Foto: Publicitātes foto

Katru vasaru daudzi Latvijas studenti dodas uz Ameriku, lai piedalītos Southwestern Advantage programmā, attīstot komunikācijas, vadības un pārdošanas prasmes. Kāpēc viņi izvēlas tieši šo izaicinājumu? Madara Brauere, kura vairāk nekā 10 gadus strādājusi ar Southwestern Advantage organizāciju, dalās, kā studenti izaicina sevi nākotnei un izkāpj no savas komforta zonas.

Kāds ir jūsu amats Southwestern Advantage, un cik ilgi esat bijusi šajā jomā? Kādi ir jūsu galvenie pienākumi, strādājot ar studentiem?

Southwestern Advantage ir programma, kurā studenti dodas uz ASV pārdot grāmatas. Esmu šajā uzņēmumā jau 13 gadus un šobrīd darbojos kā viena no pārdošanas līderēm Latvijā. Mūsu vīzija un mērķi programmā ir dot jauniem studentiem labāko pārdošanas un līderības pieredzi. Mans galvenais pienākums ir palīdzēt virzīties uz šo vīziju studentiem Latvijā. To mēs darām kopā ar komandu, ne es viena pati. Uzdevumi mainās visa gada garumā, bet starp galvenajiem ir organizācijas mērķu uzstādīšana un darbības plāna izveidošana, komandu veidošana un apmācību vadīšana jaunajiem studentiem, kā arī darbs ar pieredzējušiem studentiem (mentoriem), viņu mērķiem un izaugsmi ikdienā un programmā.

Cik studentu šovasar piedalījās Southwestern Advantage programmā (gan no Latvijas, gan citām valstīm)?

Kopumā šovasar programmā piedalījās 1039 studenti. No tiem 481 bija no ASV un 558 no Eiropas. Latviju pārstāvēja 98 motivēti studenti. Visi dalībnieki ar pilnu jaudu metās šajā izaicinājumā, jo tirgot vērtīgas grāmatas ir svarīga misija.

Kā šī vasara kopumā pagāja Latvijas studentiem?

Kopumā latviešu studentiem vasara pagāja teicami. Visus rezultātus apkoposim gada beigās, taču šis gads Latvijas studentu kopējo ieņēmumu ziņā bija veiksmīgs. Pēdējo trīs gadu laikā esam vairāk strādājuši, lai atrastu programmai piemērotākos studentus, kā arī guvuši panākumus apmācību kvalitātes uzlabošanā. Tādēļ rezultāti ir uzlabojušies par aptuveni 50%, salīdzinot ar periodu pirms COVID pandēmijas. Šis fakts dažiem liekas neticams, jo digitalizētā pasaulē grāmatu pārdošanas apjomiem vajadzētu sarukt, bet tā nav. Tajā pašā laikā ir ievērojami pieaudzis arī to studentu skaits, kuri sekmīgi pabeidz programmu.

Foto: Publicitātes foto

Kā izskatās Southwestern dalībnieku atlases process un kādi principi tiek ievēroti, pieņemot darbā?

Programma piedāvā jauniešiem gan pārdošanas, gan līderības pieredzi. Tas nozīmē, ka studenti, kuri sasniedz labus pārdošanas rezultātus vasarā, vēlāk rudenī var izmēģināt spēkus savu komandu veidošanā un vadībā, apgūstot personālvadības un līderības prasmes. Galvenokārt studenti, veidojot komandu, uzrunā programmai savus draugus un paziņas, jo ​​uzticēšanās ir galvenais komandas darbā, un, kuram gan labāk uzticēties, ja ne draugiem? Tāpat arī daudz strādājam caur rekomendācijām.

Southwestern Advantage programma ir viena no izaicinošākajām programmām, ko studenti var veikt — jaunieši strādā garas darba stundas pārdošanā, atrodas tālu prom no mājām — ASV, runā valodā, kas nav viņu dzimtā un pārdošana viņiem parasti ir jauna prasme. Tāpēc šī programma galvenokārt ir paredzēta ambicioziem jauniešiem ar spēcīgu darba ētiku. Izvēloties kandidātus, mēs koncentrējamies uz četriem galvenajiem faktoriem: esošie paradumi un darba ētika; iepriekšējie sasniegumi mācībās, sportā, darba vietā, konkursos utt.; komunikācijas prasmes un pārliecība par sevi, kā arī ambīcijas.

Esam dzirdējuši, ka studenti mēdz saņemt daudz zvanu par jūsu programmu. Kāpēc tā?

