Foto: Publicitātes foto

Prezentējot divus jaunus un nedārgus sava zīmola "Redmi" viedpulksteņus – "Redmi Watch 5 Active" un "Redmi Watch 5 Lite", "Xiaomi" atkal ir sakustinājis nedārgu valkājamo ierīču tirgu – abu pulksteņu cena nepārsniedz 50 eiro –, kārtējo reizi parādot, ka arī nedārgā pulkstenī var būt integrētas daudzas pievilcīgas funkcijas: augstas izšķirtspējas ekrāni, ietilpīga 470 mAh baterija, kas ļauj pulksteni izmantot līdz 18 dienām, vairāk nekā 140 sporta režīmi, SpO2 un sirdsdarbības sensori, miega uzraudzība u.c.

Kam pievērst uzmanību, meklējot lētāku viedpulksteni?

Vai ir iespējams atrast labu viedpulksteni, kas nemaksātu vairāk par 50 eiro? Atbilde – jā, ir! Kaut arī lētākos modeļos nav tik daudz funkciju, kā tas ir dārgākos pulksteņos, tie var pilnībā apmierināt lielākās daļas lietotāju vajadzības, tiem ir pietiekami daudz rīku un funkciju, kā arī tie ir kvalitatīvi izgatavoti. Šajā tirgus segmentā var atrast daudz pulksteņu, tāpēc ir viegli apjukt, jo vairāk tādēļ, ka lielu daļu izstrādājumu piedāvā pilnīgi nepazīstami ražotāji, kuru nosaukumus nekad iepriekš nav nācies dzirdēt un, iespējams, pēc gada vai pāris vairs arī nedzirdēsim, jo tie tirgum piedāvā vienreizēju partiju un pēc tam pazūd. Tāpēc ir jābūt uzmanīgam, lai neiegādātos pulksteni, kas interneta veikala fotogrāfijās izskatās pievilcīgi un piedāvā daudz funkciju, bet patiesībā ir nekam nederīgs.

Runājot par uzticamiem, pazīstamiem ražotājiem, atkal jau jāskatās, kurš ko piedāvā. Parasti, lai ievērojami pazeminātu cenu, ražotājs no daudz kā atsakās, izmanto lētus materiālus, tādēļ pulksteņi izskatās lēti un ātri zaudē savu sākotnējo izskatu. Taču, ja ražotājs meklē kompromisus, kas ļauj pazemināt cenu, tas vēl nenozīmē, ka tiem, kuri meklē lētāku viedpulksteni, arī būtu jāsamazina savas prasības. Mūsdienās, izvēloties lētāku viedpulksteni, ir vērts pievērst uzmanību dažām galvenajām un modernam pulkstenim raksturīgām īpašībām:

  • Veselības uzraudzības funkcijas: sirdsdarbības, miega un SpO₂ līmeņa uzraudzība;

  • Fiziskās aktivitātes uzraudzība: cik daudz sporta režīmu ir, kā tiem tiek sekots līdzi;

  • Ekrāna kvalitāte: spilgtums un izšķirtspēja;

  • Baterijas ietilpība un tās resursu izmantošana: baterija, kas darbojas ilgi, vairākas dienas, – ir liela priekšrocība;

  • Aizsardzība pret putekļiem un ūdeni: tiem, kuri aktīvi sporto un daudz laika pavada ārā, ir nepieciešams atbilstošas izturības klases pulkstenis;

  • Pielāgojamība: iespēja mainīt siksniņas, liela ciparnīcu izvēle, kas ļauj personalizēt pulksteni, pielāgojot to savam stilam.

Kā redzat, esmu uzskaitījis prasības, kas parasti tiek izvirzītas dārgākiem pulksteņiem, taču mūsdienās šādas funkcijas piedāvā arī lētāki pulksteņi – "Redmi Watch 5 Active" un "Redmi Watch 5 Lite".

"Redmi Watch 5 Active" un "Redmi Watch 5 Lite" – galvenās atšķirības

Tā kā šajā rakstā stāstīšu par diviem jaunākajiem līdzīga dizaina "Redmi" pulksteņiem, sākumā paskaidrošu, kas tajos atšķirīgs. "Redmi Watch 5 Active" maksā aptuveni 49 eiro, "Redmi Watch 5 Lite" – aptuveni 59 eiro.

Pulkstenim "Redmi Watch 5 Active" ir lielāks, 2 collu LCD ekrāns, kura izšķirtspēja ir 385 x 320 punkti, un tam nav navigācijas (GPS) moduļa. Tā aizsardzība pret putekļiem un ūdeni atbilst IP X8 klasei.

