Foto: Publicitātes foto

Rīgas osta sīvā fināla konkurencē ar Monreālas (Kanāda) un Abū Dabī (AAE) ostu projektiem ieguvusi starptautisku apbalvojumu – Starptautiskās ostu asociācijas IAPH Ilgtspējas balvu kategorijā "Digitalizācija". Starptautiskās ostu asociācijas IAPH Ilgtspējas balva izceļ izcilus ostu ilgtspējības projektus visā pasaulē, kas tiek iesniegti Pasaules ostu ilgtspējas programmas datubāzei. Kopumā šogad balvai bija pieteikts 71 projekts sešās kategorijās: "Digitalizācija", "Infrastruktūra", "Veselības drošība un aizsardzība", "Rūpes par vidi", "Kopienas veidošana" un "Klimats un enerģētika". Prestižā balva tika pasniegta pagājušajā nedēļā Hamburgā IAPH Pasaules ostu konferences ietvaros.

Apbalvotais projekts "Nepārtraukts 5G savienojamības risinājums Baltijas jūrā" (Seamless 5G Connectivity in the Baltic Sea) ir Latvijas vadošā mobilo sakaru un tehnoloģiju uzņēmuma LMT jūras 5G savienojamības risinājums, kas sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldes kapitālsabiedrību, ostu tehnisko pakalpojumu sniedzēju LVR Flote izmēģināts Rīgas ostā un jūrā. Projekta mērķis - nodrošināt 5G savienojamību Rīgas jūras līcī un Baltijas jūrā, veicinot ilgtspējīgu ostu un kuģošanas nozares darbību. Kā norāda uzņēmumā LMT - šādam jūras 5G savienojamības risinājumam pagaidām nav līdzīga ne mūsu reģionā, ne plašākā globālā kontekstā.

"Latvijā radītās tehnoloģiju inovācijas ir vairākkārt sevi apliecinājušas kā unikālas un efektīvas ne tikai Baltijas reģionā, bet arī plašākā mērogā. LMT sasniegumi, jau vairākus gadus darbojoties 5G, lietu interneta, viedās pilsētas risinājumu un aizsardzības tehnoloģiju izstrādē, tiek atzīti starptautiski, un jūras 5G risinājums, par kuru saņemam šo apbalvojumu, ir tam lielisks piemērs. Tas arī ir vēl viens apliecinājums, ka tieši inovāciju ceļš var pavērt Latvijai jaunus eksporta tirgus plašumus un veicināt starptautisko konkurētspēju, piedāvājot tehnoloģiskos risinājumus ar augstu pievienoto vērtību," saka LMT prezidents Juris Binde.

Foto: Publicitātes foto

Jau ziņots, ka LMT šovasar sadarbībā ar LVR Flote Rīgas ostā veica jūras 5G demonstrāciju "Nepārtraukts 5G savienojamības risinājums Baltijas jūrā" (Seamless 5G Connectivity in the Baltic Sea), vainagojot līdz šim veiktos testus un mērījumus ar pirmo zināmo 5G savienojamības risinājumu, kurā izmantoti gan kuģi, gan gaisa un ūdens droni. Demonstrācijā 5G nodrošināja liela datu apjoma pārsūtīšanu reāllaikā, nepārtrauktu 5G savienojumu jūrā un tā sniegtās komunikācijas iespējas, kas nodrošina 5G savienojumu starp ostu, kuģiem un kuģu komunikāciju savā starpā.

"Kopā ar izcilajiem partneriem - LMT un Rīgas ostu, uzņēmums LVR Flote ir kļuvis par jūrniecības inovāciju līderi Latvijā. 5G sadarbības projekts nav tikai ieguvums mūsu pašu darbības efektivitātes uzlabošanai, tas paver jaunas iespējas arī citām ostām, tādējādi stiprinot Baltijas jūras reģiona konkurētspēju pasaulē. Lepojamies, ka mūsu līdzšinējais darbs ir vainagojies ar atzinību un turpināsim attīstīt mūsu kopīgo redzējumu par savienojamības iespējām jūrniecības nozarē" saņemot balvu, uzsvēra LVR Flote valdes loceklis Kaspars Ozoliņš.

Rīgas osta aktīvi iesaistās dažādos izpētes un attīstības procesos, ir atvērta inovācijām un sadarbojas ar Latvijas tehnoloģiju nozares kopienu. Tā ir aktīvs foruma 5G Techritory ekosistēmas dalībnieks jau daudzu gadu garumā. "Esmu īpaši priecīgs, ka Rīgas osta ieguvusi balvu tieši kategorijā "Digitalizācija". Esmu pārliecināts, ka šodienas panākuma pamatā ir arī Rīgas ostas nemainīgā pārliecība par digitālu nākotni un atbalsts inovācijām. Kā vienīgā Eiropas osta, kas nominēta digitalizācijas kategorijā, esam lepni, ka radām zaļāku un savienotāku Eiropu, nodrošinot reāllaika datu apmaiņu, uzlabojot darbības efektivitāti un samazinot ietekmi uz vidi," tā Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Prestižā Starptautiskās ostu asociācijas Ilgtspējas balva ir apliecinājums veiksmīgai LMT sadarbībai ar LVR Floti, kas aizsākās 2022.gada jūnijā parakstot saprašanās memorandu par sadarbību inovāciju un 5G tehnoloģiju testēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!