Studenti saņem daudz zvanu, jo programma ir ļoti vērtīga un komandu līderi aktīvi strādā pie jaunu studentu piesaistes. Mūsu vīzija ir piedāvāt jauniešiem vislabāko pārdošanas un arī līderības pieredzi. Pirmajā vasarā uzsvars tiek likts uz studenta paša pārdošanas prasmju attīstīšanu, bet vēlāk tiek apgūti vadības un līderības pamati — tiek dota iespēja veidot un vadīt savu komandu. Dažiem studentiem tas nozīmē vadīt komandu no viena vai diviem cilvēkiem, savukārt citiem tas varētu būt četru, piecu vai vairāk studentu vadīšana. Katra mentora mērķis ir izveidot pēc iespējas labāku komandu un atrast labākos kandidātus. Tā kā Latvija ir maza un komandu vadītāju ir salīdzinoši daudz, var gadīties, ka aktīvs un spējīgs students gada laikā var saņemt vairākus zvanus. Tas saistīts arī ar to, ka vairāki viņa draugi aktīvi iesaka šo studentu. Esam noteikuši ierobežojumus un izveidojuši sistēmas zvanu skaita kontrolei, taču, iespējams, ka ar šādu spēcīgu kandidātu var sazināties gan rudens, gan pavasara semestrī, īpaši, ja ir mainījušies viņa plāni, jo daudzi pievienojas programmai tieši pavasarī, kad domas par vasaras plāniem un darbiem kļūst aktuālākas. Ja students saņem daudz zvanu, tas ir iemesls lepoties ar sevi! Tātad daudzi viņu ir atzinuši par talantīgu cilvēku ar augstu darba ētiku un redz viņā līderības iezīmes!

Foto: Publicitātes foto

Ko dalība programmā piedāvā studentam, un kā šī pieredze nāk par labu viņa turpmākajai karjerai?

Programma ir diezgan daudzveidīga, un mēs bieži sakām, ka vasara ar Southwestern studentiem dod to, ko viņiem vajag, nevis vienmēr to, ko viņi vēlas. Programmas misija ir palīdzēt jauniešiem attīstīt prasmes un īpašības, kas palīdzēs sasniegt mērķus dzīvē. Personiskās īpašības var attīstīt līdzīgi kā muskuļus — izkāpjot ārpus savas komforta zonas. Nevar izveidot spēcīgu darba ētiku vai attīstīt drosmi situācijās, kas to neprasa. Šī vasaras darba pieredze noteikti ir ārpus komforta zonas, un izdošanās programmā ikvienam dod lielāku pārliecību par sevi.

Varu padalīties ar savu piemēru. Jau vidusskolā zināju, ka skolā mācītās zināšanas vien mani nepadarīs par panākumiem bagātu — es jau tad sapratu, ka jāiesaistās un jādara vairāk nekā citi, jāattīsta prasmes ārpus skolas sola un jādara arī lietas ārpus komforta zonas. Kad es satiku savu mentori Southwestern Advantage programmā, viņa bija tikai vienu gadu vecāka par mani, bet es uzreiz ievēroju, cik labi viņa prom raisīt sarunas, cik pārliecināta un pieredzējusi ir, un tas mani ieintriģēja. Darot šo darbu vasarā, es varētu izaugt savās prasmēs un raksturā ātrāk nekā jebkur citur! Komunikācijas prasmes, pārliecība, mērķtiecība un vēl daudzas citas īpašības attīstās vasaras laikā ASV, jo vidusmēra students veic aptuveni 2000 pārdošanas mēģinājumu. Pirmā vasara nepadara tevi par pārdošanas ekspertu, jo ir vajadzīgs laiks, lai attīstītu kādu iemaņu, bet pamatprincipi kļūst skaidri un pirmais lielais solis ir sperts. Es pielīdzinātu vienu vasaru mūsu programmā vienam gadam universitātē. Students vēl neiegūst grādu, bet sper pirmo soli. Ir arī diezgan daudz pētījumu, kas rāda, ka panākumi gan finansēs, gan citās jomās ir vairāk atkarīgi no pārliecības un komunikācijas prasmēm, nevis no tehniskām zināšanām.

Kā studenti gatavojas vasarai?

Studentu apmācība Latvijā sākas uzreiz pēc atlases programmā. Apmācības galvenokārt sastāv no trim daļām: iknedēļas semināri, individuālas tikšanās ar mentoru un patstāvīga mācīšanās un sagatavošanās. Mācāmies gan uzlabot tehniskās pārdošanas prasmes, gan gatavojamies emocionāli, jo programma ir izaicinoša ikvienam.

Runājot par tehnisko sagatavošanos, mēs mācām pārdošanas pamatprincipus un praktizējam pārdošanas sarunas apmēram 300 reižu pirms studenti Amerikā klauvē pie īstām durvīm. Bet pats svarīgākais mūsu uzdevums ir emocionāli sagatavot studentus dažādām situācijām — pirms vasaras sākuma ir jāiziet cauri 50 līdz 100 "ko tu darītu, ja…" scenārijiem. Mēs arī analizējam iepriekšējo dalībnieku statistiku, lai sniegtu reālistisku izpratni par darbu, piemēram, cik "nē" tiek dzirdēts dienā un kā tas var ietekmēt katra cilvēka attieksmi.

Katram studentam programmā jau no atlases brīža ir mentors, kas palīdz atbildēt uz jautājumiem, strādā kopā vasaras laikā un analizē individuālas pārdošanas situācijas, lai sniegtu atsauksmes un palīdzētu augt. Apmācības notiek un turpinās arī ASV, bet galu galā panākumi ir atkarīgi no katra studenta ieguldītā darba.

Kā un kad kāds var pieteikties programmai?

Studenti programmai var pievienoties no oktobra vidus līdz aprīlim. Vislabāk ir sazināties ar kādu, kas aktīvi piedalās programmā. Bet, ja šāda kontakta nav, var pieteikties caur mūsu mājas lapu: https://southwesternadvantage.eu/lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!