Pulkstenim "Redmi Watch 5 Lite" ir mazāks, 1,96 collu AMOLED ekrāns, tā izšķirtspēja ir lielāka – 502 x 410 punkti, un tajā ir integrēts navigācijas (GPS) modulis. Turklāt augstāka ūdensizturība – 5 ATM, kas šajā cenu kategorijā ir ļoti reti.

Foto: Publicitātes foto

5 ATM ūdensizturība nozīmē, ka pulkstenis iztur spiedienu, kas ir līdzvērtīgs 50 m dziļumam. Bet tas ir teorētisks rādītājs, kas iegūts, veicot spiediena testus laboratorijā, un kas parāda, ka pulksteņi ar šādu izturību 50 m dziļumā var atrasties ļoti īsu brīdi. Ar visiem pulksteņiem, kuriem piemīt 5 ATM/50 m izturība, var droši mazgāties dušā, mazgāt rokas, īsu brīdi iegremdēt rokas ūdenī vai pastaigāties, ja līst lietus. Vai drīkst peldēt? Tas atkarīgs no ražotāja: ir pulksteņi, ar kuriem "drīkst, bet nav ieteicams", un ir pulksteņi, ar kuriem "drīkst, tikai dziļi nenirstiet".

Starp "Redmi Watch 5 Lite" pulkstenī integrētajiem 150 sporta režīmiem ir "peldēšana baseinā" – lūk, jums arī ražotāja atbilde: drīkst vai nedrīkst. "Redmi Watch 5 Active" pulkstenī peldēšanas režīma nav.

Lūk, tādas ir galvenās šo pulksteņu atšķirības.

Foto: Publicitātes foto

"Redmi Watch 5 Active" un "Redmi Watch 5 Lite" dizains, krāsas un siksniņas

Abu pulksteņu izskatu raksturošu lakoniski: liels taisnstūra ekrāns, metāla (cinka sakausējuma) korpuss, termoplastiskā poliuretāna (TPU), kas ir elastīgs, izturīgs pret agresīvām vielām, nodilumu, siksniņa. Kad apskatīsiet šos pulksteņus veikalā, noteikti uzlieciet tos uz rokas. Neuztraucieties, ja sākumā liekas, ka pulksteņa "Redmi Watch 5 Active" siksniņu ir diezgan neērti aizvērt, – pēc dažām reizēm pieradīsiet šo darbību veikt ātri un pareizi. "Redmi Watch 5 Lite" siksniņas sprādze ir vienkāršāka. Piemērīt ir svarīgi arī tādēļ, ka "Redmi Watch 5 Active", kuram ir 2 collu ekrāns, korpuss ir liels. Ja jūsu plaukstas locītava ir smalka, varbūt jums gribēsies nedaudz mazāku pulksteni. "Redmi Watch 5 Lite" korpuss ir mazāks, un, kaut arī skatoties uz skaitļiem, kas raksturo ekrāna izmēru, atšķirība nav izteikta, ir redzams, ka šis pulkstenis ir mazāks. Abi pulksteņi ir viegli, sver tikai nedaudz vairāk par 40 g.

Abi modeļi tiek ražoti divās krāsās: "Redmi Watch 5 Active" – melnā vai matētā gaiši pelēkā, "Redmi Watch 5 Lite" – melnā un "Light Gold" krāsā. Siksniņas ir pieskaņotas korpusa krāsai. Protams, šiem pulksteņiem varat izvēlēties citu materiālu vai krāsu siksniņas un aproces (20 mm plats savienojums), pielāgot kaut ko no "Xiaomi" piedāvātās siksniņu kolekcijas, jo vairāk tāpēc, ka siksniņas maiņa ir ļoti vienkārša – "quick-release" savienojums ļauj to izdarīt acumirklī.

Pulksteņa montāžas kvalitāte ir augsta, siksniņas ir kvalitatīvas, patīkamas, nekairina roku ādu. "Redmi Watch 5 Active" un "Redmi Watch 5 Lite" ir atšķirīgi ekrāni, un tas ir redzams, salīdzinot to izskatu, – "Lite" versijas ekrāns ir spilgtāks, krāsas nedaudz piesātinātākas. Turklāt "Redmi Watch 5 Lite" ir vienmēr ieslēgta ekrāna funkcija, kuras nav "Active" modelim (jo tam ir LCD ekrāns).

Abu ekrānu maksimālais spilgtums ir pietiekami liels, tāpēc ārā nebūs problēmu ekrānā saskatīt to rādītājus.

