Foto: Publicitātes foto

Lietuvas skolās parādījušies jauni datori – ar šādu labu ziņu dalījās mūsu kaimiņi Lietuvā. Datoru iepirkumā uzvarējušais uzņēmums UAB "Inida", pavisam īsā laikā vienojies ar "Lenovo" par jauno datoru saražošanu, nonākšanu Lietuvā un ātru piegādāšanu izglītības iestādēm gandrīz trīsdesmit pašvaldībās.

Skolēniem un skolotājiem – vairāk iespēju mācīties un mācīt inovatīvi

Lietuvā īstenotais projekts Nr. 10-063-P-0001 "Mācību līdzekļi skolām", kura budžets ir vairāk nekā 52 miljoni eiro, palīdzēs aprīkot vispārizglītojošās skolas ar datoriem un laboratorijas aprīkojumu un instrumentiem un dos ievērojamu ieguldījumu Lietuvas izglītības pakalpojumu kvalitātes uzlabošanā.

Projekts tiek īstenots sadarbībā ar 74 partneriem, kuru vidū ir pašvaldību administrācijas un vispārizglītojošās skolas visā Lietuvā. Tik plašs partneru tīkls nodrošina, ka ieguvumi no šī projekta sasniedz ikvienu reģionu un skolu, kam nepieciešami mūsdienīgi mācību līdzekļi.

Lai gan Eiropas Savienība un Lietuva pēdējo trīs gadu laikā skolu digitalizācijā ir investējušas ievērojamus līdzekļus, ar to nepietiek, lai nodrošinātu nepārtrauktu tradicionālo un digitālo rīku integrāciju un vienotu sasniegumu pārbaudi. Projekta ietvaros klēpjdatori jau piegādāti vairākiem desmitiem Lietuvas skolu – ceturtajām, astotajām un desmitajām klasēm, jo šajās klasēs tiek kārtoti valsts diagnosticējošie darbi.

Svarīgs uzdevums ir arī dot skolotājiem iespēju izmantot tehnoloģijas, lai radītu atbilstošu mācību saturu, jo digitālo rīku izmantošana mācību procesā ir saistošāka skolēniem un palīdz viņiem sasniegt labākus rezultātus.

Līgumi īstenoti rekordīsā laikā

Lietuvas Nacionālās izglītības aģentūras (NŠA) pārstāve un projekta "Mācību līdzekļi skolām" vadītāja Radvile Masuļoniene pastāstīja, ka šī projekta etapa īstenošanas gaitā iegādāti vairāk nekā 14 000 datortehnikas komplektu. Lai nodrošinātu konkurenci, atklātā konkursā tika atlasīti vairāki tehniskie piegādātāji. To vidū – klēpjdatoru iepirkumā uzvarējušais uzņēmums UAB "Inida".

Līgumu par datoru iepirkumu UAB "Inida" un NŠA parakstīja 2024. gada 5. jūlijā, un datorus skolās bija paredzēts nogādāt 16. augustā, tādējādi visam procesam bija atvēlēts nedaudz vairāk par mēnesi.

"Šādos projektos kvalitāte, precizitāte un laiks ir ļoti svarīgi. Mēs varam būt gandarīti par visu iesaistīto pušu profesionalitāti un veiksmīgo projekta īstenošanu – visi datori skolās nonāca savlaicīgi," stāsta R. Masuļoniene.

Portatīvo datoru iepirkumā uzvarējušā uzņēmuma UAB "Inida" vadītājs Ramūns Dirvelis neslēpj – projekta īstenošanā neiztika bez izaicinājumiem, taču pieredzējušo profesionāļu un uzticamo partneru komanda strādāja kopā, lai tos visus veiksmīgi pārvarētu.

Galvenais izaicinājums bija vienoties ar ražotāju par 2024 īpaši izglītības iestādēm atlasītu datoru saražošanu, atvešanu uz Lietuvu un operatīvu piegādāšanu uz daudzām Lietuvas skolām ļoti īsā laikā.

"Mēs varam būt lepni par mūsu komandas un mūsu ilglaicīgā partnera "Lenovo" profesionālismu – pateicoties viņu kopīgajām pūlēm, mums ir izdevies realizēt mūsu plānu ļoti īsā laika periodā un nodrošināt, lai jaunā mācību gada sākumā skolēniem skolās būtu pieejami jauni Lenovo klēpjdatori, kas viņiem atvieglos mācību procesu. Mēs esam piegādājuši "Lenovo ThinkBook 16 G7 ARP" klēpjdatorus pavisam 84 skolām Lietuvā," stāsta UAB "Inida" vadītājs R. Dirvelis.

Foto: Publicitātes foto

Viņam piekrīt Lenovo vadītājs Baltijas valstīs Audrjus Klimaitis: ""Lenovo" komanda ir gandarīta, ka mūsu piegādātie klēpjdatori palīdzēs skolēniem sasniegt augstus rezultātus. Lietuvas skolās nonāks jaunākās biznesa klases ierīces "ThinkBook 16 Gen7".

Mēs uzskatām, ka šī ir viena no labākajām izvēlēm skolēniem šādu iemeslu dēļ: ierīcēm ir ļoti lielas 71Wh ietilpības akumulators, tāpēc skolēni faktiski var bez uzlādes strādāt visu mācību dienu. Datori tika aprīkoti ar lielas ietilpības (512 GB) cietajiem diskiem, kā arī jaudīgu (16 GB) darba atmiņu. Šīs ir specifikācijas, kas tikai tagad kļūst par normu uzņēmējdarbībā, tāpēc ir ļoti patīkami, ka skolas ir izvēlējušās mūsdienu prasībām atbilstošu specifikāciju.

Skolēniem klasē var notikt visdažādākie negadījumi – "Lenovo ThinkBook" ierīces ir izstrādātas atbilstoši 12 militārajiem standartiem, un tām ir ūdensizturīga tastatūra (līdz 60 ml), tāpēc tās kalpos ilgāk nekā parastas iekārtas.

Ļoti svarīga ir arī drošība. "Lenovo ThinkBook" ierīces ir aprīkotas ar biznesa klases drošības risinājumiem, piemēram, fizisku kameras vāciņu, TMP mikroshēmu, kas šifrē datus, un piekļuvi ar pirkstu nospiedumu.

Šīs ierīces bez šaubām tiks izmantotas arī tālmācībai – "ThinkBook" ierīcēs iestrādātais mākslīgais intelekts spēj fokusēt kameras skatu uz skolēnu, mainīt fonu un uzlabot kopējo attēla kvalitāti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!