes foto

"Dabiskā apgaismojuma nodrošināšana, izmantojot parastos vai jumta logus, ir svarīgs priekšnoteikums mūsdienu arhitektūrā, jo visapkārt ir pārāk daudz mākslīgās gaismas," uzskata O. Alvers.

"Mums ir viedtālruņi, datoru ekrāni un viss pārējais, tāpēc cilvēki ir atsvešināti no dabiskās gaismas. Mūsu kā arhitektu uzdevums ir pretoties šai tendencei, jo dabiskajam apgaismojumam ir pozitīva ietekme gan uz cilvēku garīgo, gan fizisko veselību," ir pārliecināts arhitekts.

Savukārt jumta logu ražotāja "VELUX" ģenerāldirektors Baltijā Dmitrijs Astašonoks norāda, ka mūsdienās arhitekti arvien labāk saprot dabiskās gaismas nozīmi un ietekmi uz cilvēka pieredzi telpā, tāpēc jumta logu izmantošana kļūst arvien populārāka: "Šī iemesla dēļ esam radījuši plašu plakano jumta logu portfeli, kas izstrādāti, lai apmierinātu mūsdienu arhitektūras estētiskās un funkcionālās prasības un logi nemanāmi integrētos ēku projektos, uzlabojot gan formu, gan funkcionalitāti."

Viņš stāsta, ka plakanie jumta logi jeb virsgaismas logi nodrošina līdz pat trīs reizēm vairāk dienas gaismas, salīdzinot ar tradicionālajiem fasādes logiem, tāpēc to izmantošana sabiedriskajās ēkās kļūst arvien populārāka.

Foto: Publicitātes foto

Jumta logi kopā ar fasādes logiem, veicina ļoti labu gaisa plūsmu un ātru gaisa apmaiņu. Tie uzlabo ne tikai gaisa kvalitāti un ventilāciju, bet arī nepieciešamību lietot mākslīgo apgaismojumu, uzlabojot ēkas energoefektivitāti un iekštelpu klimatu, tāpēc tie izmantoti arī Tallinas skolas projektēšanā.

"Jumta logi nodrošina iespēju arhitektiem īstenot vispārdrošākās idejas un radošās vīzijas, piemēram, radīt skolu kā kosmosa kuģi vienlaikus nodrošinot ne tikai unikālu dizainu, bet veselīgu iekštelpu klimatu," atzīmē D. Astašonoks.

Mustamē Valsts vidusskolas ēkas arhitektūrā ir ņemts vērā skolas tehniskais novirziens, un tās izskats simbolizē apvāršņus, uz kuriem mums jātiecas ar tehnoloģiju palīdzību. Savukārt sudraba bulta simbolizē – ātrumu, precizitāti un domu asumu.

Skolas ēka bultas formā līdzinās sudrabaini metāliskam kosmosa kuģim, kas it kā peld virs pirmā stāva, dabiski iekļaujas ārējā ainavā un ir gatavs doties atklājumu pilnā ceļojumā nezināmajā nākotnē.

Ēkā ir vietas 1080 skolēniem un 120 skolotājiem. Ēkas slēgtā platība ir 8066 kvadrātmetri un tā ir gandrīz nulles enerģijas jeb A energoklases ēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!