Funkcijas un "Xiaomi" lietotne

Pulksteņi "Redmi Watch 5 Active" un "Redmi Watch 5 Lite" ir jāsavieno ar viedtālrunī instalēto lietotni "Mi Fitness". Pulksteņos savukārt ir integrēta intuitīva, viegli lietojama "HyperOS" operētājsistēma. Lietotne "Mi Fitness" sniedz vairāk iespēju kontrolēt galvenās pulksteņa funkcijas: mainīt pulksteņa ciparnīcas, veselības uzraudzības rīku iestatījumus u.c. Abi pulksteņi var visas dienas garumā uzraudzīt sirdsdarbību, skābekļa koncentrāciju asinīs, stresa līmeni. Miega uzraudzībai varat izvēlēties "uzlabotās uzraudzības" iespēju, kas seko līdzi sirdsdarbībai un fiksē REM miega stadiju, ieslēgt funkciju "elpošanas rezultāts", kas seko līdzi jūsu elpošanai miega laikā. Lietotnē varat iestatīt atgādinājumus, pārkārtot logrīkus saskaņā ar savām vajadzībām. Viedpulkstenim "Redmi Watch 5 Active" ir vairāk nekā 140 sporta režīmi, "Redmi Watch 5 Lite" – vairāk nekā 150.

Atbildēt ar pulksteni un piezvanīt, ja pulkstenis ir savienots ar telefonu, nav vairs nekāds jaunums, ne arī kas īpašs. Taču šajos pulksteņos šī funkcija atstāja iespaidu. Un, lūk, kāpēc: kad atbildēju uz zvanu, izmantojot jebkuru no šiem diviem pulksteņiem, mani sarunu biedri vienmēr bija pārsteigti, ka sarunai izmantoju pulksteni, jo par to parasti liecina skaņa kā spainī. Šajā gadījumā mana balss skanēja ļoti skaidri, tīri, it kā to "ķertu" telefona, nevis pulksteņa mikrofons. Tas ir tādēļ, ka pulksteņiem ir divi mikrofoni, no kuriem viens ir paredzēts apkārtējās vides trokšņa slāpēšanai, un tas ļauj dzirdēt balsi skaidri. Tas pārsteidza, īpaši ņemot vērā šo pulksteņu cenu.

Ar abiem pulksteņiem var pārvaldīt arī telefona mūzikas atskaņotāju, fotoaparāta aizvaru, ir redzamas laika prognozes, ir kalendārs, uzdevumu pārvaldnieks, klaviatūra, adrešu grāmata un citas funkcijas.

Abos pulksteņos ir "ūdens likvidēšanas" funkcija, to ieslēdzot, pulkstenis sāk vibrēt.

"Redmi Watch 5 Active" un "Redmi Watch 5 Lite" baterija un darbības ilgums

Abiem viedpulksteņiem ir 470 mAh baterija. "Xiaomi" apgalvo, ka, pilnībā uzlādējot bateriju, šie pulksteņi var darboties līdz 18 dienām, ja izmantosiet intensīvi – līdz 12 dienām. Acīmredzot izmantoju vairāk, nekā tikai intensīvi, tādēļ pulksteņa baterija izlādējās pēc 10 dienām. Es teiktu, ka tas ir labs rezultāts. Arī tad, ja plānojat pārgājienu visas nedēļas garumā, ar šā pulksteņa bateriju jums būs pilnībā pietiekami.

Vērtējums

Salīdzinot ar citiem pulksteņiem, kuri maksā līdz 50 eiro, mans vērtējums – ļoti labi. Daudzi, arī dārgāki, 50–100 eiro cenu kategorijas pulksteņi nepiedāvā tik daudz funkciju. Spilgti ekrāni, metāla korpuss, daudz veselības uzraudzības funkciju, ietilpīga baterija, tās resursi tiek izmantoti taupīgi, mikrofoni darbojas labi, vienkārša un intuitīva "HyperOS" lietotāja saskarne, kvalitatīva montāža. Šajā gadījumā var droši rakstīt jau nolietoto frāzi, ka tiek piedāvāta "lieliska cenas un kvalitātes attiecība", jo tā vislabāk raksturo abus pulksteņus. Dažādu parametru mērījumu precizitāte ir zemāka, salīdzinot ar pulksteņiem, kuri maksā vairākus simtus eiro, jo tiek izmantoti vienkāršāki sensori, un tas ir saprotami un pamatoti.

Šie pulksteņi ir lieliska izvēle tiem, kuri vēlas pietiekami daudz viedpulksteņa funkciju, bet meklē makam draudzīgāku variantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!